6 goda boxviner till jul och nyår - vitt och rosé.
Många förknippar den mörka, kalla årstiden med rött vin men här vill vi lyfta det vita vinet och rosén som ett trevligt alternativ. Perfekt till julens kalkon, lax och brysselkål..
Läs mer »Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår.
Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Dessutom är det perfekt när man har gäster - som nu till vinterns fester.
Vill du inte dricka öl och snaps till julens kötträtter? Här är din guide till de bästa röda vinboxarna i jul och nyår.
135,00 kr
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Passar utmärkt till julbordets kraftiga mat!
300,00 kr
Ett mycket välgjort vin från Toscanas böljande kullar som tillverkas av hållbarhetscertifierade producent. Vinet har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.
279,00 kr
Ett mjukt och behagligt vin från solmogna kaliforniska druvor som passar utmärkt till både julens köttbullar och revbensspjäll. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vissa människor upplever att de får huvudvärk av rött vin, redan i mycket små mängder. I en del fall är det just histaminerna som är boven.
239,00 kr
Denna CHILL OUT från Australien är ett fruktigt och lättsamt vin. Servera gärna till lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas lite syrlighet och feta eller krämiga komponenter. En ljuv förening som ger en vink om livets mening.
269,00 kr
Ruby Zin är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Även här en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.
185,00 kr
Att ha tillgång till ett enkelt men välgjort vin är mycket praktiskt. Oavsett om man vill fylla glaset, smaksätta maten, eller göra sin egen glögg så är detta ett vin som gör sitt jobb på ett föredömligt sätt. Vinet är mjukt med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Perfekt som sällskapsvin.
199,00 kr
300,00 kr
Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon har en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet. Passar till både medelkraftiga och kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.
Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämfört med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under året 2021 sålde Systembolaget 223 miljoner liter vin och av dessa var nästan 51% bag in box.
Om man även lägger till tetra som ju också är en pappförpackning kommer man upp till 55%.
Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig tror vi de flesta kan skriva under på. Men bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv. Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.
Vill man vara klimatsmart är det sålunda en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.
Många förknippar den mörka, kalla årstiden med rött vin men här vill vi lyfta det vita vinet och rosén som ett trevligt alternativ. Perfekt till julens kalkon, lax och brysselkål..
Läs mer »Vad väljer du att skåla in det nya året med? Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår. Det är inte nödvändigt att dricka just champagne hela kvällen - det finns många läckra mousserande viner att välja bland!
Läs mer »En mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet och som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till syrad grädde.
Läs mer »När du helsteker en biffrad, se till att inte använda en bit under 1 kg, då är risken stor att köttet blir torrt. Ta hellre en lite större bit, det som blir över passar perfekt till biff stroganoff eller kanske en biffsallad dagen efter!
Läs mer »Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!
Läs mer »Laga Linnéas middag med enbart ekologiska råvaror: en broccoligratäng med lite blomkål i för krämighetens skull. Till det en lättlagad ugnsrostad kyckling.
Läs mer »Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs mer »Är du trött på att servera samma rätter varje år ditt julbord? Linnéa har samlat sina favoriter på julbordet och delar här med sig av sina bästa recept!
Läs mer »