Prosecco har blivit vinvärldens Coca Cola.

Prosecco är ett mousserande vin från nordöstra Italien som verkligen tagit världen med storm. Läs om hur Prosecco tillverkas och få tips på god Prosecco.

Prosecco

Prosecco är namnet på en grön druvsort, men från 2009 har det blivit namnet på ett vin som måste komma från ett specifikt geografiskt område som ligger i Ventetien och Friuli. Istället används glera som är ett äldre namn för själva druvsorten – glera.

Under de senaste åren har proseccon blivit de mest producerade mousserande vinet, tack vare dess prisvärdhet och fruktiga smak.

I det här området produceras en mindre del stilla och pärlande viner, men den stora framgångssagan är utan tvekan det mousserande vinet som framställs enligt tankjäsningsmetoden. Det innebär att man tillför jäst och socker i en sluten trycktank till ett torrt vitt vin. Kolsyran skapas i den andra jäsningen vilket gör det till en effektiv metod då det inte krävs någon lagring. 

Metoden ger stora konkurrensfördelar mot exempelvis den spanska cavan som konkurrerar i samma prissegment både i Sverige och internationellt. Cava måste framställas precis som champagne, alltså enligt den traditionella metoden där den andra jäsningen genomförs i buteljen, och cavan måste lagras minst nio månader med jästfällningen.

Det finns 2 DOC-appellationer i området, Prosecco DOC och Prosecco di Treviso DOC samt fyra av den högre ursprungsbeteckningen DOCG; Asolo, Cartizze, Rive och Conegliano Valdobbiadene.

Prosecco – världens mest producerade bubbel

Proseccons utveckling de senaste åren är verkligen anmärkningsvärd. Den är världsomspännande och är utan tvekan dragloket i de italienska vinexportframgångarna. Men låt oss först titta på vår egen marknad.

Prosecco stod med 3 136 867 liter för 24% av det mousserande vin som köptes på Systembolaget under 2015. År 2011 var försäljningen 834 967 liter, det vill säga en ökning på 374 procent på en tidsperiod om fyra år. Cava-vinerna, i jämförelse, sålde 596 774 liter under 2015. 

Prosecco som ”budgetbubbel” fick en knuff framåt på grund av finanskrisen i Europa och USA i slutet av 2008 och vid 2010 hade man passerat champagnes försäljningsvolymer i många viktiga konsumtionsländer.

Men de senaste åren har Proseccons storhetstid börjat dala och istället börjat ge rum åt andra typaer av bubbel. Både Cava och Crémant ökar medan Proseccon backar. Hittills under 2023 står Proseccon för drygt 18% av det sålda mousserande vinet medan Cava ökat till över 32%.

Kanske har konsumenterna blivit mer medvetna om

Drinkar med prosecco - gott och trendigt

Det är lätt att förstå Proseccons framgång, då vinerna har en insmickrande fruktighet som för tankarna till tropiska frukter och päron. Även de som har klassificerats som Brut (max 12 gram restsötma/liter) har en tydlig behaglig restsötma som tilltalar de flesta konsumenters smakpalett.

En annan del i framgången är en jämförelsevis modern design av flaskor och etiketter, samt att proseccon har varit bättre på att nyttja den globala cocktailtrenden. Användandet av prosecco i cocktailen Aperol spritz har exempelvis haft en viktig del i tillväxttakten i Italien, Österrike, Schweiz och USA.

Framtiden för prosecco

Kommer proseccon fortsätta att rida på denna våg av framgång eller finns det mörka moln i horisonten? Det finns visserligen inget som visar på en avmattning, men en sån här tillväxttakt och efterfrågan kommer alltid innebära högre priser i slutänden.

Det blir mycket viktigt att folk även fortsättningsvis håller prosecco som ett prisvärt alternativ till annat bubbel. När man kommer upp i högre prisklasser som 130 kr och uppåt är det svårt att bortse från det faktum att den traditionella metodens lagring på jästfällningen tillför en komplexitet som är en viktig faktor vad det gäller kvalitet.

Det är enkelt att tycka om prosecco och det är inte ett vin som är gjort för att analyseras in i minsta detalj utan ett trevligt vin att umgås med. Prosecco är ett vin för sociala sammanhang.

Tips på god Prosecco:

Zonin Prosecco 1821

129,00 kr


Bubbel med trevlig doft av piggelin, honungsmelon och gröna äpplen. Perfekt som sällskapsdryck eller som välkomstbubbel. God att avnjuta i sällskap med lättsamma fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas en viss förnimbar sötma.

Ruby Frizz Prosecco Organic

69,00 kr

101,00 kr


Ruby Frizz är ett lite speciellt bubbel eftersom det står på hyllan för "vanliga" vita viner på Systembolaget. Det är en frizzante vilket betyder att det ligger mellan stilla och mousserande vin i karaktär. De fina, lätta bubblorna ger vinet en härlig fräschör. Servera som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

179,00 kr


Utmärkt god som aperitif och som sällskapsdryck. Men självklart har även detta välgjorda vin sin plats vid det dukade bordet. Passar till fisk- och skaldjursrätter