5 myter om rosévin det är dags att sluta tro på.
Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!
Läs mer »Nu har lanseringarna av årets roséviner dragit igång och här är tre viner vi gärna tipsar om, som passar lika bra till den lätta sommarmaten som de gör till gott sällskap.
Många av oss dricker bara rosévin på sommaren, och då vill man ju helst hitta det bästa. Men olika roséviner passar olika tillfällen. En djuprosa rosé har sannolikt en generös smak medan en riktigt ljus rosé är lättare i smaken. Det ger också en indikation på vad som passar att servera till.
De mörkare rosévinerna gör sig fint till exempelvis grillad fisk eller kyckling. Gärna med en fet sås till. Har vinet lite sötma i sig kan det på ett bra sätt matcha både sötare rätter och mat med kryddhetta.
De ljusare rosévinerna som är lättare, fräschare och ofta har mer syra passar också utmärkt till den grillade fisken, gärna med örtiga, fräscha inslag. Matiga sallader är gott att servera till, eller varför inte en läcker paella?
Här nedan tipsar vi om tre goda roséviner som passar vid sommarens olika tillfällen, från finmiddagen till picknicken. Vid varje vin har vi även låtit vår vinexpert Mats Claësson säga sitt.
När du ska bjuda på finmiddag med grillad fisk, en matig sallad och fräscha somriga tillbehör passar ett elegant rosévin som By Ott Rosé utmärkt. Ett ljust rosa vin från franska Provence av druvorna syrah, grenache, cinsault och mourvèdre.
Mats kommentar:
"Årgången 2024 som är ekologiskt certifierad har en fruktig och aromatisk doft med inslag av nektarin, röda vinbär, smultron, rosor, rabarber, örter, citrus och mandel. Bärig, elegant och ungdomlig smak med en frisk välbalanserad fruktsyra. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm bitterhet med ton av grapefrukt. Servera i goda vänners lag till en getostsallad med färska jordgubbar, grillad grön sparris och en örtdressing."
Vill du ha ett gott, friskt rosévin att sippa på i vårsolen till tilltugg som kanapéer eller kanske crostinis med chèvre och jordgubbar – då är Villa Wolf Pinot Noir Rosé ett mycket bra val att skåla i. Från Tyska Pfalz kommer detta harmoniska vin som är lätt att tycka om.
Mats kommentar:
"En härlig rosé baserad på 100 procent pinot noir. I glaset en nyansrik doft med smultron, örter, rabarber, persika och citrus. Smaken är fruktig och harmonisk med inslag av smultron, örter, rabarber, persika och ett stråk av apelsinzest. Avnjut gärna med tapenadebakad abborrfilé med fänkål bräserad i rosévin och kryddad med sumak."
Är ni ett gäng som ska ha picknick så kan en bag-in-box vara ett smart och enkelt alternativ. Den räcker till många, är lätt att bära i handtaget och du behöver inte vara lika försiktig med den som med en glasflaska (dessutom är boxen mer hållbar ur ett klimatperspektiv). CHILL OUT Syrah Rosé har toner av frukter och bär och passar fint till sallader eller quesadilla bland annat.
Mats kommentar:
"Ett rosévin i den miljövänliga boxen. Här bjuds vi en trevlig och fruktig doft med toner av hallon, jordgubbar, persika samt en lätt fläkt av blommor och rökighet. Smaken är fruktig med en viss fruktsötma samt smaker av jordgubbar, apelsin och färska örter. Ett ypperligt bersåvin eller till den fräscha sommarbuffén."
Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!
Läs mer »Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.
Läs mer »Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.
Läs mer »Superenkel och fräsch cocktail - rosévin som mixas med frysta jordgubbar, lime och sockerlag.
Läs mer »