Sveriges bästa sockerbagare 2018.

Disa Molin vann titeln Årets Konditor 2018 tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Årets Konditor Disa Molin

Tävlingen avgjordes fredagen den 12 oktober på Bak- och Chokladfestivalen på Älvsjömässan i Stockholm. Då hade tävlingen pågått under två dagar i sammanlagt tio timmar.

Årets tävling att utnämna Sveriges bästa konditor har varit dramatisk. Av de fem konditorer som hade kvalat in till finalen kom enbart fyra till start. Bara några dagar innan blev en av de tävlande sjuk och var tvungen att uppsöka sjukhus. Direkt efter sista tårtan var lagd på presentationsbordet svimmade Årets bronsmedaljör Franciane Tartari och lämnade Älvsjömässan i ambulans. Hon hade drabbats av allergichock, men vägrat bryta mitt i. Under prisutdelningen fick vi åskådare beskedet att hon var väl omhändertagen och trots allt mådde ganska bra. 

– Att hon lyckades med den bedriften är inte bara bra, det är så in i hellsi… fantastiskt bra, utbrast Tony Olsson, juryordförande från Thelins Konditori, när han passerade förbi oss journalister.

Massor av tårtor, efterrätter och fingerfood

Tävlingen Årets Konditor ägde rum på Älvsjömässan utanför Stockholm. Inför publik skulle de fyra tävlande skapa bakverk i tre olika moment som bestod av 50 bitar tårta, 10 desserttallrikar och tre olika sorters fingerfood med 21 av varje sort. 

– För min del spelar det inte så stor roll om jag bakar inför publik eller om jag står i mitt kök på jobbet och bakar. Det enda som skiljer är att det ser annorlunda ut i köket. Att det är publik berör mig inte. Jag är så fokuserad på det som jag ska göra och kör strukturerat efter mitt tidschema, säger segraren Disa Molin när folk o folk når henne på telefonen några dagar efter tävlingen.

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. På tio timmar fördelat över två dagar ska de tillverka flera olika bakverk, varav ett är en tårta och ett annat är hemligt innan start. Allt presenteras slutligen ihop som en fantasifull miljö som speglar årets tema.

– I år var överraskningsmomentet ett av fingerfoodsen, som skulle göras i en speciell form, en liten fyrkantig kub med tillhörande glasspinne. Så då fick jag tänka om lite. Smakmässigt blev den fantastisk och utseendemässigt stämde den ihop med mina andra bidrag, säger Disa nöjt.

Tävlingsbidragen ser ut som små konstverk, det ena mer fantasifullt än det andra. I år var temat ”tivoli”, och de tävlande hade skapat sötsaker i form av karuseller, bergochdalbanor, pariserhjul och så vidare. Disas beskrivning av hennes egen favorit, desserttallriken, visar tydligt komplexiteten i mästerverket: På en tallrik sprayad med slänggungor i choklad. Mazarinkaka med citroncest och svartvinbärsbavaroise som tillsammans är glaserade med en svartvinbärsglaze. Innanför hittar du en yuzucremeux, mandelkräm och mandelkaramellcrunch. Ovanpå detta ligger en svartvinbärsmarmelad, sedan höjer sig tornet av choklad som innehåller ett yuzuskum. Ovanpå ligger en Chokladdekor i form av ett karuselltak. Desserten avslutas med en väl balanserad svartvinbärssorbet och timutpeppar för den där kittlande känslan.

Tappade purén på golvet

Det förekom dock lite dramatik vid skapandet av efterrätten och Disa var tvungen att snabbt tänka om.

– Jag vakuumförpackade purén till svarta vinbärsmarmeladen som jag hade i desserten, men ”vaccningen” släppte så att hälften av purén åkte ut på golvet. Då fick jag snabbt hitta på någon annat. Jag ersatte med en annan puré och vatten så att marmeladen fick rätt konsistens.

Förutom ära och berömmelse och under ett års tid bära den prestigefulla titeln ”Årets Konditor” får vinnaren 40 000 kronor samt en avancerad köksmaskin. Vad Disa ska göra med vinstpengarna vet hon inte.

– Jag har inte tänkt på att jag har vunnit pengar. Det har varit fullt ös sedan klockan tre i fredags och jag har inte hunnit landa än. Mitt mål med all träning har varit att delta och vinna och inte vad som ska komma sedan. Det är nästan som att jag är blank, säger hon och skrattar.

Vad hoppas du att vinsten ska ge dig? 

– Jag hoppas att jag får erbjudande om spännande uppdrag som jag kan göra vid sidan av mitt jobb. Jag älskar projekt. 

Har du några drömprojekt?

– Förutom att göra roliga middagar och desserter, som skulle vara jätteroliga uppdrag, hade det varit fantastiskt roligt att göra någon slags bok eller receptgrej på nätet, säger hon innan vi avslutar samtalet.

Årets Konditor Disa Molin

Faktaruta:

Namn: Disa MolinÅlder: 32 årFamilj: Man och fyra barnJobb: Konditor på Nääs Fabriker utanför GöteborgAktuell med: Vann tävlingen Årets Konditor 2018 och blev samtidigt Svensk Mästare för professionella konditorer Motivering till vinsten: Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade ett pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens tivoli.

Dryck till dessert och bakverk:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ljuva dofter av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. Serveras traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter. Kanske vågar du dig på Årets Konditor Disas Mazarinkaka med bl.a. svarta vinbär, mandelkräm och mandelkaramellcrunch.