Kocken Jonas Svenssons passion för asiatisk mat och sake.
Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub berättar om sin passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.
Läs mer »Allt du vill veta om sake - temperatur, vilka glas de ska serveras i och vilken typ av mat som passar till sake. Välkommen till vår lilla sake-skola!
Nyfiken på att lära dig mer om sake? Här svarar vi på 12 vanliga frågor som vi svenskar ofta ställer om Japans nationaldryck. Vilka glas bör man använda, temperatur, passande maträtter och mer. Välkommen till vår lilla sake-skola!
Sake är en alkoholhaltig dryck som tillverkas av ris i Japan. Många kallar det ett risvin. Men produktionsmässigt sätt är det mera likt öl, eftersom man måste omvandla stärkelse i råvaran till jäsbart socker. Det kan mycket väl benämnas som Japans nationaldryck.
Sake uttalas som ”sacke” och rimmar sålunda med ”nacke”.
Det betyder ”alkoholhaltig dryck”. Det vi benämner som sake heter i Japan Nihonsu. Dock är det vanligt att japaner förstår om vi västerlänningar frågar efter sake. Men det är inte heller ovanligt att kyparen frågar vilken alkohol man vill ha, öl, vin, whisky eller något annat.
Den vanligaste alkoholhalten är mellan 13-17% alkohol. Men det finns även mousserande sake och smaksatt sake som har en lägre alkoholhalt, någonstans mellan 5-8%. Men sake kan genom en naturlig jäsning nå upp till 21%. Så det finns de sorter där man inte tillsätter vatten för att få ner alkoholen, såsom en Genshu sake.
YOKO Sake Junmai Daiginjo har en alkoholhalt på 16%
Precis som med vin finns det många olika stilar och smakprofiler av sake. Så användningsområdet är mycket brett. Man kan använda sake som aperitif, som måltidsdryck (även till efterrätten) som sällskapsdryck eller lätt uppvärmd efter skidturen. Det går även att göra en rad olika cocktails baserade på sake.
YOKO Sake Junmai Daiginjo kan man fördel avnjuta som aperitif och sedan fortsätta till den utvalda förrätten och varmrätten. Den är verkligen ypperlig till en god sushi eller sashimi.
Precis som med vin ska man också alltid ha vatten bredvid. Törsten släcker man med vattnet och fräschar upp gommen. Sake skall man njuta av i lagom mängd.
Det vanligaste sättet att dricka sake i Japan är att drycken är kyld, gärna mellan 8–14 grader. Att sake normalt inte dricks varm är för att värmen förstör de mest delikata aromerna. Men i sakens hemland Japan är man inte mer principfast än att man värmer drycken under den kalla årstiden. Speciellt enklare sake. Däremot ska den inte serveras för het. En tumregel säger att temperaturen bör ligga från 37 till max 50 grader.
När saken är för varm framhävs alkoholen och rissmaken, medan fruktigheten tonas ned. När sake används som aperitif går det utmärkt att lägga en isbit i glaset.
YOKO Sake Junmai Daiginjo är en sake av hög och delikat kvalitet och bör avnjutas vid cirka 10 grader.
Sake har till skillnad mot vin och öl en tydlig umamismak. Det vill säga den femte grundsmaken som förekommer rikligt i det asiatiska köket.
Sake har en mildare smak och en mindre syra än vitt vin. Strävhet eller beska är också mildare än vad man normalt finner i vin.
Flera sake sorter där mycket av riset är bortpolerat och jäsningen sker vid en låg temperatur finner man fruktiga toner som äpple, banan, päron, melon, och litchi. Man kan även få blommiga toner från vissa jästsorter. Andra sakesorter går mer mot råvaran, det vill säga doft och smak av ris. Man kan ibland också hitta toner av gräs.
Sake som lagrats länge, som exempelvis koshu får en mer kryddig ton som påminner om kryddnejlika, kanel och bockhornsklöver. Man kan också i lagrad sake känna toner av valnöt, mandel, honung, karamell, brunt socker och torkade frukter. I vissa namasake som är en färsk och opastöriserad sake kan man hitta inslag av valnöt, men även svamp. Sake som är lagrad i cederfat får en tydlig ton av ceder.
