Ett glas grenache, tack! Allt om druvan, vinerna och vad de passar till.

Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.

Rött vin av druvan grenache hälls upp i ett glas.

Druvsorten grenache är nu i strålkastarskenet och här får du lära dig mer om dess ursprung, historia och hur du ska tänka när du väljer mat som passar till det här vinet. Vi tipsar även om 5 goda grenacheviner med passande recept.

Grenache - gammal druva från Spanien

Garnacha eller grenache som den heter i Frankrike är en gammal druva som med största sannolikhet har sitt ursprung i Aragón, en region i nordöstra Spanien. Även om italienarna hävdar att ursprunget snarare kommer från ön Sardinien, där druvan går under namnet cannonau. Men det finns en hel del faktorer som gör att det spanska spåret är mer troligt.

Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163 000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett uppsving både vad det gäller rykte och kvalitet.

Druvstockarna har ofta en lång livslängd, som bland annat beror på bra motståndskraft mot sjukdomar som angriper själva träet i vinstocken. Det är inte ovanligt att goda viner på grenache kommer från stockar som närmar sig, eller till och med är över, 100 år gamla. Gamla stockar ger mindre skördar men varje druva har en smakintensitet och kvalitet som vida överstiger de som skördas från yngre stockar.

Grenache till mat - kraftiga rätter med sötma och kryddighet

Grenache ger viner med en ganska blek röd färg (framförallt med höga skördeuttag) och vanliga förnimmelser i doften är mogna röda frukter som exempelvis jordgubbe och hallon, men ibland mörkare bär och frukter.

Vinerna har ofta hög alkohol och rondör med en aning druvsötma, samt en ganska liten strävhet och en moderat syra. I smaken finner man främst röda samt mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vinerna kan man mycket väl avnjutas utan mat, men passar även utmärkt till medelkraftiga och kraftiga kötträtter där det gärna får finnas en mild sötma i anrättningen. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten.

Två glas rödvin på en tunna

Populär druva att blanda, men klarar sig bra själv

Tidigare har man ofta använt grenache tillsammans med andra druvsorter men under senare år har det blivit vanligare att använda grenache på egen hand. Det är en populär druva framförallt i Chateauneuf-du Pape, som ligger i Rhônedalen, samt i Languedoc där den ofta blandas med syrah, carignan, mourvèdre och cinsault.

Grenache är en viktig bas i rosévinerna från Provence, Tavel och Lirac och den används också till karaktärsfulla starkviner i södra Frankrike såsom Banyuls och Maury.

I Spanien är den mycket populär, främst i norra och östra Spanien, och det är en viktig druva bland annat i Navarra, Rioja, Penedès och Priorat. Den blandas ofta med andra druvor såsom tempranillo, men även här blir det mer och mer vanligt att enbart garnacha anges på etiketten.

3 specialister på grenache

Vi arbetar med tre producenter som i sin ägo har många gamla knotiga grenachestockar. Deras viner speglar i allra högsta grad druvans förmåga att ge personliga och högklassiga viner.

  1. Xavier Vignon ser sig som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument skapar man en vacker symfoni. Vinmakaren lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger vinerna en fin nyansrikedom och komplexitet.

  2. I Rhônedalen finner vi även Domaine Cristia. Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande ett genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. De har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape.

  3. Nu beger vi oss ner till Languedoc och området Fitou där vi hittar Domaine Jones. Katie Jones, som kommer från England, jobbade många år som exportansvarig på ett vinkooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar och detta blev grunden till Domaine Jones, resten är historia.

Tips på bra grenache-viner: 

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Vielles Vignes betyder gamla stockar och här ser vi verkligen vad gamla erfarna grenachestockar kan åstadkomma. Detta ekologiska vin har en inbjudande doft och smak som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar, björnbär, färska örter, svart te och lavendel. Allt i en härlig symbios.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Så beger vi oss då till södra Rhônedalens mest kända adress. Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike.

Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape, men i detta välgjorda vin är det grenache som umgås på bästa sätt med kompisarna mouvèdre och syrah.

Bella de Día Garnacha

199,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.

Fyra rätter som passar till grenache: