Faustino I Gran Reserva 2010 - bästa årgången på 50 år.

Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.

Faustino I Gran Reserva

Vår dryckesexpert Mats hyllar årgång 2010

Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester, bland annat 94 poäng av James Suckling och 93 poäng i Decanter Magazine. Och jag kan verkligen förstå varför. När jag provade årgången för första gången tillsammans med Alexander, som är ansvarig produktchef, blev jag oerhört positivt överraskad. Jag har arbetat med vin under hela mitt yrkesverksamma liv och under en stor del av den tiden har Faustino varit en del av min arbetsgivares produktfåtölj. 

Årgången 2010 är en av de bästa nya årgångar jag provat och jag placerar den i samma division som 1994, 1982 och 1970 och kanske till och med nära den legendariska årgången 1964. Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av ceder, torkade blåbär, mörka solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Ett år där vädergudarna var extra vänligt inställda

Årgång 2010 är utan tvekan en exceptionellt bra årgång i Rioja och det är många som spår att den kommer bli den bästa på 50 år. Det var en något svalare växtsäsong än normalt som bidrog till en längre mognadsperiod. Detta gav druvorna och vinerna en ypperlig nyansrikedom och en fräsch syra. När man provar Faustino I 2010 är det bara att konstatera att Bodegas Faustino förvaltat de fullmogna druvorna på ett mycket skickligt sätt. Årgången 2010 har klassificerats av Consejo Regulador DOCA de Rioja (det officiella kontrollorganet) som excellent. Det är bara 11 årgångar sen 1955 som fått denna höga klassificering. 

Välvårdade vingårdar och gamla stockar ligger i grunden 

Bodegas Faustino är en av de största markägarna i Rioja med 700 hektar vinodlingar. Majoriteten av de välskötta vingårdarna finnes i Rioja Alavesa och resten i Rioja Oriental. Den genomsnittliga åldern på stockarna är 40 år, och detta ger mindre skördar men skänker en imponerande intensitet och smaklängd till vinerna.

Faustino I 2010 är baserad på 86% Tempranillo, 9% Graciano, och 5% Mazuelo. Druvorna har vuxit i utvalda vingårdar kring Oyón (Rioja Alavesa) som ligger 440 meter över havet, och det är här vi hittar Faustinos äldsta vinstockar. Samtliga druvor selekteras noga i vingården och handskördas varsamt. När druvorna anländer till vineriet sorteras de ytterligare en gång, druva för druva.

Ett glas rödvin på ekfat

Förändringar i vinmakeriet hos Faustino

Från årgång 2010 har Bodegas Faustino gjort påtagliga förändringar i den del vinmakeriet som sker innan fatlagringen påbörjas. Det innebär en mer anaerobisk miljö. Den begränsade tillgången på syre gör att vinet bevarar mer av fruktigheten både innan, under och efter lagringen i ekfat. Det är faktiskt en påtaglig skillnad om man jämför 2010 med årgång 2009. Den senare årgången har verkligen en mer påtaglig fruktighet som går hand i hand med fatkaraktären genom hela den långa och behagliga eftersmaken.

26 månaders varsam fostran i ekfat

Detta välbalanserade vin lagras hela 26 månader i ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger mer cederträaktiga aromer. Vad det gäller Faustino I använder man båda typerna för att tillföra mer nyansrikedom. 

Ett nytt franskt ekfat på 225 liter kostar cirka 650 €, det vill säga 2,17 € (21,80 SEK) per helflaska. Bodegas Faustino har runt 50 000 ekfat i lager. Om man betänker kostnaden för fatlagring och att det dröjer 11 år innan årgång 2010 finns på våra Systembolagshyllor, så måste man reflektera över att 189 kronor känns som ett mycket rimligt, och till och ett mycket fördelaktigt pris.

Storlek och muskler ger oanade möjligheter

Bodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. De började exportera vin på 1960-talet och skeppar nu vin till mer än 130 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Att vara stor och framgångsrik kan vara mycket fördelaktigt. Då har man både kraft och kapital att genomföra förbättringar och åtgärder som främjar kvaliteten i vingården, vinframställningen och i den slutliga flaskan.

Bodegas Faustino har det största och mest omfattande vinbiblioteket i Rioja där man lagrar betydande kvantiteter av årgångar ända tillbaks till 1955. Vi kommer senare under året att lansera Faustino I av både 1987 och 2001 års årgång.  

En smakinvestering både för nuet och för framtiden

Förstklassiga, mer traditionella Rioja viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när de lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Den nya årgången 2010 har en mycket bra lagringspotential. Så denna nya årgång är en investering både i direkta och i framtida smakupplevelser. Att Faustino I åldras med behag visas på ett tydligt sätt om man kommer över årgångar som 1955, 1964, 1970, 1982, 1987, 1994 eller 2001.

En dröm till det dukade bordet

Faustino I Gran Reserva 2010 passar som handen i handsken om man bara vill avnjuta ett gott glas vin. Men det är ett vin som för sig på ett elegant och belevat sätt även till det dukade bordet. Väljs med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare rätter baserat på både kött, fågel eller råvaror från växtriket. Undvik för mycket sötma eller kryddhetta i maten och favorisera istället syrlighet, fett eller krämiga konsistenser.

Slutsåld

Den fantastiska årgången 2010 är slutsåld men vi är glada att meddela att även årgången 2012 fått fina omdömen.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.