Att välja vin till vegetarisk mat.

Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!

Vin till vegetarisk mat

Fler och fler väljer vegetariskt. Men om man ska dricka vin till vegetarisk mat finns en hel del fallgropar, så det gäller verkligen att tänka till om man ska få en ljuv förening mellan mat och vin. Vår dryckesexpert Mats ger tips på hur man väljer vin till vegetarisk mat och ger vinrekommendationer till 5 vegetariska rätter.

Att tänka på helheten

När man väljer vin till en specifik maträtt måste man ta hänsyn inte bara till maten, utan även till andra faktorer. Vilket är sammanhanget? Och vilka gäster är det som kommer? En god värd anpassar dryckerna till sina gäster men tar även hänsyn till annan mat och dryck som ska konsumeras under kvällen. Om man äter vegetarisk mat på grund av omtanke om miljön så bör man givetvis låta detta spegla även dryckesvalen. Välj viner som är ekologiska eller producenter som driver ett hållbart jordbruk och har en väl utvecklad miljöpolicy.

Kraftiga viner till kraftig mat

En grundregel när man förenar mat och vin är att man ska möta kraften i maten med likvärdig kraft och fyllighet i vinet. Det är helt nödvändigt för att kunna finna en harmoni där smakerna gifter sig och ett plus ett blir då tre. När man väljer vin till vegetarisk mat bör man dock tänka på att vegetariska råvaror aldrig blir lika kraftiga som exempelvis viltkött, så det är sällan man plockar fram de riktigt kraftfulla röda vinerna.

Tänk på grundsmakerna

En av de viktigaste sakerna att tänka på är hur grundsmaker påverkar varandra eftersom de finns både i maten och i vinerna. Vad det gäller vegetarisk mat kan det stöta på problem både vad det gäller tydlig beska och umami. Det kan ge många viner en tråkigt besk ton och ibland en obehaglig metallsmak. Problemet löser man genom att tillföra rätten lite sälta och/eller syrlighet. Samma lösning tar man till om man använder grönsaker som innehåller mycket oxalsyra (t.ex. vit sparris, spenat, persilja, lingon). Om maträtten har tydlig sötma bör man även ha lite restsötma i vinet. På samma sätt möter man en syrlig anrättning med ett vin som också har en frisk syrlighet. 

Glöm inte att pröva dig fram

Det är alltså en hel del saker att tänka på, men det är verkligen värt att anstränga sig lite extra. När man lyckats blir det en upplevelse där maten och vinet lyfter varandra till oanade höjder. Eller som jag brukar säga ”Det är både rättvist och rätt vist att välja rätt vin till rätt rätt”.

5 tips på vin till vegetarisk mat:

Halloumiburgare

Halloumiburgare

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Ett ekologiskt vin som kommer i den miljövänliga PET-flaskan. Här möter vinets smaker burgaren på ett mycket trevligt sätt och vinets fruktighet och fräscha syra möter sältan i halloumin.

Vegetarisk lasagne med fransk getost

Vegetarisk lasagne med getost

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Om man använder fransk getost i lasagnen får man en härlig syrlighet som man möter på ett ypperligt sätt med det franska, torra och friska rieslingvinet från Alsace. Är tappad på en lättare glasflaska, vilket innebär en maxvikt på 420 gram och därigenom en klar klimatvinst jämfört med normala glasflaskor.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


En topproducent från Rheingau som sköter sina vingårdar enligt ekologiska principer. Vijnet har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Mustig svampsoppa

Mustig svampsoppa

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


Vi är lite dåliga i Sverige på att äta soppa om man jämför med kontinenten. Det är ju synd, men vem kan motstå en riktigt mustig svampsoppa med nybakt bröd. Ett vin som förtjänar mycket högre uppmärksamhet är madeira. Häll upp ett glas och smaksätt soppan med samma vin, och din smaklökar kommer att buga och niga i vördig tacksamhet.

Här hittar du Linnéas recept på mustig svampsoppa ->>

Bönbiffar med gräddsås

Bönbiffar med gräddsås

CHILL OUT Shiraz California

239,00 kr


Bönor och linser, som är rika på protein, gör sträva röda viner lite mjukare och detsamma gäller grädden i såsen (havregrädde eller sojagrädde går naturligtvis att använda) Så här kommer ett smakrikt rött vin att passa som handen i handsken. I detta fall i en miljövänlig box.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


En ekologisk Grenache av bästa mått från den södra delen av Rhônedalen. Vinet har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel

Falafel med myntadressing

Falafel med myntadressing

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Detta torra och friska vin skär igenom rättens krämiga konsistens på ett föredömligt sätt. Det går även utmärkt att välja ett friskt och fruktig rosévin om man så önskar.