Höstens bästa rödviner.

Hösten är en årstid för vilt, svamp och grytor - med andra ord hög tid för fylliga rödviner! Folk o folks dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa röda vinerna hösten 2022.

Bästa röda vinerna hösten 2022.

Hösten är en vacker årstid där naturen ständigt skiftar färg och skogen är full av svamp. Men det är också en årstid som kan vara både blåsig, regnig, mörk och kall. Med andra ord en perfekt årstid för kraftigare maträtter, mustiga röda viner och mysstunder framför brasan. Folkofolk hjälper dig att hitta de bästa höstvinerna.

Rött vin till höstens grytor och vilträtter

Hösten är som gjord för mustiga grytor och råvaror från skogens skafferi. Här behöver vi kraft och smakrikedom i vinerna för att finna de ljuva föreningarna. Avsluta gärna middagen med en bit Camembert de Normandie och ta med resten av vinet och kryp ihop framför kaminen eller brasan.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

279,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

299,00 kr


UNSHACKLED Cabernet Sauvignon har en intensiv och inbjudande doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor och en fläkt av svarta oliver. Smaken är intensiv och fruktig där mörka frukter och bär samsas på bästa sätt med fat, kryddnejlika och torkade örter.

Röda viner för bokmalen

När vinden viner och regnet piskar mot fönstret är det skönt att slå sig ner i en behaglig fåtölj och låta boken föra dig bort till exotiska platser, himlastormande kärlek och spännande intriger. Ta med ett gott glas rödvin och några bitar av en långlagrad hårdost.

Zonin Amarone della Valpolicella

359,00 kr


Zonin Amarone della Valpolicella har en kraftfull och nyanserad doft med inslag av kryddor, torkade tranbär och körsbär, kanel russin och torkade fikon, fat samt en fläkt av choklad och tobak. Smaken är rik och fyllig med toner av chokladpraliner fyllda med körsbärslikör, torkade tranbär, russin, kryddnejlika och fat.

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Hösten bästa rödvin på box

Det är alltid en god idé att ha ett välgjort boxvin tillgängligt under den blåsiga årstiden. Använd både till det större kalaset, till matlagning och att servera i en vacker karaff för att förgylla vardagens måltider.

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

300,00 kr


Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon har en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet. Passar till både medelkraftiga och kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

125,00 kr


Ett generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Ett utmärkt vin till grillat kött.

Rödvin till utflykten när vädret tillåter

Det finns inget mysigare än en lång skogspromenad när solen värmer i ansiktet och luften känns renare än någonsin. Kanske är det läge att planera in en rast med mat och vin därtill. Viner i PET-flaska är både miljövänliga och väldigt praktiska vid dessa tillfällen.

Camp Syrah

89,00 kr


Camp Syrah är ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Château Bois Cardon Médoc

100,00 kr


Château Bois Cardon Médoc består av av 60% merlot och 40% cabernet sauvignon och har lagrats i sex månader på franska ekfat. Vinet har en angenäm doft av plommon, svarta vinbär, lakrikts och kryddor, och i den fruktiga smaken hittar du inslag av plommon, laktrits och fat.

Räddad av pizzabudet

När man kommer hem från jobbet och det redan är ordentligt mörkt ute kan det vara skönt att ibland skippa både mataffären och matlagning och helt enkelt ringa pizzabudet. Avnjutes naturligtvis med ett lämpligt italienskt vin. Stäng gärna av mobilerna och fortsätt kvällen med olika sällskapspel.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Passar utmärkt till pasta, pizza och lättare kötträtter.

Castello del Poggio Barbera d'Asti

119,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

När vinet blir en diskussion framför brasan

Vad det gäller enklare viner är det vanligtvis inget man analyserar eller diskuterar, trots att de är en viktig del i det sociala sammanhanget. Men det finns också viner som tar större plats och i högsta grad uppmuntrar till konversation mellan vinintresserade vänner.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

669,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca

599,00 kr


Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter, pinjeträd, fat, kryddor, tallbarr och kakao. Vinet är mycket intensivt och nyanserat och i den långa smaken finner man både mörka frukter, fat, kryddor, örter och kakao. Ett häftigt vin som visar Dourodalens potential för röda viner.

Kött och potatis på tallrik med hand som lägger upp rödvinssås med sked.

Så lagar du bästa rödvinssåsen.


Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig. Enkelt!

Läs mer »