6 röda boxviner till jul och nyår.

Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår. 

Två glas med rött vin som skålar

Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår.

6 goda röda boxviner och passande recept:

1. Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

115,00 kr


Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Passar utmärkt till julbordets kraftiga mat!

2. Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box

199,00 kr


Vinet är Fairtrade-certifierat som garanterar en hög standard för etiska och hållbara jordbruksmetoder genom hela värdekedjan. Det är även en garanti för att arbetarna får bra arbetsförhållanden. Vinet gör även gott i strupen tillsammans med det småvarma på julbordet.

3. Pata Negra Barrel Aged

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

189,00 kr


Ett härligt kryddigt och mustigt vin som speglar det genuina Spanien i hela sitt väsen. Vinet har en trevlig doft med inslag av mörka plommon, blåbär, mörka körsbär, fat, kryddor och vanilj. Smaken är medelfyllig med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj. Serveras med fördel till rött kött som exempelvis en helstekt biffrad.

4. CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

215,00 kr


Denna CHILL OUT från Australien är ett fruktigt och lättsamt vin. Servera gärna till lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas lite syrlighet och feta eller krämiga komponenter. En ljuv förening som ger en vink om livets mening.

5. Pata Negra Apasionado

Pata Negra Apasionado, 3 liters Box

194,00 kr


En spanjor från området Jumilla. Ett ekologiskt vin som är lätt att umgås med och visar upp en palett av smaker som för tankarna till körsbär, plommon, örter, svarta vinbär, lakrits, choklad och vanilj. Om du serverar en ugnsrostad kyckling med broccoligratäng till så är du hemma.

6. Castillo de Gredos Tinto

Castillo de Gredos Tinto, 3 liters Box

170,00 kr


Att ha tillgång till ett enkelt men välgjort vin är mycket praktiskt. Oavsett om man vill fylla glaset, smaksätta maten, eller göra sin egen glögg så är detta ett vin som gör sitt jobb på ett föredömligt sätt. Vinet är mjukt med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Perfekt som sällskapsvin.

Bag in box - en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under året 2020 sålde Systembolaget drygt 219 miljoner liter vin och av dessa var nästan 55% bag in box.

Om man även lägger till tetra som ju också är en pappförpackning kommer man upp till 57%.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig tror vi de flesta kan skriva under på. Men bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv. Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.

Vill man vara klimatsmart är det sålunda en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.