Vad passar väl bättre till spansk cava än småplock från Spanien? Här får du fem enkla tapasrecept och tips på cava som passar till.
Längtar du efter lite semesterkänsla hemma i köket? Satsa på småplock i form av tapas och ett bubblande glas cava. Till spansk cava passar det utmärkt med småplock från Spanien såsom charkuterier, ostar och mycket vitlök. Vi tipsar om tapas och cava.
Cava och champagne tillverkas enligt den traditionella metoden, vilket skapar mindre bubblor och krämig mousse. Mousserande vin som görs på tank får en lite "hårdare" karaktär. De mindre bubblorna ger en fräschör i munnen som kan balansera smakrika och fetare rätter.
Det finns alltså en anledning till att spanjorerna äter lite fetare, vitlöksintensiva och kraftigare tapas till cava. Dessutom hanterar det spanska bubblet många maträtter lite bättre än champagne tack vare den lite mildare syran.
Det här är Kataloniens nationalrätt, den äts i princip från morgon till kväll. En tallrik med tomatbröd landar alltid på bordet före middagen vare sig man är på en enkel bar, en fiffig restaurang eller i ett katalanskt hem. Enkelt med ett fåtal ingredienser, men med lika många recept som det finns aficionados – tomatbrödskännare.
4 portioner:
2 mogna plommontomater
1 baguette, skivad
olivolja
flingsalt och svartpeppar
Gör så här:
Riv tomaterna grovt på rivjärn, lägg rivet på brödskivorna.
Ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar.
Melon med skinka är en riktig klassiker. Här serverad med lite knorr. Söt frukt, serranoskinkan som är söt och salt på samma gång och så den salta osten – tillsammans är det oslagbart. Perfekt varma, lata dagar när tanken på kökstjänst tröttar!
4 portioner:
1 stor bit vattenmelon, skalad och skuren i grova bitar
10 skivor serranoskinka
100 g fårost, smulad
olivolja
svartpeppar
1 kvist mejram
Gör så här:
Lägg melonbitarna på ett fat tillsammans med skinka.
Strö osten över.
Ringla över lite olivolja och peppra.
Toppa med mejram.
Skinkan Pata Negra är ett mycket populärt tapas till cava i Spanien. Tunna skivor rekommenderas av den spanska skinkan. En riktigt fin parmaskinka passar också fint.
Det finns många ostar som gifter sig väl med det mousserande vinet. Välj gärna milda ostar på ko- och getmjölk och helst från Spanien. Manchego är ett säkert kort! Men även en "vanlig" herrgårdsost är god till cava.
Du kan egentligen välja vilka skaldjur du vill men vitlöksfrästa räkor "Gambas al Ajillo" är en klassiker på tapasmenyn. Även naturella skaldjur med en fetare sås passar fint.
Nyhet
Spanien
130 kr
Elegant ekologisk Cava med friska bubblor och toner av citrus, gröna äpplen och mandel. Utmärkt som aperitif eller till skaldjur.
Spanien
89 kr
Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt fläkt av blommor. Torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Spanien
119 kr
Faustino Cava Brut Reserva har frisk doft med karaktär av gröna äpplen, solmogna krusbär samt mineraler och en lätt brödighet. Det mousserande vinet är torrt med en ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt rostat bröd. Fina bubblor och fräscht avslut.
Spanien
57 kr
En frisk och elegant Cava med inslag av citrus, gröna äpplen och en torr finish.
De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.
Läs merHär får du tips på hur du enkelt kan hotta upp din sangria. Genom att tillsätta riktigt kallt mousserande får du en härligt somrig fördrink.
Läs merÄntligen får vi resa till Barcelona igen, staden som har det mesta. Här hittar du våra bästa tips på hotell, restauranger, barer och sevärdheter.
Läs mer