Lax till påsk – 13 recept som passar vårsäsongen.

Lax har en självklar plats på påskbordet, men den måste inte vara rökt, gravad eller inkokt. Här har vi samlat några goda recept på lax till påsk som kommer göra succé på påskbuffén.

Lax till påsk - laxrullar med pepparrot.

Lamm, sill och ägg i all ära – men påsken kan erbjuda mycket mer än så i matväg. Lax är definitivt en klassiker som uppskattas av många kring påsken, och det finns massor av spännande och goda sätt att servera den.

Enklast är förstås att köpa färdig gravad eller rökt lax, men har du tid och lust finns det många andra recept värda att prova som kommer att ge en mer personlig känsla till påskbuffén. Och det behöver inte vara svårt eller komplicerat – det kan räcka med att servera laxen snyggt, kanske i små glas eller på skedar. Eller kanske att blanda flera goda smaker med laxen till en härlig laxsallad?

Recept på lax till påsk

Du kan enkelt baka laxen i ugn och använda den på massvis med olika sätt. Har du plockat fram grillen kan du slänga fisken därpå för den där goda grillsmaken, men det går även bra att steka i panna för fin färg på ytan. Planerar du att ära laxen rå rekommenderar vi att du köper lax av bra kvalitet, som Salmalax. Vill du vara extra säker kan du låta frysa laxen i tre dygn innan du tänker ät den för att slippa eventuella bakterier.

2 vintips till lax:

Dr L Riesling

109,00 kr


Doften är mycket ung och frisk med inslag av persikor, lime, jasmin och mineral. Smaken är halvtorr men samtidigt med en mycket elegant syra och inslag av persikor, lime och mineral. Lång eftersmak.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.