Att välja champagneglas.

Det finns många glas på marknaden ämnade för mousserande viner. Vilket är din favorit?

Champagne i glas.

Att välja glas till mousserande vin är nog för många en lätt uppgift. Just precis vad det ska vara också. Men om man vill så går det naturligtvis att göra en vetenskap om även detta.

Det finns en mängd av olika mousserande viner – Cava, Prosecco, Crémant, Champagne och många fler. Ännu fler namn har alla tillfällen då vi väljer att konsumera dessa viner på och det är framförallt tillfällen där vi firar något. Vi förknippar ofta mousserande viner med glädje och lyx och därför är det inte orimligt att vi spenderar lite mer tanke på glasen som vi serverar dessa bubbliga viner i.

Den klassiska flöjtformade modellen har nog de flesta som standardglas. Lite mer klassiskt lagda dricker nog ur coupe-glas, formel 1-föraren på prispallen använder sina konkurrenter och den nyexaminerade studenten föredrar inget glas. Svaret är därför egentligen mycket enkelt – det är naturligtvis en preferensfråga.

Champagneglas i flöjt

Det klassiska flöjtglaset

Det vanliga flöjtformade glaset är numera utdaterat om man frågar experterna. En kupa bör finnas så att också möjligheten för att kunna snurra och dofta på vinet finns. Många restauranger serverar just därför numera sitt mousserande i vitvinsglas. Flöjtformen är dock idealisk när det kommer till att behålla kolsyran länge. Det är dessutom tjusigt att se bubblorna färdas längs den långsmala kanten. Så tillsammans med mindre doftkomplexa viner på minglet är denna glasform ändå oslagbar.

Champagneglas i coupeform

Coupeglaset är både flott och lekfullt

Den gamla hederliga coupen för tankarna mot sekelskiftet men den har återigen blivit populär under de senste åren. Med sin lite mer lekfulla och vida design lämpar den sig väl tillsammans med söta mousserande viner så som t ex. Asti Spumante. Coupeglaset gör sig också bra på stora fester eller tillställningar då den adderar lekfullhet och flärd.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Till det här mousserande vinet kan coupeglaset vara ett bra val. Speciellt till fördrinken under trädgårdsfesten eller midsommarfirandet. Vinet har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Kvinna med riedelglas

Ny generation av tulpanformade champagneglas

Numera rekommenderar experterna en ny generations tulpanformade champagneglas, som inte är helt olik vitvinsglasen. Med en spetsig botten för att skapa en jämn ström av bubblor och med en ”midja” där glaset sedan får kupa sig försiktigt så ska denna design vara den som sommelierer och champagnemakare föredrar. Glastillverkaren Riedel har varit i framkant under utvecklingen och tagit fram flera serier med dessa sensoriskt optimerade glas. För att behandla en finare champagne rättvist och för att få ut så mycket av vinet som möjligt så bör man välja ett glas i klass med dessa.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Passar utmärkt till både fisk, skaldjur och sallader.  Vinet lagras i 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. 100% chardonnay.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Servera den här eleganta champagnen i dessa mer tulpanformade glas. Champagnen har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.