Shiraz och Syrah – samma populära druva.

När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Syrah, vindruvor på vingård.

Var kommer Syrah ifrån?

Druvan Syrahs bakgrund är sedan länge mytomspunnen och det finns olika teorier om dess historia. En gammal myt är att den togs från den dåvarande persiska huvudstaden Shiraz som under den tiden var välkänd för sina Shirazi-viner och som dessutom påminde om de viner som gjordes i Rhônedalen.

En annan myt är att det var romarna som tog med den till Frankrike från Syrakusa på Sicilien. Men idag vet vi genom DNA-tester att druvan hör hemma i sydöstra Frankrike. Föräldrarna är de mer okända druvorna Dureza och Mondeuse Blanche som var vanligare för regionen förr i tiden. Det är dock oklart när denna korsning ska ha ägt rum.

Så används Syrah i Rhônedalen

Syrah har så långt man kan minnas varit en mycket uppskattad druva i Frankrike och den har alltid förknippats starkt med Rhônedalen, som haft stor betydelse för hela Frankrikes vinindustri. I Bordeaux var det till exempel vanligt förr att de blandade sina viner med Syrah från Hermitage och skrev ut benämningen Hermitagé på etiketten.

Rhônedalen delas upp i två delar, södra respektive den norra delen. I norra Rhône finns bland annat distrikten Hermitage, Cornas och Côte-Rôtie. Där gör de oftast bara viner med 100 procent Syrah, med några få undantag. Côte-Rôtie är kända för att blanda Syrah med Viognier för att skänka en viss ”blommighet” i aromen.

I de södra delarna av Rhône finner vi distrikt som Châteauneuf-du-Pape, Côtes-de-Rhône och Gigondas bland många fler. Där är det mer ovanligt med viner bestående av enbart Syrah, utan där är istället Grenache den stora druvan. Däremot används Syrah mycket i blends där man vill ge vinerna mer kropp och fruktdriv.

Vin av Shiraz snurras i ett glas mot grå bakgrund.
Shiraz eller Syrah är ofta gott till grillat kött som revbensspjäll eller en biff.

Shiraz – resan till nya världen 

Syrah kom till Australien 1832 tack vare skotten James Busby. Busby färdades runt i Europa för att samla in sticklingar från olika vinrankor till sin färd tillbaka till Australien. Väl i Frankrike kom han över det han kom att kalla för ”Scyras”. Kort efter Scyras ankomst till Australien började den odlas mycket flitigt. Någonstans då kom druvan också att kallas för Shiraz i Australien. En vanligare benämning på Shirazvinerna från Australien var fram till slutet av 1980-talet ”Hermitage” – detta fick man dock sluta med då den franska ursprungsbenämningen med samma namn gjorde det svårt att exportera vinerna till Europa.

De australiensiska Shirazvinerna blev under 1980-talets andra hälft och fram tills idag oerhört populära på den europeiska marknaden och idag är Shiraz den mest odlade druvan i Australien. På andra platser i världen har den också en stabil tillväxt. USA och Sydafrika är två länder som ökat sina syrah-odlingar markant de senaste 30 åren. Båda namnen, Syrah och Shiraz, används men Shiraz är på uppgång tack vare Australiens framgångar.

Hur smakar Syrah/Shiraz?

Syrah producerar i regel fylliga, tanninrika viner med aromer av mörka frukter och bär. Kaffe och svartpeppar är också vanliga inslag. Druvan trivs bra i de flesta klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner. 

I lite svalare klimat så som Norra Rhône, Walla Walla i Washington, USA och Margaret River i västra Australien får druvorna mer tid på sig att utveckla karaktär och en högre syra, vilket gör de än mer potentiella för vidare lagring i flaska. I varmare klimat så som Södra Rhône och Barossa Valley i sydöstra Australien blir vinerna fylligare och eldigare med en tydligare fruktighet.

Oavsett vilken del av världen som Syrah/Shiraz odlas i så har de gemensamt att dess viner fungerar utmärkt till kraftigare kötträtter och smakrika ostar. En pepprig stek eller en mustig köttgryta tillsammans med ett glas Syrah värmer alltid gott i vinterkylan.

Tips på bra Syrah- eller Shiraz-viner:

Penfolds Bin 28 Shiraz

299,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Crozes Hermitage Rouge Les Jalets

239,00 kr


Ungdomlig och fruktig doft med inslag av björnbär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, örter, lakrits och charkuterier. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med elegant silkeslen tanninstruktur och en lång härlig eftersmak. 100% syrah.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


Ett medelfylligt, eldigt och generöst vin med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Druvorna kommer från 6 olika vingårdar vars höjd över havet varierar liksom mikroklimat och jordmån. Därigenom tillför de olika egenskaper och ger detta vin en utmärkt nyansrikedom. Smaken är fruktig med mogna tanniner.

Chateau Ste Michelle Syrah

169,00 kr


Chateau Ste Michelle Syrah är ett vin som är smakrikt, mycket fruktigt och har en rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj. Passar utmärkt till grillade rätter och hårdost.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

CHILL OUT Shiraz California

79,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Vidal-Fleury Saint-Joseph

249,00 kr


Ett syrahvin som bjuder på en välavvägd, harmonisk doft av skogshallon och björnbär med kryddiga undertoner och inslag av ek, sandelträ och rosmarin. Djupt och fylligt med svarta oliver, vitpeppar och lagerblad som fortsätter ut i finishen.

29.11.2018