Sista vinsläppet innan sommaren – 6 höjdpunkter.

Systembolaget lanserar nästan varje vecka nya viner i det tillfälliga sortimentet - men under sommaren blir det ett litet uppehåll. Vi har valt ut sex höjdpunkter bland de nya viner som lanseras den 30 maj.

nya viner i tillfälligt sortiment 30 maj 2025.

Juvé y Camps grundades 1921 i Penedès i Katalonien och är idag ett av de ledande namnen inom Cava. Detta ikoniska cavahus ägs och drivs fortfarande av familjen Juvé, och vilket har hjälpt vingården att behålla en stark identitet. Familjens passion för Cava är tydlig i varje flaska de producerar, inte minst i flaggskeppet Reserva de la Familia. Juvé y Camps har tillgång till några av de bästa vingårdarna i Penedès med många av sina egendomar belägna på hög höjd. Detta gör att druvorna mognar långsamt och utvecklar optimal syra, vilket är avgörande för att skapa mousserande viner med elegans och friskhet. De lägger även stor vikt vid hållbarhet och deras produktion är ekologiskt certifierad.

Druvorna xarel-lo, macabeo och parellada som används till Reserva de la Familia kommer från vingårdarna Espiells, La Cuscona och Can Massana, som karaktäriseras av kalkrik lerjord. För att få kalla en cava ”Gran Reserva” måste den vara årgångsbectecknad och lagras minst 2,5 år på jästfällningen för att få utvecklade, nyanserade smaker tillika den unika smaken av nötter och brioche som lång lagring på jästfällningen ger; Juvé y Camps har lagrat Reserva de la Familia Gran Reserva 2020 i över tre år. Från och med 2022 kommer benämningen Gran Reserva kallas ”Guarda Superior” och ha ännu tydligare kvalitetskrav bakom sig; inte bara måste vinet vara certifierat ekologiskt, det måste även vara spårbart från vingård till flaska, göras av vinstockar som är minst tio år gamla och ha ett lägre skördeuttag än de lägre kvalitetsnivåerna, för att få tydligare smakprofil och koncentration. Om producenten, såsom Juvé y Camps, dessutom utför hela vinmakningsprocessen i sitt egna vineri får de dessutom använda stämpeln ”Elaborado Integral” på flaskan.

Idag är Juvé y Camps namn i sig en garanti för högkvalitativt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden – en oerhörd styrka i en alltmer fragmenterad appellation jämte andra mousserande, spanska kvalitetsviner såsom Corpinnat och Penedès Clàssic, där familjen fortfarande stolt använder appellationen "cava".

Juvé & Camps Reserva de la Familia

215,00 kr


Djup, intensiv och elegant och något blommig doft med inslag av solmogen vit persika, citrus, kryddor, rostade nötter, brioche och lite rökig mineralton. Torr och elegant med en frisk fruktsyra och krämig mousse. Lång harmonisk eftersmak.

Finbubbel från Corpinnat

Här bjuds vi en riktigt härlig Corpinnat från egendomen Recaredo Mata Casanovas och i glaset får vi ett elegant och fokuserat vin, med frisk, mineraldriven syra och fint intensiv mousse. Smakprofilen är komplex och innehåller citrus, vit persika, hasselnötter, brioche och rök, och avslutet är långt och nyanserat.

År 2017 skapades kvalitetsbeteckningen Corpinnat mitt i den välkända spanska vinregionen Penedès. Utgångspunkten för Corpinnat var en vilja att belysa kvaliteten i de mousserande viner som redan för nästan 150 år sedan producerades på druvor odlade i den karga och steniga jorden mitt i hjärtat av Penedès, och som faktiskt var de första mousserande viner enligt den traditionella metoden som någonsin gjorts i Spanien. Detta var dock inte helt okontroversiellt, och skulle till slut leda till ett flertal producenters uppbrott från organisationen för Cava.

Druvorna måste komma från hjärtat av Penedès, runt Sant Sadurní d'Anoia. Här anses kombinationen av mikroklimat, jordmån och historisk erfarenhet vara ett av de bästa uttrycken för Corpinnats kvalitetsambitioner. Varje flaska är märkt med orden "grown in a historic Barcelona wine valley". Här följer en rad av de regler som gäller för Corpinnat:

  • Odlingen måste vara ekologiskt certifierad.

  • Druvsorterna ska till största delen vara inhemska.

  • Allt skördearbete måste göras för hand.

  • All vinmakning måste göras i varje ansluten producents eget vineri. Detta anses ge ett mervärde åt den hantverksmässiga processen, och mer autenticitet till det slutliga vinet.

  • Vinerna måste lagras länge på sin jästfällning. Den kortaste tid en Corpinnat ska lagras är 18 månader, vilket är 3 månader längre än motsvarande tid i Champagne.

