Att välja vin till husmanskost.

Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.

Vin till svensk husmanskost.

Ordet husmanskost kommer från det tyska ordet hausmannskost som betyder enkel kost. Husmanskost är enkel, hemlagad vardagsmat i motsats till festmat och delikatesser.

Ofta präglas den traditionella svenska husmanskosten av sötma, fett, syrlighet och sälta. Som konserveringsmetoder användes salt, socker, syra, ättika eller rökning. Som dryck brukades förr vanligtvis svagdricka, mjölk eller vatten.

Den vanligaste rekommendation till svensk husmanskost idag är öl och kryddat brännvin. Ett uppskattat val är också torr cider. Men naturligtvis kan man även välja vin - och vi hjälper dig till de bästa valen. En utgångspunkt är att husmanskost är enkel och normalt sett ganska billig mat, därför bör vinvalen för att harmonisera vara i en lite lägre prisklass. Lika barn leka bäst, skulle man kunna säga.

Köttbullar med gräddsås och lingon

Många vill ha pressgurka till sina köttbullar, men vill man ha ett glas vin till så rekommenderar vi att man väljer bort det tillbehöret. Det är nämligen så att ättika är ett av vinets värsta fiender. Även lingonsylten är med sin kärva beska inte den bästa medspelaren, men det funkar hyggligt. Vi rekommenderar då ett mjukt och fruktdrivet rött vin. Som detta:

Welmoed Shiraz Pinotage

149,00 kr


Till köttbullarna kan du till exempel välja ett vin som Welmoed Shiraz Pinotage, som har en fruktig, något kryddig doft med inslag av fat. Här finns även mörka körsbär, viol, svarta vinbär, rosmarin, björnbär och lakrits. Smaken är fruktig, något kryddig med toner av fat, svarta vinbär, viol, körsbär, rosmarin, svartpeppar och skogshallon.

Korv stroganoff

En klassiker i många hem. Vill man minska sitt klimatavtryck finns numer även ett utmärkt alternativ i den köttfria SCAN, Vego - middagskorv, eller andra recept på vegetarisk stroganoff. Ett inte allt för kraftigt och mjukare rött vin är en ypperlig beledsagare.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz är ett medelfylligt vin med välbalanserad fruktighet av mörka bär som björnbär och blåbär med inslag av svartpeppar, sötlakrits och vanilj.

Kålpudding och kåldolmar

Kålpudding är verkligen god mat till en överkomlig prislapp. Här får man en sötma både från kålen och sirapen. Vi tycker att man både kan välja ett fruktigt vitt vin med lite restsötma eller ett mjukt och fruktigt rött vin.

Il Capolavoro Appassimento Rosso

75,00 kr


Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.

Pytt i panna

Ett härligt sätt av att bli av med rester från kylskåpet. De stekta äggen harmoniserar inte så väl tillsammans med vin, men om du saltar lite mer på äggen så gör det mötet lite lättare. Vi rekommenderar ett fruktigt rött vin till pytt i pannan. Dock är det en klar fördel att ugnsbaka rödbetorna i stället för att använda inlagda. Där har vi ättikan igen, som helt tar över vinets smak.

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Det här vinet passar bra till pyttipannan.

Rotmos med fläsklägg

Här finns tydlig sälta, men även sötma från rotmoset. En typ av mat man ofta hittar även i Tyskland samt i det franska vinområdet Alsace. Vi föreslår en riesling från tyska Pfalz.

Villa Wolf Riesling Dry

119,00 kr


En riktigt bra riesling kan man sippa på länge utan att tröttna. Villa Wolf Riesling Dry är ett torrt vin från tyska Pfalz. Fruktig doft med inslag av citrus, persikor, äpplen och mineral. Smaken är torr, frisk, fruktig och silkeslen med en elegant välintegrerad syra.

Dillkött

Här vänder vi oss till Österrike och låter en österikisk grüner veltliner bli en rolig beledsagare. Även viner av den kryddiga druvan Gewurztraminer passar fint till dillköttet.

Hagn Grüner Veltliner

99,00 kr


Ekologiska Hagn Grüner Veltliner är ett smidigt picknickvin som passar lika bra till vegetariska rätter som till kyckling eller fisk. Ett friskt vin med fruktig smak. Uppfriskande syra med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, citrusskal och örter.

Kalops

En riktigt svensk klassiker som umgås på ett lättsamt sätt med ett av Systembolagets mest prisvärda rödviner under 80 kronor. Även här är det att föredra ugnsbakade rödbetor i stället för inlagda.

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Laxpudding med skirat smör

En härlig anrättning som gifter sig fint med smörig chardonnay som denna:

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Klassisk inlagd sill.

Vin till sill.


En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.

Läs mer »