Höstens bästa vita viner.

Hösten är inte bara vilt och grytor - den är också kål, äpplen och skaldjur bland annat. De vita vinerna har många bra vänner på höstens smakpalett! Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om höstens bästa vita viner för olika tillfällen.

Höstens bästa vita vin på en vintunna en höstdag.

Hösten är en färgsprakande årstid som inbjuder både till långa skogspromenader och mysiga stunder i soffan. Men det är också en fantastisk årstid som uppmuntrar till god mat och dryck vid det dukade bordet.

Det är både säsong för svamp, viltkött, rotfrukter, kål, nypon, och flera äpple- och päronsorter. Sist men inte minst så erbjuder skaldjuren långt bättre smak än vad som visats upp under sommarmånaderna. Vi hjälper dig att hitta de bästa vita höstvinerna

Vita viner till vegetariska anrättningar

Ett utmärkt sätt att dra sitt strå till stacken vad det gäller att minska klimatförändringarna är att äta mindre kött. Hösten är en dröm vad det gäller svamp, närodlade rotfrukter, kål samt andra grönsaker. Dekorera gärna ditt bord i höstens alla färger genom att ta in höstlöv, rönnbär och röda äpplen och servera en palett av härliga vegetariska eller veganska anrättningar. De som tagit ett aktivt val att äta mer från växtriket är också mer benägna att välja viner som är ekologiska.

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Räkfrossa som fredagsmys

Vi äter störst mängd räkor under sommarmånaderna, men det är ingen tvekan om att de smakar godare när vattnet nu blivit kallare. Köp hem en påse färska räkor, citron, späda salladsblad och majonnäs så är fredagsmyset kirrat.

På grund av den tydliga sältan av den höga halten av umami (den femte grundsmaken) ska vinerna ha hög syra och en fin fruktsötma.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Chateau Ste Michelle Riesling

149,00 kr


Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.

Att välja rätt vitt vin till krabban

Det är krabbsäsong i september och oktober och de är verkligen en fest att ge sig på en fullmatad krabba. Till det väljer man friska och fruktiga viner som har en viss fruktsötma.

Wongraven Morgenstern Riesling

159,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt och har en mycket frisk och slank smak med inslag av citrus och örter med en tydlig mineralitet, samt en lång eftersmak.

Vitvin till förrätten med havets frukter

Om man bjuder in vänner och familj till en lite exklusivare höstmiddag kanske man vill ha vilt till varmrätten och innan det en elegantare förrätt baserad på havets frukter. Eftersom den gastronomiska ambitionen är hög ska man leta efter mer exklusiva viner. Oavsett om de väljer hummer, havskräftor eller pilgrimsmusslor möter dessa viner upp på bästa sätt.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Planeta Eruzione 1614 Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains

311,00 kr


Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron. Servera till fisk, ljust kött eller vegetariskt.

Vitt vin till höstens mustiga svampsoppor

Råvaran kan man gå ut och plocka i skogen eller kanske ta fram tidigare skördar i torkad form, eller ur frysen. Mustiga soppor hör verkligen hösten till och naturligtvis vill man dricka något gott därtill. Beroende på soppans smaksättning kan man välja båda röda och vita viner, men vi vill slå ett slag för en fantastisk Sercial från Madeira. Här finner vi en lysande samklang med både svampsoppan och svampmackan.

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.

Yes box alright!

Till höstens olika tillfällen har man ofta god nytta av ett bra boxvin. Här kommer ett förslag på ett vin som fick en välförtjänt plats på Vinbankens lista "Bästa vita boxen 2023 - topp 10". Vinet beskrivs på följande sätt:

Chardonnay är en druva som generellt gör sig väldigt bra på box. Chill Out var föregångare på den svenska boxhimlen när de valde att lansera sin första box för över 20 år sedan och det märks att de vet vad de sysslar med. Det senaste året har de uppdaterat sin look och boxarna har fått en snyggare design, men för oss är innehållet det viktigaste. I det här fallet får de ett ungt chardonnay-vin med tydlig fatkaraktär direkt i doften. De gula äpplena och vaniljen är påtagliga, men samtidigt är syran där som höjer vinet och ger det en rejäl fräschörskjuts framåt. Chill Out imponerar ännu en gång.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.