En sprudlande crémant från Bordeaux.

Château Haut-Mouleyre, en Crémant från Bordeaux, är ett fräscht och välsmakande mousserande vin tillverkat likt Champagne.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Château Haut-Mouleyre är belägen i kommunen Escoussans som ligger Entre deux Mers. Slottet har fått sitt namn från bäcken Mouleyre som rinner genom egendomen. Här producerar man viner under ursprungsbeteckningarna Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Crémant de Bordeaux, Cadillac och naturligtvis även Crémant de Bordeaux.

Tillverkas genom traditionell metod likt Champagne

I Frankrike är Crémant en beteckning för mousserande viner som framställs enligt den traditionella metoden, det vill säga med den andra jäsningen på flaskan.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux är gjort på två typiska Bordeaux-druvor: 80% semillon och 20% merlot. Den andra jäsningen genomförs i flaskan enligt den traditionella metoden och vinet får vila på jästfällningen i mer än elva månader.

Idag finns följande Crémantviner, Crèmant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die och från följande områden, Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. Det går alltså att få Crémant från åtta olika områden och de största är utan tvekan Alsace och Bourgogne. Områdena har med få undantag likvärdiga regler när det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen, det som skiljer sig är tillåtna druvsorter. Crèmant de Bordeaux står för 8% av den totala försäljningen av Crémant. 

Crémant i tre glas, närbild.Crémant - franskt mousserande i champagnens skugga.

Är du förtjust i bubbel men tycker att champange är lite väl extravagant för vardagslyxen bör du definitivt testa en crémant istället. Här kan du läsa mer om crémant och hur den skiljer sig från champangen.

Läs mer
2 glas med mousserande vin som cava eller prosecco på ett träbord.Mousserande vin: Skillnaden mellan Prosecco, Cava, Crémant, Champagne och andra bubbel.

Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..

Läs mer
Så väljer du vin till olika franska maträtterGuiden till att välja vin till fransk mat.

Det franska köket har en lång historia och tradition som fransmännen värnar starkt om. Här lär du dig mer om fransk mat och hur du ska tänka när du väljer vin.

Läs mer
Lena Djuphammar med nya boken Snittar & bubbel.Snittar & bubbel – ny bok med massor av smått och gott till mousserande.

Lena Djuphammar har släppt ett tiotal kokböcker. Alla har en sak gemensamt – det är enkla rätter som går snabbt att göra. Den senaste kom i slutet av april och är full av tips på tilltugg till mousserande vin samt några bubblande drinkar.

Läs mer
Château Haut-MouleyreChâteau Haut-Mouleyre

Beläget i Escoussans som ligger Entre deux Mers. Man producerar vin under ursprungsbeteckningarna Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Crèmant de Bordeaux samt Cadillac.

Läs mer