Bästa vinerna till populära snacks.

folk o folk har provat fram vilka drycker som passar bäst till våra favoritsnacks.

Bästa vinerna till snacks och tilltugg

Nu har vi genomfört en omfattande provning av åtta olika vintyper tillsammans med nio snacks och till slut kunde en mer och mer uttröttad jury kora de mest harmoniska kombinationerna. Det blev också tydligt vilka snacks som är mest vinvänliga och vilka vintyper som får höga poäng till de flesta typer av snacks.

Klassisk kombination håller måttet

En omtalad och mer eller mindre klassisk kombination är ostbågar och pinot noir. Men det är inte alltid klassiska kombinationer är bra. Ibland blir de rekommenderade och flitigt använda på grund av kulturella, historiska eller kommersiella skäl. Men i det här fallet är det ingen tvekan om att pinot noir och ostbågar ömsint omfamnar varandra. Ostbågarna är generellt ganska vinvänliga, men bäst blir de helt klart med fruktiga röda viner och allra bäst med den kräsna druvan pinot noir.

Cashewnötter - vinernas hyllade favorit

Om man vill ha snacks som harmoniserar med de flesta viner är rostade och saltade cashewnötter det självklara valet. Underbart till en fet Chardonnay, men bemästrar även ett fruktigt men smakrikt rött vin och faktiskt det mesta däremellan.

Snacksen som vinkar adjö till vinet

Om man ska fylla skålarna med tilltugg till en flaska gott vin bör man lämna de salta pinnarna och dill- och gräslökschipsen kvar i affären. Samtliga viner vänder bittert ryggen åt dessa vinförstörare. Till de salta pinnarna kan man istället välja en lite mörkare öl.

Mjuk och behaglig chardonnay - ett optimalt snacksvin

Ett runt och generöst vin med lite smörighet och ett stänk av fat passar perfekt till popcorn, jordnötter, cashewnötter och bra till ostbågar, lättsaltade lantchips, jordnötsbågar och sourcreamchips. De enda snacksen där det inte utvecklades någon djupare vänskap var till dill- och gräslökschips samt de salta pinnarna. Höga totalpoäng fick även pinot noir och riesling med sin lätta restsötma. Den vinstil som lämpade sig sämst i sammanhanget var en lätt och frisk sauvignon blanc.

Kvällens oväntade parbildning

Jordnötsringarna har en tendens att ta över de mer subtila smakerna i vinerna, men tillsammans med en Amontillado sherry skapas en fantastisk smakkombination.

Våra vintips till snacksen ovan

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

379,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt  toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Lång, kryddig eftersmak.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 750ml

139,00 kr


Vintry's Blend of Amontillado har en stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.