Gillar du fina viner? Här är några av världens bästa.

När det globala priset Luxury Lifestyle Awards tilldelades inom kategorin vin och sprit fanns flera av våra producenter representerade.

Världens bästa finviner 2023.

Luxury Lifestyle Awards är ett globalt välkänt och respekterat pris som tilldelas aktörer som både håller högsta kvalitet på sina varor eller tjänster, samt går i bräschen för innovation och nytänkande.

Varje år utdelas priser till världens 100 bästa inom kategorier som arkitektur och fastigheter, restauranger och hotell och inte minst: Vin och sprit. Vinnarna är företag och individer som lyckats skapa en lojal kundkrets och erkännande av experter inom diverse område.

När det kommer till vinnarna i kategorin vin 2023 hittar vi några vinhus som alltid presterar bra med sina viner och som månar om både vinmakartraditioner och nytänkande i vinbranschen. Här är några av de mest exklusiva "finvinsmärkena" i världen som vunnit Luxury Lifestyle Awards.

4 av världens finaste vinhus:

Louis Roederer

Louis Roederer nämns ofta när man pratar om finare champagner, och inte minst deras exklusiva Cristal. Grundaren med samma namn som märket hade en vision om att skapa en champagne som skulle fånga stjärnor i en flaska. Och så föddes Louis Roederer Cristal.

Champagnen beskrivs som en symfoni av pinot noir och chardonnay, där en noggrann precision av vinmakarna skapar "flytande poesi".

Louis Roederer Cristal finns i dagsläget inte att köpa på Systembolaget, där kan du istället klicka hem en flaska Louis Roederer Cristal Rosé för en nätt prislapp på 5499 kronor i skrivande stund. Vill du inte lägga den pengen men ändå få god champagne kan vi rekommendera några av deras andra champagner:

Louis Roederer Brut Vintage 2016

799,00 kr


Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik doft av röda vinbär, gula plommon, persika, hasselnötter, brioche mineral och kryddor. Koncentrerad, kraftfull och dynamisk smak med en rund fruktighet och välbalanserad syra och lång harmonisk eftersmak med ton av choklad.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Penfolds

Penfolds anses av många vara Australiens absolut bästa vinhus, vars viner på ett nästan magiskt vis harmoniserar den australiska naturen och mänsklig innovation. Vinmakarna på Penfolds är kända för sina vågade och nytänkande viner som på bästa sätt tar vara på landets unika terroir.

Penfolds flaggskeppsvin heter Grange, ett djupt och komplext vin av druvan shiraz som alltid görs av årets absolut bästa druvor. Detta finns att beställa på Systembolaget. Prislappen? Ca 6000 kronor.

Något annat som utmärker Penfolds är deras tillgänglighet. Även om de gör finviner som Grange och även kända Yattarna, så har de också sin Bin-serie med viner i alla prisklasser, och Koonunga Hill är ett som många känner igen. Vi vill dock tipsa om detta:

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Shafer

Shafer Vineyards i Napa Valley är mest kända för sina fina cabernet sauvignon-viner. Vinhuset har funnits sedan 1880, innan någon riktigt tänkte på Napa Valley som en vinregion. Man lyckades (med potentiellt olagliga metoder) överleva alkoholförbudet som rådde i USA 1920-1930, och 1972 togs vinhuset över av en man vid namn John Schafer som några år senare också tog över rollen som vinmakare och började fokusera på just cabernet sauvignon.

Hans son, Doug, blev en del av företaget på 1980-talet, och även Elias Fernandez som 1994 tog över rollen som vinmakare – och som 2002 utsågs till "Winemaker of the year" av magasinet Food & Wine.

Shafer är verkligen en bit av Napa Valleys historia och deras delikata viner håller en ständigt högsta kvalitet.

Weingut Dr Loosen

På stranden till floden Mosel, intill den lilla staden Bernkastel-Kues, ligger Dr Loosens vackra vineri. Familjen Loosen har odlat vin i över två århundraden och är kända för sin noggrannhet och precision. På 1980-talet togs egendomen över av Ernst Loosen, som är en av de mest färgglada karaktärerna i vinvärlden idag.

Han såg att här fanns potential att göra viner i världsklass och gjorde slag i saken med att modernisera gården. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla.

Ernst Loosen har själv beskrivit vad han vill åstadkomma med sina viner: "När jag dricker en Riesling från en Grand Cru-vingård som Wehlener Sonnneuhr, vill jag känna doften av den blå skiffer som ger näring åt druvorna. Jag vill känna den djupa smaken från de gamla rankorna. Jag vill uppleva årgångens karaktär. Kort sagt, jag vill ha den äkta smaken av platsen och tiden. Utan den äktheten är vin bara en dryck bland alla andra." Dr Loosen gör också vin i Pfalz samt i USA tillsammans med Chateau St Michelle i Washington State och i Oregon med J. Christopher Wines.

Dr L Riesling

109,00 kr


Doften är mycket ung och frisk med inslag av persikor, lime, jasmin och mineral. Smaken är halvtorr men samtidigt med en mycket elegant syra och inslag av persikor, lime och mineral. Lång eftersmak.

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.