Ett glas grenache, tack! Allt om druvan, vinerna och vad de passar till.
Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.
Läs mer »Den 19 september firar vi Internationella Grenachedagen – och det gör vi så klart genom att skåla i ett gott vin där druvan får visa sina bästa sidor. Här är tre tips.
Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163 000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett uppsving både vad det gäller rykte och kvalitet.
Internationella Grenachedagen firas den 3 fredagen i september varje år. Grenache är en druva som i smaken kan ge associationer till mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten. Grenache passar ofta väldigt bra till olika grytor som en god boeuf bourguignon. Njut av en god gryta och ett glas av något av följande grenacheviner och kvällen är komplett.
Vid varje vin har vi låtit vår vinexpert Mats Claësson ge en kommentar om vinet i fråga.
Ett vin där 53 procent av blenden är grenache, som stöttas upp av 37 procent syrah, 5 procent mourvèdre, 3 procent marselan och 2 procent carignan. Druvorna kommer från olika lägen i Côtes-du-Rhône. Ett utmärkt vin till de mer höstiga rätterna som grytor och långkok. Varför inte en rödvinsbräserad högrev med örtbakade druvor?
Mats kommentar:
"Längst fram på scenen står grenache tillsammans med syrah och i bakgrunden skymtar vi mourvèdre och carignan .Upplevelsen blir ett välbalanserat vin åt det lite fylligare hållet.
I den attraktiva och intensiva doften finns inslag av björnbär, svarta mullbär, godiset hallon/lakritsskalle, svartpeppar, lagerblad och viol. Smaken har fin intensitet, fruktighet och längd där björnbär, svarta mullbär, plommon och hallon flätas samman med lakrits, peppar, viol och ett stänk av rosmarin. Ett ypperligt husvin som gärna uppträder allena eller tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Duka upp grillade lammkotletter med ört- och vitlökssmör samt råstekt potatis och kvällen är räddad."
Kärt barn har många namn. I Katalonien i nordöstra Spanien kallas druvan ”garnatxa" och i denna pava från Priorat står den för 60 procent av blenden medan de andra stjärnorna är 3 procent syrah och 17 procent carignan. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Servera gärna till lyxig smörgås med örtsmör, flankstek och kantareller.
Mats kommentar:
"Även här tar grenache hjälp av kompisarna syrah och carignan. De gamla stockarna får kämpa i den nästan skifferrena jordmånen i Priorat och skördeuttaget blir därför väldigt lågt.
Facit blir ett riktigt kraftpaket som kan avnjutas nu, eller lagras till framtida smakupplevelser. I glaset finner vi en intensiv och komplex doftbukett där det finns både kaffe, choklad, vanilj, björnbär, mullbär, regnblöta skifferplattor, kryddnejlika samt en lätt rökig fläkt. Vinet är mycket kraftfullt och intensivt med finkorniga tanniner både från druvorna och ekfaten. En hög syra balanserar fint smakrikedomen och i den långa eftersmaken hittas både kaffe, ceder, kakao, mörka frukter och bär, muskot, mineral och tobak. Lika barn leka bäst, så här tillagar vi kraftiga kötträtter av mörkt kött där feta komponenter och viss syrlighet är positivt, medan tydlig sötma och kryddhetta är negativt. Låt tallriken bestå av kronhjortsfilé med mustig gräddsås på svart trumpetsvamp samt Västerbottensduchesse."
En nyhet på den fasta hyllan sedan 1 september! Bärig grenache från McLaren Vale i Australien, i vinet står grenache för 85 procent och shiraz för resten. Gott till bland annat ljusare kötträtter och kyckling.
Mats kommentar:
"Här har svalodlad grenache fått sällskap med lite syrah och resultatet är ett fruktigt vin med både charm och fräschör.
I den nyansrika doften hittar man skogshallon, krossade jordgubbar, torkad timjan, muskot, blåbär, telicherry svartpeppar, lakrits samt en subtil fläkt av rosor. Vinet är medelfylligt med fin syra. mjuka tanniner och intensiv fruktighet. Tonerna av skogshallon, björnbär, jordgubbar omfamnas varsamt av muskot, lakrits, timjan, svartpeppar samt kaffe. Ett ypperligt sällskapsvin men också vid det dukade bordet. Varför inte servera kalkonbröst med smörstekta trattkantareller och rödvinssås där man låter lite färska hallon sjuda med i såsen för att skapa en angenäm aromspegling. Till det serveras en potatisterrin varvad med getost."
Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.
Läs mer »Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.
Läs mer »Den svarta tuppen pryder sen 2005 alla flaskor från Chianti Classico. Men även tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toskanska vinområde.
Läs mer »När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.
Läs mer »