Saint Martin - helgonet bakom Chablisviner och gåsamiddag.

Visste du att det franska nationalhelgonet Saint Martin av Tours står indirekt bakom Chablisvinerna - men också att skåningarna den 10 november frossar i gås och svartsoppa?

Sankt Martin och vinodlingar i Chablis.

Martin av Tours föddes i Ungern omkring år 316, men växte upp i Pavia i Italien. Han följde i sin fars fotspår i det romerska rikets armé, där han gjorde en snabb karriär. Vid 18 års ålder döpte om han sig efter en uppenbarelse.

Som ung soldat mötte han i Gallien (Frankrike) en tiggare som var mycket frusen. Eftersom han inte hade några pengar tog han sin mantel och delade den i två och gav tiggaren ena halvan. På natten såg han hur Jesus bar den halva manteln på sig och sade till de änglar han hade omkring sig att han fått den av Martin, som ännu inte var döpt. När han vaknade på morgonen var manteln hel. Uppenbarelsen fick honom att döpa sig och därefter ville han lämna armén eftersom ha nu bara kunde tjäna Kristus. Han fängslades då för feghet, men släpptes efter kriget och blev munk i Poitiers, som är en stad i centrala Frankrike.

Martin gjorde många missionsresor i de västra och centrala delarna av Frankrike. Han blev genom detta så populär att han erbjöds jobbet som biskop av Tours. Efter hans gärningar ansågs den helige Martin av Tours ha varit en av de största biskoparna genom tiderna. Den 11 november 397 avled Den helige Martin av Tours. Han blev det första helgonet som inte var martyr.

Martin av Tours blev senare Sankt Martin.
Martin av Tours, senare Sankt Martin, delade sin mantel med en fattig.

Bland de otaliga underverk som tillskrivs den helige Martin är bland annat att han kysste en spetälsk i Paris som sedan tillfrisknande.

Firas av skåningarna i november

När han blev erbjuden biskopstjänsten sägs det att han blev så förskräckt över denna upphöjelse, att han helt sonika gömde sig undan sina supportrar i en gåsstia. Dock blev gässen upprörda över hans närvaro och kacklade högljutt.

Han hittades därför och blev förd till klostret för att tillträda som ny biskop. Där har vi skälet att man i samband med Saint Martins minnesdag den 11 november äter gås, eller kvällen innan som i Skåne (Mårtensafton).

Under medeltiden spred sig Martinskulten från Frankrike till Tyskland. Helgonet och gåsätandet blev särskilt populära i Nordtyskland, en sed som senare spreds till Sverige. I Skåne är fortfarande Mårten gås en stolt och viktig tradition.

Vinodling i Chablis.
En av idag många vinodlingar i Chablisområdet.

Till gåsen kan du med fördel avnjuta en Premier Cru från Chablis med inslag av fatlagring.

Klostret i Tours byggde upp vinodlingarna i Chablis

Kanske lite långsökt att knyta den helige Martin till vinodlingarna i Chablis. Men det var hans kloster som år 865 flydde med sitt pick och pack österut eftersom vikingarna härjade uppför Loirefloden. De stannade i Chablis, slog sig ner och bildade klostret Obédiencerie, som också blev starten för områdets vinframställning.

År 1985 köpte Michel Laroche det då nedlagda klostret Obédiencerie där han byggde sitt kontor samt iordningställde plats för fatlagring. Kvarlevorna efter den heliga Martin gömdes någon gång mellan år 877 och 887 i klostret Obédiencerie. Relikerna är numera flyttade, men nischen där de förvarades finns fortfarande att skåda i Domaine Laroches källare för fatlagring.

God Chablis från Domaine Laroche:

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska

109,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron. Perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, helflaska

265,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin finns även på halvlflaska och har samma inbjudande och fruktiga doft med inslag av äpplen, rökig mineral, mandel och citron. Servera till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte en läcker skadjursplatå?

Viner från Laroche

Laroche


Domaine Laroche var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis och är idag en betydande aktör och vingårdsägare.

Läs mer »