YOKO släpper uppföljare till succévinet.

YOKO Pinot Noir Organic – en elegant och finstämd röd nyhet gör entré lagom till grillsäsongen. Det är en efterlängtad sådan för alla som letat efter ett rött vin som matchar asiatiska smaker.

Yoko Pinot Noir.

YOKO Riesling lanserades 2021 och har sedan dess blivit ett mycket uppskattat inslag i det fasta sortimentet för den som gärna äter asiatiskt. Nu kommer ett nytt vin i samma serie: YOKO Pinot Noir Organic, ett ekologiskt vin som passar utmärkt till kryddstarka rätter.

Pinot noir är en av de absolut svåraste druvorna att odla då den kan vara mycket kräsen. Samtidigt är den väldigt mångsidig och passar till mycket som andra röda viner har svårt att matcha. Och kanske är det därför den har blivit så populär?

Den blå druvan står bakom några av vinvärldens mest erkända och exklusiva viner och är en av de äldsta druvorna som används till att göra vin. Länge har pinot noir-viner också kommit med en saftig prislapp, inte minst viner från Bourgogne. Men på senare tid har druvan lyckats odlas på fler håll och därmed kan vi som med YOKO Pinot Noir Organic: Få ett vin av hög kvalitet till ett bra pris.

Pinot noir till asiatiska kryddor

Druvorna i YOKO Pinot Noir Organic kommer från Tysklands största vinregion, Rheinhessen. Vinet är ekologiskt och druvorna plockas för hand först vid full mognad. Vinet jäser sedan med skalen innan lagring som sker först i ståltank och därefter på franska ekfat i över ett år.

I smaken hittas toner av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca. En behaglig strävhet bidrar till en mångsidighet av karaktärer. YOKO Pinot Noir Organic är framtaget för att passa till anrättningar med en viss kryddhetta, något man ofta hittar i det asiatiska köket.

Yoko Pinot Noir

129,00 kr


Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.

YOKO Pinot Noir till festen

Här har vi en vinnyhet som passar perfekt till både festbuffén och vardags-sushin, och den vackra etiketten förhöjer känslan vid det dukade bordet.

– Det är otroligt kul att nu kunna erbjuda YOKO Pinot Noir Organic till den svenska konsumenten och oavsett om man väljer ett friskt vitt eller ett elegant rött vin till vårens och sommarens tillställningar så erbjuder YOKO båda, säger Monia Jensen, Senior Business Development Manager på Anora.

Vinet har fått fina betyg av svenska vinjournalister, bland annat 6 av 6 hos Spin the Bottle i maj, och FULL POTT av Boxtoppen samma månad. Så här skriver exempelvis Gunilla Hultgren Karell på Vinbörsen i maj 2024:

BRA KÖP!

"Yoko Pinot Noir Organic har en behaglig, mjuk karaktär. Det finns toner av jordgubbar, hallon, lite kola och en fin fräschör i avslutningen. Ett vin som passar om man är sugen på att servera en rätt med både lite sötma och hetta i kryddningen. Ta exempelvis en hemmagjord fuskvariant på pekinganka. Strimlad kycklingfilé som steks med sesamolja, soja och chili och serveras med salladslök och hoisinsås i tunna, sesamdoftande pannkakor. Det smidiga och fräscha pinot noir-vinet blir en god följeslagare. Rött vin till mat med lite hetta kan annars ställa till det. Om vinet är för kraftigt och strävt förstärker matens kryddning det beska och det blir en tråkig smakkrock. Pinot noir är en mycket populär druva som kan ge de mest fantastiska viner men är en utmaning för druvodlare. Den trivs inte överallt, är tunnskalig och ömtålig och kan lätt drabbas av sjukdomar. Bäst bli det i svala klimat och druvorna till det här vinet har vuxit i tyska Rheinhessen som har bra förutsättningar för att pinot noir ska trivas."

Vinet är en nyhet från 13 maj 2024 och finns till en början i Systembolagets beställningssortiment.

13.05.2024