En Grand Cru-riesling från Alsace av bästa snitt.

Nu lanseras en riktigt högklassig riesling från den tillförlitliga Alsaceproducenten Gustave Lorentz. Vinet finns tillgängligt för beställning och på hyllplats på flera Systembolagsbutiker. Finns numer i trälåda tillsammans med årgång 2016

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2017.

Nu lanseras Altenberg de Bergheim Riesling 2017 från den eminenta vinproducenten Gustave Lorentz.

Årgång 2017 i Alsace gav lägre kvantitet än vanligt på grund av frost i slutet av april, men kvaliteten är mycket hög. Det visar sig verkligen i detta vin som både har en balans, intensitet, komplexitet och smaklängd som verkligen gör en glad i sinnet.

Hyllad av journalister över hela världen

Altenberg de Bergheim Riesling 2017 är ett vin som fått mycket goda omdömen av journalister över hela världen. Exempelvis ger vinmagasinet Decanter hela 97 poäng (av 100 möjliga) och en Platinummedalj, som är den högsta utmärkelsen. Så här beskriver de vinet.

"Vibrant and inviting with gorgeous aromatics of honey, ginger, chalk and grapefruit, then on to a plush palate layered with lush roasted pineapple, bright acidity and a saline minerality."

Vingård Gustave Lorentz
En av Gustave Lorentz vingårdar.

Altenberg - en pärla bland Bergheims vingårdar

Vingården Altenberg de Bergheim ligger precis utanför den medeltida byn Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Jorden består framför allt av lera och kalksten. Det sydliga läget ger en god solexponering och bergsmassivet Vogeserna är ett skydd mot kraftiga vindar och mörka regnmoln. Av de totalt 51 Grand Cru-vingårdar som finns i Alsace finner vi två i den pittoreska byn Bergheim; Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg.

Vingården Altenberg de Bergheim omnämns redan på 1200-talet då det hyllas för sina kraftfulla och fylliga viner. Gustave Lorentz äger 12 hektar i Altenberg de Bergheim som totalt är 35.06 hektar stort. Gustave Lorentz del är ekologiskt certifierad och vinstockarna som växer i den branta sluttningen är mellan 30 och 50 år gamla. Dessa gamla, knotiga stockar ger inte så stor skörd, men det vägs upp av att druvorna ger vinerna en svårslagen intensitet och smaklängd. Vinet jäser och lagras i stora ekståndare.

Vingårdarna som skapar harmoni i naturen

Gustave Lorentz äger 33 hektar vingårdar där samtliga är ekologiskt certifierade. År 2009 påbörjade en konvertering från konventionell till ekologisk odling. Eftersom en sådan anpassning tar tre år var 2012 den första årgången med eko-certifiering. Egendomens exportchef Pascal Schielé förklarar varför man ville odla ekologiskt:

- Vi ville sluta med användandet av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att värna om naturen men också om hälsan hos våra vingårdsarbetare. Vårt mål var också att göra våra viner mer personliga och att de till fullo speglar sitt ursprung. Med ekologisk odling får jorden ett rikare mikrobiologiskt liv och rötterna söker sig längre ner för att nå mineraler, säger Pascal och fortsätter:

- Vi har också märkt att det finns mera liv i och runt vingården, framför allt vad det gäller insekter men också fåglar och andra djur. Vad det gäller skörden har vi märkt att kvaliteten på druvorna har blivit mera homogen oavsett olika väderförhållandena. Till en början var vi rädda för att få mer ruttna druvor men så har inte blivit fallet.

En dröm till vällagad mat

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Resling 2017 klarar sig väl på egen hand, men är även en given partner till det dukade bordet. Ha gärna syrlighet i maten och även fett och krämiga konsistenser möter vinet på bästa sätt. Du kan välja både fisk och skaldjur, men vinets intensitet klarar såväl ljust kött som fågel. Varför inte servera en grillad piggvar med citronhollandaise, grillade rotfrukter och grön sparris?

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

898,00 kr


En låda med en flaska Riesling Grand Cru Altenberg 2016 och en Riesling Grand Cru Altenberg 2017. 2016 har en rik och nyanserad doft med inslag av grillad citron, solmogna aprikoser och en fläkt av blommor. Vinet har en välbalanserad torr smak med fin fruktighet. 2017 har en intensiv doft med inslag av nektarin, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr med fina inslag av mineral, gula stenfrukter och blommor.