Nu är det dags för ytterligare ett vin av den goda årgången 2022 från Domaine Font de Courtedune. Nu en Côtes du Rhône Vieilles Vignes som är ett flirtigt och fruktdrivet vin med tydliga toner av jordgubbar, blåbär och slånbär och en lätt örtighet.
Domaine Font de Courtedune är en familjeägd egendom som nu drivs av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare. Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. I Châteauneuf-du-Pape är marken fördelad på fem vingårdar varav 40 procent är från appellationens mest prestigefyllda vingård, Rayas.
Vinet görs av druvorna grenache, syrah och cinsault från äldre stockar som växer ett stenkast från Châteauneuf-du-Pape och lagras på cementtankar vilket ger ett fruktrent uttryck.
Alvarinho kysst av havsvindarna
Den gröna druvan alvarinho, eller albariño som den heter i Spanien, har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Druvan har de senaste åren blivit mycket trendig och här har vi ett härligt vin från kvalitetsområdet Melgaço som ligger i regionen Vinho Verde i norra Portugal. Här är druvorna kyssta av havsvindarna, så att du känner en lätt sälta – och vinerna passar till det mesta som är sprunget ur havet. Både till skaldjur och fiskrätter får det gärna finnas en syrlighet i tillbehören eller i tillagningen.
I glaset finner vi en fruktig, nyanserad doft med inslag av citrus, gröna äpplen, vita persikor, mineral och vita blommor. Torr, mycket frisk, fruktig och nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, lime, honungsmelon och mineral.
Foral de Melgaço Alvarinho Colheita
Fruktig, nyanserad doft med inslag av citrus, gröna äpplen, vita persikor, mineral och vita blommor. Torr, mycket frisk, fruktig och nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, lime, honungsmelon och mineral.
Förförisk riesling från skickliga George Breuer
Här bjuds det på en förförisk doft av persika, äpplen, citron, mineral, halm, päron, honungsmelon och örter. Torr, komplex och fruktig riesling med perfekt samspel mellan frukt och syra. Elegant, välbalanserat och lagringsdugligt.
George Breuer står i många avseenden för nydaning och kompromisslöst kvalitetstänk i Rheingau. Ett exempel är Terra Montosa. Breuers kvalitetsnivå är sedan länge etablerat genom de vingårdsbetecknade rieslingvinerna från Berg Schlossberg och Berg Rottland i Rüdesheim samt från monopolvingården Nonnenberg i Rauenthal. Med Terra Montosa ville man göra ett vin där karaktärerna från dessa vingårdar samlades i ett vin. Druvorna från de allra bästa lotterna går naturligtvis alltjämt till vingårdsvinerna, men druvor från de näst bästa lotterna används för Terra Montosa. Namnet är hämtat från latinet och förekom i en beskrivning av den 'branta jorden' i Rheingau, skriven år 1072.
Vinet är en blandning av druvor från de fem cru-klassificerade vingårdarna i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch; Roseneck, Rottland, Schlossberg, Nonnenberg och Pfaffenwies. År 2022 präglades av höga temperaturer och lite nederbörd, samt en sommar med många soltimmar, men ibland också utmanande väderförhållanden. Rätt timing var avgörande under skörden för att uppnå optimal mognad utan att ge avkall på kvaliteten. Tack vare det manuella arbetet i vingården och det noggranna urvalet av druvor skördades druvor med exceptionell kvalitet och mognad.
Terra Montosa
Druvorna skördades i mitten av september. De pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i stora tyska ekfat. Perfekt vin till fisk, skaldjur eller fågel.
Kanadensiskt Icewine som värmer själen
Niagara Peninsula ligger mellan sjöarna Ontario och Erie, söder om Toronto i Kanada. Det är ett område för kvalitetsviner och här har vi ett lysande Icewine från producenten Peller Estate. Vinet presenterar en attraktiv och intensiv doft av vit persika, ananas, kanderad citron och en lätt floral ton. Ett mycket välbalanserat icewine där man i den långa eftersmaken finner inslag av tropisk frukt, honung, guava och solmogen citron.
På Peller Estate skördas druvorna vid en temperatur om minst -10°C, för att sedan direkt skickas till pressning. Genom att pressa frusna druvor får man bort en hel del vatten och får därför en mycket söt och koncentrerad must med intensiva smaker. Den gröna druvan vidal är en korsning mellan druvorna ugni blanc och seyval blanc. Eftersom dessa druvsorter kommer från olika arter av släktet vitis räknas vidal som en hybrid.
Peller Estates historia startade 1927 när Andrew Peller emigrerade från Ungern till Kanada. Sedan 1989 driver Andrews sonson John vinhuset, nu i tredje generationen. Idag har företaget egendomar i både British Columbia, Ontario och Nova Scotia.
Peller Estate Vidal Blanc Icewine
Peller Estate Vidal Blanc Icewine är ett smakrikt sött vitt vin med stor doft av vit persika, ananas, kanderad citron och en lätt floral ton. Ett mycket välbalanserat icewine där inslag av tropisk frukt, honung, guava och söt citron finns.
Charmig chardonnay från hyllad producent i Kalifornien
Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna. Det gav mersmak och Jamie och hans flickvän och kompanjon, Kristen Green, lämnade storstadsstressen och flyttade till Kalifornien för att satsa på vinbranschen.
