Budgettips: 6 goda röda viner under 100-lappen.

När mer pengar går till ränta och el behöver kanske vinbudgeten minskas. Här har folk o folks dryckesexpert Mats Claësson valt ut sina bästa röda viner som kostar under 100 kronor.

6 bästa röda vinerna under 100 kronor.

När matpriserna når nya nivåer, el-räkningen ger dig yrsel och räntan fortsätter att klättra är det andra ting i livet som får hamna i skymundan. Kanske får ni skjuta på den där weekendresan och dra ner på streaming-tjänsterna, byta oxfilén mot blodpudding och laga jackan istället för att köpa en ny?

Även vinvalen kan tänkas påverkas av rådande ekonomi och den där Champagnen du ville fira 50-årsdagen med kanske får bytas ut mot en trevlig prosecco. Men då är det bra att veta att det finns gott om riktigt bra budgetviner också. Priset på vinet kan många gånger avslöja en del om kvaliteten, men långt ifrån alltid – något blindprovningar visar om och om igen.

6 bästa röda vinerna under 100 kr

Här nedan har vår dryckesexpert Mats Claësson delat med sig av sina bästa tips på rött vin som kostar mindre än 100 kronor: 5 flaskor och en box vars innehåll motsvarar 2 flaskor á 76,50.

Ofta är viner i andra förpackningar än glasflaska billigare alternativ, vilket inte behöver bero på att det är ett enklare vin. Tillverkning och transport av boxar och tetra är ofta billigare än glas vilket gör att också priset på vinet kan hållas nere.

Camp Syrah

96,00 kr


Ett chilensk syrahvin som är riktigt prisvärt bland de röda vinerna. Camp Syrah är ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Pant tillkommer med 1 kr.

Espacio Syrah

80,00 kr


Här är ett syrahvin från Argentina. Espacio Syrah är ett hållbart val som har en inbjudande och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, kryddor, viol, örter och vanilj. Smaken är fruktig med trevliga toner av mörka bär och en viss kryddighet. Pant tillkommer med 1 kr.

Expedition Carmenère

80,00 kr


Ett bra budgetvin från Chile av druvan carmenère. Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, örter, viol, blåbär, peppar och choklad. Pant tillkommer med 1 kr.

Il Capolavoro Appassimento Rosso

75,00 kr


Il Capolavoro Appassimento Rosso är ett läckert vin från italienska Apulien - till riktigt bra pris! Vinet har en generös fruktighet med inslag av färska röda bär somskogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten.

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.