Årgångsglöggen firar 20 år – Blossa släpper favorit på nytt.

Som en del i Blossas 20-årsjubileum har man valt att återlansera en tidigare årgångsglögg – och det är ingen mindre än Chief Blenderns egen favorit, Blossa Vinteräpple från 2004.

Blossa 04 Vinteräpple - en jubileumsutgåva.

Otaliga gånger under de 20 år som gått sedan den första årgångsglöggen har Blossa fått frågan om det går att köpa tidigare års årgångsglöggar i efterhand. Det kan man inte – de tillverkas bara för en säsong, och säljer ofta slut snabbt.

Men i år får vi chansen att återuppleva en av de mest omtyckta årgångsglöggarna: Blossa 04 med smak av vinteräpple. Här finns en frisk smak av gröna äpplen och fransk calvados som rundas av med smakerna från Blossas unika glöggkryddor.

Detta blev resultatet när Åsa Orsvärn, Blossas Chief blender och kvinnan bakom samtliga årgångsglöggar, fick frågan om vilken glögg hon skulle vilja lansera igen om hon fick. Detta är nämligen hennes personliga favorit.

– Jag hade aldrig 2003 kunnat drömma om att årgångsglöggen skulle bli så uppskattad som den är idag, säger Åsa Orsvärn. Det känns roligt att inför detta jubileumsår få chansen att blicka tillbaka och kunna återskapa just Blossa Vinteräpple. Det var härligt att få blanda receptet på nytt och återuppleva smaken.

Åsa Orsvärn och Blossa 04 Vinteräpple.
Åsa Orsvärn, Blossas Chief blender, och Blossa 04 Vinteräpple.

Blossa i mindre format

Jubileumsutgåvan Blossa 04 Vinteräpple kommer i en mindre förpackning om 375 ml, då många kunder efterfrågat en mindre flaska som möjliggör att kunna testa fler olika glöggsorter. Den kan serveras varm som traditionen bjuder, eller kall med is – det blir faktiskt riktigt gott!

– De första årgångarna var inte de mest djärva smakmässigt, men har man i åtanke att året var 2003 så var det nytänkande att smaksätta glögg överhuvudtaget, skrattar Åsa. Nu 20 år senare har jag hunnit med några mer udda och unika smakkombinationer som blivit både mer och mindre uppskattade. Vinteräpple är en sådan smak som verkligen gick hem.

Men alla smaker och destinationer har som sagt inte fallit lika väl ut. När folk o folk frågar om det finns någon av årgångsglöggarna hon hade ändrat kommer svaret snabbt:

– Då hade jag gjort om lavendel (Blossa 14). Den hade vi kunnat göra nu, men då användes lavendel inte särskilt mycket i mat och dryck i Sverige. Många förknippade lavendel med tvål och parfym. Jag tycker att den är bra, men den var inte rätt i tiden.

Blossa 04 Vinteräpple jubileumsutgåva finns i Systembolagets beställningssortiment från den 4 oktober.

Blossa 04 Vinteräpple jubileumsutgåva

89,00 kr


Vit starkvinsglögg som erbjuder en perfekt balans mellan friska äpplen, den distinkta karaktären från fransk calvados och Blossas lagrade glöggkryddor. Denna kombination skapar en sofistikerad och fruktig glögg, perfekt för att antingen värma upp eller njuta av kall under krispiga vinterkvällar.

04.10.2023
Blossa Glögg

Blossa


Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Läs mer »