Hilda Kirkhoff – vinnare av Hela Sverige bakar.

Den här veckan stod det klart att Hilda Kirkhoff från Båstad vann Hela Sverige bakar. Nu ger hon ut en egen bakbok och är redo för nya utmaningar.

Hilda Kirkhoff

Den här veckan stod det klart att Hilda Kirkhoff från Båstad vann Hela Sverige bakar – en nyhet som hon har hållit för sig själv sedan i somras. Nu ger hon ut en egen bakbok, har startat företag och är redo för nya utmaningar.

Deltagandet i Hela Sverige bakar kom lägligt för Hilda Kirkhoff, 26 år från Båstad. Hon var projektkoordinator på Falkenbergs Strandbad och arbetade med företags- och bröllopsarrangemang. Men så kom corona.

– Ena veckan blev jag månadens anställd och nästa vecka förlorade jag jobbet på grund av arbetsbrist. Det kom som en chock, både för mig och alla andra.

Några dagar därefter fick hon det glädjande beskedet att hon var uttagen till Hela Sverige bakar. 

– Vilken tajming! Vad är oddsen för att det ska klaffa så? Jag kände att det fanns en mening med det – att något så hemskt som corona blev i stället väldigt bra för mig.

I höstas flyttade Hilda till Göteborg för att arbeta på Ess Groups bokningsavdelningen, vilken Falkenbergs Strandbad är en del av.

– Tre datorskärmar och en telefon, det är så långt ifrån bakning och kreativitet som det går, säger hon och skrattar.

Äntligen får hon berätta

Hilda vann 2020-års Hela Sveriges bakar. När folk o folk pratar med henne är det några veckor kvar tills att finalen visas på tv och hennes förstaplats är fortfarande en stor hemlighet.Bakintresset har alltid varit en naturlig del i tillvaron för Hilda och efter gymnasiet sökte hon till kocklinjen vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. 

– Men mitt självförtroende sviktade och precis innan terminen startade valde jag att byta linje. Jag trodde inte att jag var bra nog att klara av kockutbildningen.

Så hon valde att studera drift av hotell och restaurang i stället, som var mer ekonomiinriktad. Grythyttan blev ändå ett lyckokast, hon stormtrivdes och lät sig inspireras av dem som gick på kockutbildningen.

– Att vara i den atmosfären och med likasinnade i en liten by i Bergslagen, det rekommenderar jag alla som har ett intresse för matlagning och bakning.

Hildas dåliga självförtroende ger sig även till känna i tv-rutan. I början tvivlade hon på sig själv och om hon räckte till, men någonstans i mitten av programserien vände det. Hon fick sitt första stjärnförkläde (vann avsnittet) och en extra knuff av Johan Sörberg, den ena domaren som ibland har en lite bister framtoning. 

– En gång tittade han mig lite extra i ögonen och sa: ”Glöm inte att ha kul!” Då tog jag fem djupa andetag och låtsades som att jag var hemma. Det var som att det dåliga självförtroendet släppte. 

Vännerna taggade på Facebook

Det var Hildas vänner som såg till att hon kom med i Hela Sverige bakar. När produktionsbolaget sökte nya deltagare via Facebook var det många som taggade henne. Till slut hörde produktionen av sig och undrade om hon ville söka.

– Det var väldigt kul att delta i programmet. Jag hade gjort om det alla dagar i veckan, säger hon och skrattar. Jag är tävlingsmänniska, och att få tävla i något som jag älskar så mycket, det var otroligt roligt. 

Vad är din styrka?

– Jag är extremt målmedveten, har tålamod och är stresstålig. I ungdomen var jag tävlingsryttare, och då får man lära sig mycket om målsättning, prestation, ordning och reda samt att andas.

Hon är dessutom matlagningskunnig och har rutin på att utföra många moment samtidigt och få ihop flödet. Och som dyslektiker är hon van vid extra disciplin när det handlar om att lära sig nya saker och vara noggrann med förberedelserna.

Programmet har lett till nya möjligheter

Hilda Kirkhoffs bakbok

Varje år får vinnaren av Hela Sverige bakar göra en egen bakbok. 

– Jag har bakat alla bakverk själv och stylade en hel del tillsammans med fotografen. 

Boken är väldigt personlig. Bilderna togs i hemstaden Båstad och ofta i hennes barndomshem.

Vad händer nu?

– Just nu längtar jag bara efter att få berätta att det är jag som har vunnit. 

– Som liten tjej har jag haft en dröm om att få bli någon. Jag har funderat på hur ska jag ta mig fram i den här branschen utan att behöva stå i ett konditori i en massa år. Nu har Hela Sverige bakar verkligen gett mig en skjuts in i en bransch där jag vill vara. Jag har fått ta en annan väg, och det känns väldigt spännande.

Nyligen startade Hilda ett eget företag och det har redan droppat in beställning på en nyårstårta. Dessutom har antalet följare på Instagram har exploderat. 

– Jag vill inte måla in mig i ett fack. Dyker det upp någon rolig möjlighet kommer jag att köra på den. Och jag kan flytta om det behövs! avslutar hon.

Några snabba frågor till Hilda

Hilda Kirkhoff

Dricker du vin? JaVilken typ av vin? Rött Amarone och vitt Riesling.Vad dricker du i en bar? Gärna ett glas mousserande. Och blir det en drink får den inte vara för söt. Något friskt som citron eller fläder.Favoritkrog? Flyttade till Göteborg under coronan, men så fort det har lugnat ner sig blir det ett besök på nyöppnade Tavolo i Göteborg.