5 tips på tapas till cava.

Vad passar väl bättre till spansk cava än småplock från Spanien? Här får du fem enkla tapasrecept och tips på cava som passar till.

Spanska tapas till cava

Längtar du efter lite semesterkänsla hemma i köket? Satsa på småplock i form av tapas och ett bubblande glas cava. Till spansk cava passar det utmärkt med småplock från Spanien såsom charkuterier, ostar och mycket vitlök. Vi tipsar om tapas och cava.

Cava och champagne tillverkas enligt den traditionella metoden, vilket skapar mindre bubblor och krämig mousse. Mousserande vin som görs på tank får en lite "hårdare"  karaktär. De mindre bubblorna ger en fräschör i munnen som kan balansera smakrika och fetare rätter. 

Det finns alltså en anledning till att spanjorerna äter lite fetare, vitlöksintensiva och kraftigare tapas till cava. Dessutom hanterar det spanska bubblet många maträtter lite bättre än champagne tack vare den lite mildare syran.   

Tapas till cava:

1. Tomatbröd

Tomatbröd

Det här är Kataloniens nationalrätt, den äts i princip från morgon till kväll. En tallrik med tomatbröd landar alltid på bordet före middagen vare sig man är på en enkel bar, en fiffig restaurang eller i ett katalanskt hem. Enkelt med ett fåtal ingredienser, men med lika många recept som det finns aficionados – tomatbrödskännare.

4 portioner:

 • 2 mogna plommontomater

 • 1 baguette, skivad

 • olivolja

 • flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

 1. Riv tomaterna grovt på rivjärn, lägg rivet på brödskivorna.

 2. Ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar.


2. Vattenmelon med fårost

Vattenmelon med fårost

Melon med skinka är en riktig klassiker. Här serverad med lite knorr. Söt frukt, serranoskinkan som är söt och salt på samma gång och så den salta osten – tillsammans är det oslagbart. Perfekt varma, lata dagar när tanken på kökstjänst tröttar! 

4 portioner:

 • 1 stor bit vattenmelon, skalad och skuren i grova bitar

 • 10 skivor serranoskinka

 • 100 g fårost, smulad

 • olivolja

 • svartpeppar

 • 1 kvist mejram

Gör så här:

 1. Lägg melonbitarna på ett fat tillsammans med skinka.

 2. Strö osten över.

 3. Ringla över lite olivolja och peppra.

 4. Toppa med mejram.


3. Pata Negra

Pata Negra

Skinkan Pata Negra är ett mycket populärt tapas till cava i Spanien. Tunna skivor rekommenderas av den spanska skinkan. En riktigt fin parmaskinka passar också fint.


4. Ost

Manchegoost

Det finns många ostar som gifter sig väl med det mousserande vinet. Välj gärna milda ostar på ko- och getmjölk och helst från Spanien. Manchego är ett säkert kort! Men även en "vanlig" herrgårdsost är god till cava.


5. Vitlöksfrästa räkor

Vitlöksfrästa gambas

Du kan egentligen välja vilka skaldjur du vill men vitlöksfrästa räkor "Gambas al Ajillo" är en klassiker på tapasmenyn. Även naturella skaldjur med en fetare sås passar fint.

Tips på cava till tapas:

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


Doften är fräsch och fruktig med inslag av grönt äpple, citron, örter, päron. Smaken är torr och fruktig med tydliga drag av grönt äpple, kex, päron, grapefrukt och örter.

Faustino Cava Brut Reserva

119,00 kr


En cava med torr, ungdomlig smak och frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt rostat bröd. Fina bubblor och fräscht avslut.

Faustino Cava Brut fick utmärkelsen "M__est prisvärda mousserande" vin 2018 av Munskänkarna.