5 favoritviner i veckans släpp.

Bland de nya vinerna som lanseras på Systembolaget den 17 oktober har vi plockat ut fem viner som har riktigt hög kvalitet, karaktär och personlighet.

Nya viner i tillfälligt sortiment som lanseras vecka 42 2025.

Den här veckan har vi två viner från kultförklarade bourgogneproducenten Lucien Le Moine samt tre mycket köpvärda viner från Italien.

Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.

Ett av Mounirs bevingade ord är ”Om du letar efter ordinära viner, har du kommit till fel adress”. Mounir Saouma beskrivs ofta som en nytänkande vinmakare med ultramodern filosofi och vision. Han själv anser dock att han producerar vin på det mest traditionella av sätt. Det vill säga, som man gjorde förr; stillsamt.

Lucien le Moine producerar många Grand Cru- och Premier Cru-viner från Côte d'Or i Bourgogne, men några vingårdar äger man inte. Mounir och hans fru Rotem har sedan starten 1999 byggt upp lojala samarbeten med skickliga odlare i de absolut främsta vingårdslägena i Bourgogne.

Detta gedigna, hantverksmässiga arbete med enormt sinne för detaljer resulterar i viner som år efter år hyllas som seriösa med enastående kvalitet av internationella vinexperter och skribenter.

Den här veckan får vi ett vitt och ett rött vin där man finner allt man vill hitta i välgjorda och eleganta viner från Bourgogne.

Lucien Le Moine Bourgogne Blanc

529,00 kr


Ett komplext och fylligt vitt vin med smak av gula äppen, citrusfrukter, ostronskal och en distinkt mineralitet och toner av fat.

Lucien Le Moine Bourgogne Rouge

529,00 kr


Ett elegant vin med smak av röda körsbär och skogshallon, samt en hint av färska örter, ett floralt stråk samt kryddiga fattoner.

Det släpps också ett pärlband av mer exklusiva viner från Lucien Le Moine. Det är 20 stycken webblanseringar som släpps den 16 oktober och du hittar dem här. »

Härligt nyanserat vin från Monferrato i Piemonte

Familjen Tacchino äger 25 hektar mark i Alto Monferrato i Piemonte. Vingårdarna ligger på mellan 250–300 meter över havet och är belägna i en stor amfiteater med mestadels sydostlig exponering som skyddar mot nordliga vindar och bidrar till en lång växtsäsong.

Di Fatto är ett fint nyansrikt vin där fruktigheten, kryddorna och fatkaraktären samsas om utrymmet på bästa sätt. Vinet produceras på druvorna albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. Vinet jästes med naturlig jäst i ståltank och lagras sedan i tonneaux, stora franska fat, varav 20% var nya. Druvsorten albarossa är en korsning mellan chatus (en gammal druvsort från Frankrike) och barbera. Druvan togs fram 1938 av Giovanni Dalmasso i Venetien.

Di Fatto Monferrato Rosso

179,00 kr


Komplex och inbjudande fruktig doft av röda bär, körsbär, lakrits och vanilj och en lätt kryddighet av fat. Smaken är kraftfull men välbalanserad och en lång harmonisk eftersmak.

Vin från en av Italiens högst rankade producenter

Tenuta San Guido är en av Italiens mest hyllade producenter med vinet Sassicaia som galjonsfigur. Nu lanseras Le Difese 2023, en omsorgsfull blandning av cabernet sauvignon och sangiovese som växer i toskanska vingårdar i sydligt till sydvästligt läge på 100–300 meters höjd över havet.

Här bjuds vi på ett vin med generös och fruktig doft med inslag av körsbär, hallon, röda vinbär, plommon, viol, örter och fat. Vinet har lagrats 12 månader i tredjegångsfyllda franska barriquer som tidigare använts till lagring av vinet Guidalberto.

Toskansk nobless pryder nyhetshyllan

Nu är det dags en ny årgång 2024 av ett ekologiskt och biodynamiskt vin från den historiska toscanska producenten Avignonesi att ta plats på Systembolagets tillfälliga hylla. 2.400 flaskor ursprungstypisk Vino Nobile de Montepulciano, den här gången i ny kostym. I glaset ett elegant och friskt vin. Det är ursprungstypiskt och bjuder på smak av syrliga körsbär, röda plommon, kryddor, tobak och grillat kött. Sammetslena tanniner i ett långt avslut.

Vergine Savery tog över den idag 182 hektar stora egendomen Avignonesi 2009. Egendomen har anor från 1300-talet och hade etablerats som ett av de absolut viktigaste namnen för Vino Nobile di Montepulciano av bröderna Falvo under renässansen för den italienska vinindustrin på 1970-talet.

Vineriet och vingårdarna var redan upprustade och Vergine hade redan från övertagandet en klar vision om att göra klassiskt, terroirdrivet vin med traditionella metoder för en modern konsument. För att få druvor av högsta kvalitet inledde hon konvertering till biodynamisk odling. Idag är Avignonesi certifierade av Biodyvin och B-corp utöver att vara ekologiskt certifierade.

Vinet görs av sangiovese från utvalda vingårdar mellan 270 och 375 meter över havet. Druvorna avstjälkades och krossades varsamt innan de olika vingårdslägena jästes separat i rostfria ståltankar utan tillsatt jäst. Därefter lagrades vinet 18 månader i en blandning av slavonska ekfat, barriques och tonneaux.

Årgång 2021 pryds av en etikett ur serien Live Nobile, ett samarbete mellan Avignonesi och konstnären Amrita Marino. Syftet är att ta det toskanska arvet in i en kontemporär kontext.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano

269,00 kr


Ett elegant och friskt ursprungstypiskt vin som bjuder på smak av syrliga körsbär, röda plommon, kryddor och fint inlindade ekfatstoner. Sammetslena tanniner i ett långt avslut.