Ny årgång av Damilanos prisade barbera.

Damilano Barbera d'Asti räknades som ett av världens bästa viner förra året. Nu kommer vinet tillbaka med årgång 2021.

Damilano Barbera d'Asti.

Det var när det internationella vinmagasinet Wine Spectator utsåg världens 100 bästa viner 2022 som Damilano Barbera d'Asti knep 61:a platsen. Kanske låter det inte så spektakulärt - men tänk på alla de tusentals viner som produceras årligen. Under förra året hade Wine Spectators redaktörer testat hela 8800 viner när man gjort sitt urval. Då är plats 61 väldigt bra!

Vinet beskrevs då såhär:

"A rich and sumptuous red, evoking plum, blackberry and boysenberry flavors. Reveals accents of tobacco, almond and spice as this winds down. Lengthy aftertaste."

Druvorna i vinet kommer från byn Monferrato och har vuxit på stockar som är mellan 20-30 år gamla. Förutom denna superba barbera är Damilano känt för sina fina Barolo-viner som man odlar i kända vingårdslägen som Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio.

Damilano Barbera d´Asti

189,00 kr


Damilano Barbera d'Asti är ett prisvärt vin med doft av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Ett medelfylligt vin med frisk syra och trevlig smaklängd. Passar utmärkt till lättare och medelkraftiga anrättningar med fågel eller kött.

Ny årgång av god kvalitet

Nu har den nya årgången av denna barbera kommit till Systembolagets beställningssortiment och det är alltså vinet från 2021 som nu finns att köpa. 2021 anses ha varit ett gott år i Piemonte, trots en vår med frost och hagel som gjorde skördarna något mindre. En varm sommar och höst vägde upp, och Piemonteviner från 2021 tros bli en klassisk årgång för röda viner av nebbiolo och barbera som vinner på lagring.

Barbera är en druva som får de flesta att tänka på Italien och inte minst Piemonte, där den största delen också odlas. Här står druvan för över hälften av odlingsarealen.

Barbera är en av de mest syrarika blå druvorna och de ska man beakta när man väljer mat därtill. Möt vinets smaker med syra, fetma eller sälta i maten. Det är ypperliga viner till både charkuterier och ostar. Vinerna i lättare stil finner väl sin plats till pizza, pasta, risotto samt lätta och medelkraftiga anrättningar på kött och fågel. Använd gärna tomat och balsamico som är goda vänner till barberaviner.

Fler fina viner från Damilano:

Damilano Langhe Arneis

169,00 kr


Damilano Langhe Arneis har en fräsch doft med inslag av persika, päron, mandel, mandelblom och citrus. Smaken är torr med fina toner av päron, persika, mandel, citrus och honungsmelon.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Damilano Barolo Lecinquevigne 2018

479,00 kr


Damilano Barolo Lecinquevigne 2018 har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner och i den intensiva eftersmaken finner man både körsbär, viol, svart te samt ett stråk av nötter.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

Barolo, där Damilano har sina vingårdar.

Damilano


Damilano är ett vinföretag som grundades redan 1890 och som idag förfogar över 58 hektar i Barolo.

Läs mer »