Spansk köttgryta med chorizo.
Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.
Läs mer »Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.
Druvsorten grenache är nu i strålkastarskenet och här får du lära dig mer om dess ursprung, historia och hur du ska tänka när du väljer mat som passar till det här vinet. Vi tipsar även om 5 goda grenacheviner med passande recept.
Garnacha eller grenache som den heter i Frankrike är en gammal druva som med största sannolikhet har sitt ursprung i Aragón, en region i nordöstra Spanien. Även om italienarna hävdar att ursprunget snarare kommer från ön Sardinien, där druvan går under namnet cannonau. Men det finns en hel del faktorer som gör att det spanska spåret är mer troligt.
Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163 000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett uppsving både vad det gäller rykte och kvalitet.
Druvstockarna har ofta en lång livslängd, som bland annat beror på bra motståndskraft mot sjukdomar som angriper själva träet i vinstocken. Det är inte ovanligt att goda viner på grenache kommer från stockar som närmar sig, eller till och med är över, 100 år gamla. Gamla stockar ger mindre skördar men varje druva har en smakintensitet och kvalitet som vida överstiger de som skördas från yngre stockar.
Grenache ger viner med en ganska blek röd färg (framförallt med höga skördeuttag) och vanliga förnimmelser i doften är mogna röda frukter som exempelvis jordgubbe och hallon, men ibland mörkare bär och frukter.
Vinerna har ofta hög alkohol och rondör med en aning druvsötma, samt en ganska liten strävhet och en moderat syra. I smaken finner man främst röda samt mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vinerna kan man mycket väl avnjutas utan mat, men passar även utmärkt till medelkraftiga och kraftiga kötträtter där det gärna får finnas en mild sötma i anrättningen. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten.
Tidigare har man ofta använt grenache tillsammans med andra druvsorter men under senare år har det blivit vanligare att använda grenache på egen hand. Det är en populär druva framförallt i Chateauneuf-du Pape, som ligger i Rhônedalen, samt i Languedoc där den ofta blandas med syrah, carignan, mourvèdre och cinsault.
Grenache är en viktig bas i rosévinerna från Provence, Tavel och Lirac och den används också till karaktärsfulla starkviner i södra Frankrike såsom Banyuls och Maury.
I Spanien är den mycket populär, främst i norra och östra Spanien, och det är en viktig druva bland annat i Navarra, Rioja, Penedès och Priorat. Den blandas ofta med andra druvor såsom tempranillo, men även här blir det mer och mer vanligt att enbart garnacha anges på etiketten.
209,00 kr
Fruktdrivet vin från McLaren Vale i Australien, med tydliga toner av färska hallon, röda körsbär och blodapelsin, tillsammans med ett floralt lyft. Perfekt till rätter av vilt och lamm.
40,00 kr
Piggt och friskt ljusrött vin, med tydliga inslag av färska jordgubbar, röda körsbär och ett drag av sötlakrits. Vinet är lätt till medelfylligt, med mjuka tanniner och att balanserat avslut.
125,00 kr
Vielles Vignes betyder gamla stockar och här ser vi verkligen vad gamla erfarna grenachestockar kan åstadkomma. Detta ekologiska vin har en inbjudande doft och smak som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar, björnbär, färska örter, svart te och lavendel. Allt i en härlig symbios.
289,00 kr
Så beger vi oss då till södra Rhônedalens mest kända adress. Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike.
Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape, men i detta välgjorda vin är det grenache som umgås på bästa sätt med kompisarna mouvèdre och syrah.
209,00 kr
I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.
Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.
Läs mer »En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer »Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs mer »Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Läs mer »