Nu lanseras en mycket välgjord chardonnay från vingården Trout Gulch som ligger i Santa Cruz Mountains. Här upptäcker vi en elegant och fruktig doft med tydligt inslag av mineral, citrus, vita blommor och fat. En nyanserad, ungdomlig och elegant, krispig smak med tydligt inslag av lime, citron, melon, mineral, fat och en liten angenäm sälta i eftersmaken.
Efter skörden pressades hela klasar direkt och musten fick därefter jäsa på stora ekfat enbart med hjälp av den naturliga jästen. Vinet har även genomgått malolaktisk jäsning. All förflyttning av druvor och vin sker med hjälp av gravitation. Vinet har lagrats i 12 månader på sin jästfällning i franska ekfat och flyttades därefter över till rostfria ståltankar för att lagras i ytterligare sex månader innan buteljering. 25 procent av faten som användes var nya.
Trout Gulch Vineyard Chardonnay
Nyanserad, ungdomlig och elegant, krispig smak med tydligt inslag av lime, citron, melon, mineral, fat och en liten angenäm sälta i eftersmaken. Ett bra vin till fisk och skaldjur samt ljusare kötträtter.
Två viner från finessinriktad vinmakare i Australien
Oakridge är en egendom som ligger i Coldstream, cirka två mil norr om Seville. Fokus hos Oakridge har alltid varit att få fram de olika uttrycken av Yarra Valley och de arbetar idag med elva olika vingårdar inom regionen. De absolut svalaste lägena på högre höjd går till chardonnay och pinot noir, medan de något varmare vingårdarna närmare dalens botten är planterade med cabernet sauvignon och viognier. Det är ingen tvekan om att man är en stolt fanbärare för viner som utrycker sin växtplats tillsammans med fräschör och elegans.
Till Oakridge Vineyard Series Willowlake Chardonnay 2022 kommer druvorna från den nordligt sluttande vingården Willowlake, där jordmånen är en röd järnhaltiga vulkanjord. Traditionell vinifiering med handplockade druvor som pressades som hela klasar ner i franska ekfat om 500 liter (puncheons) för jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen. I glaset ett elegant vin med smak av gröna äpplen, grillad citrus och gul nektarin, citronzest samt en nötig ton och stenig mineralitet.
Oakridge Vineyard Series Willowlake Chardonnay
I glaset ett elegant vin med smak av gröna äpplen, grillad citrus och gul nektarin, citronzest samt en nötig ton och stenig mineralitet. Till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött, som fläsk eller kyckling eller vegetariska rätter.
Från samma vingård kommer den uttrycksfulla Oakridge Vineyard Series Willowlake Pinot Noir 2022. Vinet lagrades i 10 månader i franska 225-liters ekfat och visar sig vara ett balanserat och rödfruktigt, läskande vin med smak av röda körsbär, skogshallon och granatäpple, ett kryddigt stråk med kanel och örtkryddor samt ett floralt lyft i avslutet.
Elegant chardonnay från Tasmanien
Tasmanien är det svalaste vinodlingområdet i Australien är här har vi ett fint och elegant vin signerat producenten Pooley. Vingården Cooinda Vale är belägen i subregionen Campania på södra Tasmanien. Den ligger på mellan 80–100 meter över havet, och sluttar mot nordöst. De väldränerade och magra jordarna ger naturligt ett lågt skördeuttag vilket leder till bra koncentration i frukten, samtidigt som många soltimmar och skydd från havsvindar ger bra druvmognad.
De handskördade druvorna pressades mjukt som hela klasar, och musten fick jäsa med enbart sin naturliga jäst. Alkoholjäsningen ägde rum i franska ekfat om 225 och 500 liter, av vilka 40 procent var nya och 40 procent av vinet genomgick även malolaktisk jäsning. Därefter lagrades vinet nio månader i samma fat, och buteljerades sedan utan klarifiering, med endast en lättare filtrering.
Pooley Cooinda Vale Chardonnay
I glaset ett rent och fruktdrivet vin med smak av vit persika, citrus, och rostade kryddor, inslag av grapefrukt, hasselnötter och flintrök. Mycket fin balans och lång eftersmak.
Mousserande från Spanien med stor personlighet
Vinet görs enligt den traditionella metoden för mousserande vin. Basvinet gjordes av druvan palomino fino som pressades varsamt och fick jäsa i rostfria ståltankar och som därefter lagrades under flor i sherryfat i ett år. Därefter buteljerades vinet och koncentrerad druvmust av pedro ximénez-druvor som är framställd genom asoleometoden, där druvorna får soltorka på halmmattor för att öka koncentrationen av socker, samt jäst tillsattes. Efter tre år på sin jästfällning degorgerades (jästfällningen avlägsnas) vinet. Ingen dosage (socker) tillsattes.
Ett mycket personligt och välsmakande och friskt mousserande vin som bjuder på toner av gröna äpplen, solmogen citron och citronzest, ett floralt stråk samt toner av brioche. Krämig mousse, fin frukt samt en läskande sälta i avslutet.
Druvorna till vinet kommer från den enskilda vingården Pago Carrascal, vilken är belägen cirka 20 kilometer från Atlantkusten. Här odlas huvudsakligen palomino, men även en del pedro ximénez och tintilla de rota. Rankorna är fristående så kallade bush vines, och deras medelålder är runt 45 år.
Viña El Corregidor de Carrascal Brut Nature
Ett friskt mousserande vin som bjuder på toner av gröna äpplen, solmogen citron och citronzest, ett floralt stråk samt toner av brioche. Krämig mousse, fin frukt samt en läskande sälta i avslutet.