Det produceras en hel del mousserande vin i Sydafrika. Många är enklare men det görs även ett flertal av högre klass. De riktigt bra vinerna finner man främst under beteckningen Cap Classique eller Méthod Cap Classique (MCC).
Det är en beteckning som kom 1992 för viner som framställs enligt den traditionella metoden. Det vill säga att det genomförs en andra kolsyreskapande jäsning i flaskan och vinerna lagras sedan med jästfällningen under många månader.
Nya regler för Méthod Cap Classique
Det skedde en rad förändringar i lagstiftningen under 2023. Druvorna ska pressas i hela klasar och vinerna ska vara framställda enligt den traditionella metoden, där den andra jäsningen sker i samma flaska som sedan går till försäljning. Lagringen med jästfällningen måste pågå under minst 12 månader (tidigare nio) och borttagandet av jästfällning ska ske via degorgering. Det innebär att man efter lagringen placerar buteljerna med flaskhalsen nedåt. Succesivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen öppnas och den frysta jästfällningen avlägsnas.
Det tillkom även en ny beteckning i samband med regeländringarna, "Cap Classique with Extended Lees Aging" Det är samma krav som MCC-vinerna förutom att man bara får använda druvorna chardonnay, pinot noir och meunier noir (tidigare namn pinot meunier) och lagring med jästfällningen under minst 36 månader.
Pongrácz Brut
Pongrácz Brut har en fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och grapefrukt. Utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Pongrácz Rosé
Pongrácz Rosé har en uppfriskande syra och en fruktig smak med inslag av smultron, björnbär, nektarin och nybakat kex. Gjord av chardonnay och pinot noir.
Pongrácz Blanc de Blancs Brut
Pongrácz Blanc de Blancs Brut är ett elegant mousserande vin med en nyanserad, fruktig och mycket frisk smak av äpplen, mineral, honung, ljust bröd, nötter och citrus.
Desiderius Brut
Desiderius Brut är ett elegant vin med frisk syra, inslag av honung, tropisk frukt, mandel och krämig nougat. Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.