  • Varje enskild producent måste dessutom göra åtminstone ett vin som lagras i minst 30 månader, och ett som lagras minst 60 månader. Allt detta är för att visa sin hängivenhet till långa lagringstider, och att vinerna bäst kommer till uttryck genom denna process.

Recaredo Terrers Corpinnat Brut Nature

349,00 kr


En frisk och fruktig Cava med nyanserad och utvecklad karaktär. Gjort av de klassiska Cava-druvorna xarel-lo, macabeu och parellada samt en liten gnutta monastrell. Gott till fisk och skaldjur eller som sällskapsdryck.

Långlagrat rosévin med härlig komplexitet

Regeln för de flesta roséviner är att man ska dricka den absolut senaste årgången. Men det finns en exklusiv skara av riktigt högklassiga viner som utvecklas med lagring och ålder. Här får vi rosévinet från omtalade José Luis Ripa som arbetade länge för många olika vinhus Rioja. Under egen etikett gör han enbart ett vin: Denna långlagrade rosé. Ripa Rosado 2021 har lagrats 30 månader i äldre ekfat om 250 och 500 liter

Det är ett smakrikt vin som dock inte matchar skogsfågeln ripa, men mycket väl både kyckling och annat ljust kött. Känns stilen igen? José Luis är gift med Maria Jose Lopez de Heredia.

Ripa Rosado

299,00 kr


Här får vi ett härligt komplext, klassisk smak med toner av fat, torkade örter, kryddor, körsbär, granatäpple och en diskret känsla av undervegetation.

En återkommande rosa favorit från Georg Breuer

Nu kommer en ny efterlängtad årgång av George Breuers rosé som är helt baserad på spätburgunder (pinot noir). Sedan 2004 leds arbetet på egendomen av Theresa Breuer och i dag räknas de till en av Tysklands främsta producenter. Här bjuds det på en inbjudande och fruktig doft av röda bär som skogshallon, smultron, jordgubbar samt blodapelsin och en angenäm örtighet. Smaken är torr och frisk med en vacker balans mellan frukt och syra.

Druvorna till Spätburgunder Rosé 2024 kommer från vingårdar kring de tre byarna Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Druvorna skördades för hand, och pressades skonsamt i hela klasar. Musten fick sedan jäsa i ståltank, för att därefter lagras 6 månader i ståltank med sin jästfällning.

GB Spätburgunder Rosé

149,00 kr


Inbjudande fruktig doft av röda bär som skogshallon, smultron, jordgubbar samt blodapelsin och en angenäm örtighet. Smaken är torr och frisk med en vacker balans mellan frukt och syra.

Lagrad rosé i klassisk stil från Rioja

Det mörkt rosa rosévinet med fatlagring är en klassisk stil från Rioja, som står ut med en unik identitet bland den överväldigande volymen ljusa viner.

Hälften av vinet har lagrats under sex månader i två år gamla franska 225 liter stora ekfat, medan den andra hälften enbart lagrades i ståltank med regelbunden bâttonage (omrörning av jästfällningen). Vinet blandades sedan och lagrades därefter ytterligare i cementtankar fram till buteljering. Vinet består av en tredjedel tempranillo, en tredjedel garnacha samt en tredjedel vita druvsorter; tempranillo blanco och viura. Druvorna kommer från familjens egna vingårdar i Rioja Alta.

Bodegas Quiroga de Pablo grundades av José Quiroga och hans fru Bibiana i mitten av 1800-talet, i utkanten av världsberömda Camino de Santiago de Compostela i Rioja Alta. I dag drivs vingården av sjätte generationens vinmakare.

Lagar de Cayo Rosado

145,00 kr


Här finner vi en fruktig, komplex och uttrycksfull doft med inslag av solmogna jordgubbar, smultron, blodapelsin, örter och en lätt fatton. Torr, elegant, smakrik och fyllig med en välbalanserad syra och en lång harmonisk eftersmak.

Chardonnay från Kalifornien ger välbehag

Här får vi en riktigt välgjord chardonnay från Santa Cruz Mountains i Kalifornien. Även de mest kräsna smaklökar njuter av en elegant och fruktig doft med tydligt inslag av mineral, grapefrukt, blommor och fat. Nyanserad, ungdomlig och elegant, krispig smak med tydligt inslag av lime, citron, mineral, fat och en liten angenäm sälta i eftersmaken.

Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna. Det gav mersmak och Jamie och hans flickvän och kompanjon Kristen Green lämnade storstadsstressen och flyttade till Kalifornien för att satsa på vinbranschen.

Kutch Trout Gulch Vineyard Chardonnay

579,00 kr


Nyanserad, ungdomlig och elegant, krispig smak med tydligt inslag av lime, citron, mineral, fat och en liten angenäm sälta i eftersmaken.