Höstens bästa vita viner.

Hösten är inte bara vilt och grytor - den är också kål, äpplen och skaldjur bland annat. De vita vinerna har många bra vänner på höstens smakpalett! Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om höstens bästa vita viner för olika tillfällen.

Höstens bästa vita vin på en vintunna en höstdag.

Hösten är en färgsprakande årstid som inbjuder både till långa skogspromenader och mysiga stunder i soffan. Men det är också en fantastisk årstid som uppmuntrar till god mat och dryck vid det dukade bordet.

Det är både säsong för svamp, viltkött, rotfrukter, kål, nypon, och flera äpple- och päronsorter. Sist men inte minst så erbjuder skaldjuren långt bättre smak än vad som visats upp under sommarmånaderna. Vi hjälper dig att hitta de bästa vita höstvinerna

Vita viner till vegetariska anrättningar

Ett utmärkt sätt att dra sitt strå till stacken vad det gäller att minska klimatförändringarna är att äta mindre kött. Hösten är en dröm vad det gäller svamp, närodlade rotfrukter, kål samt andra grönsaker. Dekorera gärna ditt bord i höstens alla färger genom att ta in höstlöv, rönnbär och röda äpplen och servera en palett av härliga vegetariska eller veganska anrättningar. De som tagit ett aktivt val att äta mer från växtriket är också mer benägna att välja viner som är ekologiska.

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

109,00 kr


Fräsch och krispig med generösa toner av lime, vit persiska och aprikos med en fin och lång eftersmak. Förutom till skaldjur och fisk passar vinet extra bra till östasiatiska rätter, fågel och mat som serveras med gräddbaserade såser, samt till utvalda ostar som brie och emmentaler.

Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

169,00 kr


Ekologiskt vitt vin där smaken är torr men med en antydan till sötma som balanseras väl med en fräsch syra. Vinet har en lätt vaxig textur, inslag av gula plommon, kryddor, mandarin, citruszest och mineral i avslutet. Även perfekt att servera tillsammans med medelkraftiga och kraftigare fiskrätter eller till vegetariskt.

Räkfrossa som fredagsmys

Vi äter störst mängd räkor under sommarmånaderna, men det är ingen tvekan om att de smakar godare när vattnet nu blivit kallare. Köp hem en påse färska räkor, citron, späda salladsblad och majonnäs så är fredagsmyset kirrat.

På grund av den tydliga sälten av den höga halten av umami (den femte grundsmaken) ska vinerna ha hög syra och en fin fruktsötma.

YOKO Riesling

129,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic

79,00 kr


Ett fruktigt, aromatiskt och friskt vin från Sicilien, gjord på ekologiska catarratto- och zibibbo-druvor. Vinet har blommiga aromer med smak av honungsmelon, päron och fläder i en generös och fruktig stil.

Att välja rätt vitt vin till krabban

Det är krabbsäsong i september och oktober och de är verkligen en fest att ge sig på en fullmatad krabba. Till det väljer man friska och fruktiga viner som har en viss fruktsötma.

Wongraven Morgenstern Riesling

161,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt och har en mycket frisk och slank smak med inslag av citrus och örter med en tydlig mineralitet, samt en lång eftersmak.

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken

269,00 kr


Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken har en nyanserad och intensiv doft som för tankarna till nektarin, melon, blommor, citrus, blött skiffertak och en fläkt av cykelverkstad. Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar man både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.

Vitvin till förrätten med havets frukter

Om man bjuder in vänner och familj till en lite exklusivare höstmiddag kanske man vill ha vilt till varmrätten och innan det en elegantare förrätt baserad på havets frukter. Eftersom den gastronomiska ambitionen är hög ska man leta efter mer exklusiva viner. Oavsett om de väljer hummer, havskräftor eller pilgrimsmusslor möter dessa viner upp på bästa sätt.

Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume

379,00 kr


Ett riktig smakupplevelse får du med denna Chablis! Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk, ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Utnämnd av Robert Parker´s Wine Advocate till en av "Top ten discoveries of the year 2019". Planeta Eruzione 1614 Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

539,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Vitt vin till höstens mustiga svampsoppor

Råvaran kan man gå ut och plocka i skogen eller kanske ta fram tidigare skördar i torkad form, eller ur frysen. Mustiga soppor hör verkligen hösten till och naturligtvis vill man dricka något gott därtill. Beroende på soppans smaksättning kan man välja båda röda och vita viner, men vi vill slå ett slag för en fantastisk Sercial från Madeira. Här finner vi en lysande samklang med både svampsoppan och svampmackan.

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

115,00 kr


J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.

Yes box alright!

Till höstens olika tillfällen har man ofta god nytta av ett bra boxvin. Här kommer ett förslag på ett vin som fick en välförtjänt plats på Vinbankens lista – Bästa vita boxen 2022 - topp 10. Vinet får en 4 i betyg och beskrivs på följande sätt; Torr, medelfyllig och nästan söt i den mogna frukten, smaken av gula äpplen, generösa citrusfrukter, en touch av aprikos plus vanilj. Fin längd. Ren, snygg och trevligt smakrik med kontroll av den något generösa sötman.

CHILL OUT Chardonnay Australia

219,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.