Sverige välkomnar Collection 243 från Louis Roederer.

Nu lanseras Collection 243 av det hyllade champagnehuset Louis Roederer på halvflaska. En riktigt elegant champagne av ypperlig kvalité. 

Collection 243 från Louis Roederer

Louis Roederer är ett av världens främsta champagnehus och nu har en ny Collection från Louis Roederer precis kommit till Sverige. Vi är otroligt stolta att vara de första i världen att sälja Collection 243, som just är den 243:e skörden hos Roederer där druvan chardonnay dominerar.

Collection 243 från Louis Roederer

Louis Roederer är ett av de sista familjeföretagen som finns kvar i Champagne. Champagnehuset grundades i slutet av 1700-talet men deras historia tar fart 1827 då Louis Roederer började arbeta och därefter döpte om champagnehuset till sitt egna namn. Sedan dess har Roederer nått enorma framgångar världen över, blandannat genom deras champagne Cristal som älskades av den ryske tsaren Alexander II och som fortfarande idag har ett magiskt skimmer över sig. 

Under 2012 påbörjades ett nytt kapitel hos Roederer då vinmakaren Jean-Babtiste såg att skördarna blev mer och mer ojämna på grund av det förändrade klimatet. För att kompensera dåliga skördeår med de som var bättre så startade man ett system ”Perpetual Reserve” för att blanda äldre årgångar med yngre för att på så vis få en jämnare kvalitet. Collection blev Louis Roederes nya namn på deras årgångsfria champagne. Med stor transparens med vad som finns i flaskan lyfter Louis Roederer fram ny basårgång varje år.

Collection 243 lanseras på halvflaska

Namnet 243 betyder att det är 243:e skörden man gjort hos Louis Roederer. I samband med att Louis Roederers årgångsfria vin bytte namn från Brut Premier till Collection så blev en ökad andel Reserve vin som är ekfatslagrat i blenden. Transparensen i vad det faktiskt är i flaskan är total, som konsument får du idag exakt information om vilka druvor som är med i blenden och likaså den basårgång som vinet består av.

I Collection 243 är det basårgång 2018 till 59%. Som många minns var 2018 en av de varmare somrarna, så även i Frankrike. Druvorna skördades tidigt då de uppnådde en optimal mognad och elegant syra. Collection 243 har en ljus gyllene nyanserad skimrande färg med en fin och livlig mousse som dröjer sig kvar i gommen. Doften är öppen och rik men samtidigt underbart fräsch. Vinet erbjuder en explosion av mogen delikat frukt med intensiva toner av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Smaken är djup och tät med en stor välstrukturerad ryggrad. Collection 243 är en riktigt elegant champagne av ypperlig kvalité.  

Druvorna som utgör denna blend domineras av chardonnay (42%) men innehåller även stor andel pinot noir (40%) och pinot meunier (18%). Vindruvorna kommer från tre olika vingårdar, La Rivière, La Montagne och La Côte.