6 röda boxviner till jul och nyår.

Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår. 

Två glas med rött vin som skålar

Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Dessutom är det perfekt när man har gäster - som nu till vinterns fester.

Vill du inte dricka öl och snaps till julens kötträtter? Här är din guide till de bästa röda vinboxarna i jul och nyår.


6 goda röda boxviner och passande recept:

1. Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Passar utmärkt till julbordets kraftiga mat!

2. Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Ett mycket välgjort vin från Toscanas böljande kullar som tillverkas av hållbarhetscertifierade producent.  Vinet har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.

3. Falling Feather

Falling Feather Bag in Box

279,00 kr


Ett mjukt och behagligt vin från solmogna kaliforniska druvor som passar utmärkt till både julens köttbullar och revbensspjäll. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vissa människor upplever att de får huvudvärk av rött vin, redan i mycket små mängder. I en del fall är det just histaminerna som är boven.

4. CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Denna CHILL OUT från Australien är ett fruktigt och lättsamt vin. Servera gärna till lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas lite syrlighet och feta eller krämiga komponenter. En ljuv förening som ger en vink om livets mening.

5. Ruby Zin

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Även här en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.

6. Castillo de Gredos Tinto

Castillo de Gredos Tinto, 3 liters Box

195,00 kr


Att ha tillgång till ett enkelt men välgjort vin är mycket praktiskt. Oavsett om man vill fylla glaset, smaksätta maten, eller göra sin egen glögg så är detta ett vin som gör sitt jobb på ett föredömligt sätt. Vinet är mjukt med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Perfekt som sällskapsvin.

Bag in box - en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämfört med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under året 2022 sålde Systembolaget 215 miljoner liter vin och av dessa var nästan 51% bag in box.

Om man även lägger till tetra som ju också är en pappförpackning kommer man upp till 55%.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig tror vi de flesta kan skriva under på. Men bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv. Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.

Vill man vara klimatsmart är det sålunda en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.