Traditionellt och vid olika ceremonier används sake koppar av lera, porslin eller annat material (ochoko och sakazuki). Men det finns även speciella sakeglas. Om man vill servera varm sake hemma skulle man kunna använda glöggkoppar.
Om man vill följa japanskt etikett ska man aldrig slå upp sake till sig själv (oartigt). När någon vid bordet märker att du vill ha sake kan man visa respekt genom att lyfta sin kopp och låta den vila i handflatan. Till många sakekoppar finns det ett fyrkantigt underlag med kant. Om man häller upp sake i koppen och låter det svämma över, så visar man generositet och önskar samtidigt mottagaren lycka och välgång.
Om man serverar en högklassig sake som YOKO Sake Junmai Daiginjo föreslår vi ett tulpanformat vinglas. Då får man mest ut av dryckens nyansrikedom
Torr sake är ypperlig till det japanska köket där råvarorna står i centrum och är varsamt tillagade. Anrättningarna är ofta rika på grundsmaken umami som bland annat kommer från buljongen dashi, alger, soja eller torkad svamp. Det är också mycket lyckat att möta rätter med tydlig sälta med sake.
Finns det sötma i maten kan man välja en sake med högre sötma.
Sake är också mycket lyckat till fisk och skaldjur generellt, dock ska man undvika för syrliga smaker i anrättningen. Med lagrad sake får man även ett fint möte med mogna och smakrika ostar.
Med Yoko Sake Junmai Daiginjo med finner du bland annat en ljuv förening med sushi, ramen och tempura. Men även annan asiatisk mat med fisk och skaldjur, dock ska du undvika för syrliga smaker i anrättningen.
Sake i en lätt, elegant och fruktig stil är en optimal kombination med sushi. Om du väljer rätt sake får du en helt annan nivå i smakäktenskapet jämfört med vin.
Pastöriserade sakesorter (som är vanligast) håller sin karaktär i cirka ett halvår i rumstemperatur och ett år i kall temperatur. Om man lagrar sin sake under mörka förhållanden kommer den få mer lagrade toner. Det vill säga en mörkare färg, samt aromer av nötter och karamell. Den får också en viss bitterhet.
Vad det gäller YOKO Sake Junmai Daiginjo rekommenderar vi att den dricks inom ett år.
Man stöter på denna definition ganska ofta. Men det är felaktigt eftersom det inte finns någon destillering inblandad. Dock får man tillsätta lite alkohol under jäsningen. Det är sålunda mycket bättre att definiera sake som ett risvin.
Det finns i Japan en sprit, shochu som tillverkas av pressresterna från saketillverkningen. Så det är ju en motsvarighet till vinvärldens grappa.
Är du nyfiken på sake vill vi varmt rekommendera YOKO Sake Junmai Daiginjo från Hokkaido i Japan.
Varumärket YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat och idag hittar du en utmärkt sake och två vita viner i portföljen. YOKOs sake tillhör den högsta kvalitetsklassen av sake som innebär hög till mycket hög kvalitet, ofta torr.
269,00 kr
Junmai betyder "ren risbrygd" och får alltså bara innehålla ris, kojiris, vatten och jäst. Ej tillsatt alkohol. Jäsningen varar cirka 18 - 21 dagar. Daiginjo innebär att riset poleras tills maximalt halva kornet återstår, ibland ända ner till 35 procent. YOKO Sake Junmai Daiginjo är polerad ner till 50%.
Förutom sake hittar dessa viner i YOKO:s portfölj.
135,00 kr
YOKO Riesling med sin smakrikedom, fruktsötma och fräscha syra är en utmärkt partner till asiatiska maträtter från både Japan, Kina, Thailand eller Indien. Vinets karaktär möter på bästa sätt rätter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami.
129,00 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub berättar om sin passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.
Läs mer »YOKO är en serie av vin och dryck som ska passa till asiatisk mat. Nu lanseras YOKO Sake Junmai Daiginjo, en preminumsake som passar ypperligt till sushi, tempura och ramen.
Läs mer »YOKO Pinot Noir Organic – en elegant och finstämd röd nyhet gör entré lagom till grillsäsongen. Det är en efterlängtad sådan för alla som letat efter ett rött vin som matchar asiatiska smaker.
Läs mer »YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »