Världens mest beundrade vinvarumärken utsedda.

Vinproducenterna Planeta och Nederburg är 2021 med på den ärofyllda listan World’s Most Admired Wine Brands sammanställd av Drinks International.

Alessio och Francesca Planeta

Tidningen Drinks International publicerar varje år en lista över de 50 mest beundrade vinvarumärkena (World’s Most Admired Wine Brands). Det är en omfattande och stor panel av inköpare, sommelierer, butiker, restauranger och barer, Master of Wines, journalister och utbildare från 48 länder som röstar fram listan.

Till vår stora glädje kom två av våra producenter med på denna mycket åtråvärda lista. Planeta som är beläget på Sicilien kom på en mycket hedervärd 17:e plats  (näst högst av alla italienska producenter) och Nederburg kom på plats 35 vilket är högst upp av alla sydafrikanska producenter.

Planeta speglar hela Sicilien som vinregion

Planeta är en av öns mest kända vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier,  Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både vad det gäller jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Att botanisera bland Planetas olika viner ger en stor tillfredsställelse och här har vi valt ut några av våra favoriter:

Planeta Nocera

209,00 kr


Planeta Nocera är ett medelfylligt vin med fruktig men ganska frisk syra. Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Planeta Eruzione 1614 Bianco 2017 har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

349,00 kr


Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola har en stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

Niel Groenewald, Chefsvinmakare på Nederburg

Nederburg är Sydafrikas mest meriterade vinproducent

Nederburg, som har sitt säte i regionen Paarl, är Sydafrikas mest prisbelönta vineri som ständigt vinner flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre en bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg fick med 4 viner som tilldelades 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Här har vi ett urval av godbitar från Nederburgs breda portfölj.

Tre helt olika favoritviner från Nederburg:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Dessertvinet Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

109,00 kr


Den medelstora doften i Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc är härligt fruktig med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Smaken är torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus.