Kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson matchar mat och snaps.
Snaps är en utmärkt smakförhöjare och i två filmer berättar kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson hur du enkelt matchar snaps till mat.
Läs mer »Vi ger dig några enkla knep att använda när du ska välja vin på restaurang, så att du hittar ett vin som matchar maten.
Att låta maten styra dryckesvalet är en bra väg. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om de olika maträtterna. Har personalen inte en aning om vad som pågår i köket så rekommenderar vi att man tar ett skyndsamt toalettbesök och gör en okulärbesiktning. Det är en bra indikator som speglar hela restaurangens ambitionsnivå. Är badrummet en mardröm och en sanitär olägenhet så rekommenderar vi att skyndsamt byta restaurang eller i alla fall ta ett rejält glas sprit för att förhindra eventuella matförgiftningar.
Även om man som gäst har hygglig koll på både mat och vin är det alltid bra att gå på rekommendationer från kunnig och entusiasmerande restaurangpersonal. De har ju en helt annan inblick i både vinerna och matens nyanser. Men tyvärr är det ju inte ovanligt att man stöter på personal som inte har någon koll överhuvudtaget. Då gäller det att ta saken i egna händer och här får du några tips.
Om du känner igen ett vin eller en producent som du uppskattat tidigare, ta då det säkra före det osäkra och välj det vinet. Det kan även vara en idé att söka ett ursprung som man har lite större erfarenhet av. I den bästa av världar är ”husets vin” ett vin som är noggrant selekterat för sin prisvärdhet och att det till fullo speglar restaurangens ambition och kökets inriktning. Så är tyvärr inte alltid fallet utan det kan lika gärna vara ett inköpt överskottsvin till lägsta möjliga pris som sett sina bästa dagar, eller har en smak och karaktär som gör det osäljbart till andra kanaler.
I mötet mellan mat och vin är det viktigt att ingen av parterna är för dominerande. Det vill säga lätta maträtter med lätta viner och kraftig mat tillsammans med kraftiga viner. Ett litet trick för att avgöra hur kraftig en maträtt är att använda sig av färger. Ju mörkare maträtten är i färgen desto kraftigare är den. Fisk med vitt fiskkött är lättare än mörkare feta fiskar. Vad det gäller kött och fågel är råvaran kraftigare ju mörkare den är. Om maten grillas eller steks ger det råvaran mer färg än om man kokar. Färska vita champinjoner är lättare än mörka trattkantareller och så vidare. Ni förstår nog principen. Även fett och krämiga konsistenser gör maten kraftigare. Druvor som ofta ger lite kraftiga viner är exempelvis ekfatslagrad Chardonnay och på den röda sidan druvan Syrah och Cabernet Sauvignon.
139,00 kr
Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.
239,00 kr
Ungdomlig och fruktig doft med inslag av björnbär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, örter, lakrits och charkuterier. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med elegant silkeslen tanninstruktur och en lång härlig eftersmak. 100% syrah.
165,00 kr
Vinet uppvisar klassisk stil för en Cabernet Sauvignon från Margaret River. Finess, struktur och balans ger vinet ett karaktärsfullt och harmoniskt uttryck. Frukten är rik med toner av mörka körsbär, plommon och svarta vinbär. Därtill en påtaglig fräschör och välbalanserade tanniner.
Om det ingår mycket chili eller andra saker i maten som ger kryddheta ska man undvika röda viner med strävhet. Är det en lättare kötträtter kan man välja druvan Pinot Noir från exempelvis Nya Zeeland och till lite kraftigare kött en Zinfandel från Kalifornien. När vita viner faller bättre på plats kan man gärna titta efter halvtorra viner från Tyskland eller Pinot Gris och Gewürztraminer från Alsace. Är det tre chilifrukter som symbol i menyn på en asiatisk eller indisk restaurang är det bättre att släcka elden med en öl, och allra helst en veteöl som innehåller mycket proteiner som bryter ner det heta ämnet i chili.
109,00 kr
Doften är mycket ung och frisk med inslag av persikor, lime, jasmin och mineral. Smaken är halvtorr men samtidigt med en mycket elegant syra och inslag av persikor, lime och mineral. Lång eftersmak.
79,00 kr
Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.
Om maten har tydlig syrlighet från exempelvis vin eller citron ska man möta detta med hög syra även i vinet. Det blir ett mycket bra möte där vinet faktiskt upplevs lite mindre syrligt, fruktsötare och rundare. Röda viner som har lite högre syra är bland annat Pinot Noir från svalare klimat. Vad det gäller vita viner är druvorna Riesling, Albariño och Sauvignon Blanc bra att söka efter. Samma princip gäller även sötma - möt matens sötma med likvärdiga egenskaper i vinet. Viner som ofta har lite restsötma är tysk Riesling, samt Pinot Gris och Gewürztraminer från Alsace.
145,00 kr
Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.
97,00 kr
Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.
Ättika i en inläggning eller dylikt har en förmåga att helt ta över vinets smak, och hela paketet smakar just ättika. Picklade grönsaker är just nu mycket populära tillbehör inom restaurangvärlden. Förvisso kan det tillföra intressanta smaker till anrättningen, men det är ingen tvekan om att det är en stor marodör som påverkar vinet negativt. I dessa tillfällen är det bättre att titta över ölsortimentet och kanske även med omsorg välja en välkryddad akvavit.
149,00 kr
Om maten har lite sötare inslag eller innehåller äpple, passar akvaviten O.P. Anderson Petronella bra. Den passar även utmärkt till lagrad ost.
Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.
Snaps är en utmärkt smakförhöjare och i två filmer berättar kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson hur du enkelt matchar snaps till mat.
Läs mer »Stockholm erbjuder en mängd utmärkta restauranger för oss köttfantaster, men det kan vara en utmaning att hitta de allra bästa. Därför listar vi några av våra favoritrestauranger där du kan njuta av stadens bästa köttupplevelser.
Läs mer »Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. Vi har listat några som du bara måste besöka. Dessa bjuder på goda drinkar och fantastiska vyer!
Läs mer »Många har problem med att välja vin till grönsaker. Nu släpper vinprofilen Michel boken "Vino vego" med handfasta tips och recept på 14 veganska rätter med vinförslag.
Läs mer »