3 tips: Sommarens bästa bubblor.

Sugen på ett glas bubbel i sommarsolen? Olika mousserande viner passar olika tillfällen – här har vi samlat tre bra tips för allt från bröllopsmiddagen till småplock på altanen.

3 tips på mousserande viner till sommaren 2025.

Champagne, prosecco, cava och crémant är bara några av alla sorters mousserande viner som finns på marknaden. Jättekul med en sådan variation! Och de olika bubbelsorterna har alla sin egen karaktär och passar olika tilltugg, rätter och inte minst tillfällen.

Ska det firas ordentligt är det dock inget som slår en äkta champagne - kanske snarast tack vare dryckens historia och rykte än att den alltid är godast. Men det är förstås en smaksak – och när det handlar om smak finns inget rätt eller fel.

Här nedan tipsar vi om tre läckra bubbel som även om de skiljer sig från varandra så passar samtliga till flera av sommarens olika högtider och avslappnade stunder. Stunder du vill minnas med värme. Vi har även låtit vår vinexpert Mats Claësson säga sitt under varje vin.

3 tips: Fina bubblor

Louis Roederer Collection 245:

Ska du ha ett stort firande som ett bröllop eller examensfest, eller bjuda på finmiddag, är denna champagne från Louis Roederer något av det finaste du kan bjuda på enligt oss. Det var ett nytt kapitel för Louis Roederer när man 2021 bytte namn på sitt årgångsfria vin från "Brut Premier" till "Collection". Det vin som då lanserades var Collection 242. Nu hittar man 245 på Systembolagets hyllor som vi med varm hand rekommenderar.

Mats kommentar:

"Här får vi en champagne med ypperlig balans, finess, nyansrikedom, smaklängd och intensitet. I doften en harmoni av citron, nektarin, kex, brioche, rostade mandlar, äpplen och ostronskal. Smaken är väl sammansatt med mjuka bubblor, frisk syra och en smakintensitet av högsta klass. Förgyll dagen med detta högklassiga bubbel till en löjromstoast och sedan halstrad piggvar med champagnesås och smörstekt ostronskivling."

André Clouet Grand Réserve:

En god champagne som är mångas favorit! André Clouet Grande Réserve är ett prisvärt bubbel och bakom det står en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne: Jean-François Clouet, som styr egendomen idag. Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar. Jean-François gör champagne i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär.

Mats kommentar:

"I denna välgjorda champagne spelar druvan pinot noir helt och hållet huvudrollen och det gör den med bravur. Stor och nyanserad doft med inslag av röda äpplen, röda bär, rostat bröd, apelsin samt en fläkt av valnötter. Smaken är intensiv, fruktig och frisk med fina nyanser av röda äpplen, röda bär, rostat bröd, nötter, mineral samt ett stråk av mandarin. Servera gärna halstrad havsabborre med stekta champinjoner, palsternackspuré och en citron och dillolja."

Pongrácz Brut:

Några som är riktigt bra på bubblor är faktiskt sydafrikanerna. Deras Cap Classique-viner är gjorda enligt den traditionella metoden, liksom champagne, och uppvisar flera högklassiga sidor. En av de mest kända producenterna är Pongrácz, uppkallat efter Desiderius Pongrácz som kom till Sydafrika som flykting från Ungern 1958 och började göra vin.

Pongrácz Brut är ett prisvärt mousserande vin som gör sig utmärkt som vardagslyx eller till plockmat en varm sommarkväll på altanen.

Mats kommentar:

"Pongrácz är mousserande viner från Sydafrika som är tillverkade av samma druvor och med tillverkningsmetoden som används i Champagne. I glaset en insmickrande doft med toner av äpplen, kex, honung, pomelo samt en fläkt av choklad. Smaken är fruktig och fräsch med inslag av äpple, kex, citron, lime, honung och mineral. Som en dröm till trevligt sällskap och en toast Skagen."

Camp Sparkling Brut med två goda röror.

2 goda röror till bubbel.


Plockmat och bubbel är en perfekt kombination - oavsett om ni bara är två som vill ha en mysig kväll eller om det vankas fest. Här har vi tagit fram två goda röror som passar på en bit surdegsbaguette till ett gott, franskt mousserande vin.

Läs mer »