Måste man dricka rött vin till kött?

Vår dryckesexpert Mats ger 5 tips på vitt vin till kött.

Två tallrikar med kött och två glas vitt vin

Den finns en välkänd vinregel som säger att man ska dricka rött vin till kött och vitt vin till fisk. Men det är ett påstående som man bör begrava och har man inte provat vitt vin till kött så är det på tiden. Det finns faktiskt många tillfällen då vitt vin till kött passar bättre, precis som ett flertal kraftiga fiskrätter mer kommer till sin rätt med ett rött. Vilken färg man väljer beror inte bara på råvaran utan även hur den tillagas och vilka tillbehören är.

Kött med ljus färg är en lättare råvara

Det är vanligast att välja vita viner till lättare kötträtter och det finns ett enkelt sätt att avgöra om köttråvaran är lätt eller kraftigt. Ju ljusare köttet är i färgen desto lättare är råvaran. Mindre kraftigt kött är sålunda kyckling, kalkon, gris och kalvkött. Sedan påverkar det naturligtvis hur råvaran tillagas och vilka tillbehör eller såser man väljer när man kombinerar vin till kött.

5 tips på vitt vin till kött:

Fläskfilé med kantarellsås och hasselbackspotatis

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

247,00 kr


Här kommer det smakrika vita vinet med klädsam karaktär från ekfat att omfamna matens smaker på alla sätt och vis. Smaksätt kantarellsåsen med samma vin.

Thailändsk kyckling med röd curry

YOKO Riesling

131,00 kr


En mycket välgjord tysk riesling som passar utmärkt till asiatiska smaker. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Långbakad fläsksida med surkål

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

121,00 kr


En typisk och mycket god rätt som ofta avnjuts i Tyskland, men även i franska Alsace. Att Gustave Lorentz Riesling pratar samma språk som denna rätt är det ingen som helst tvekan om.

Stekt kalvytterfilé med jordärtskockspuré och smörstekt ostronskivling

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

209,00 kr


En elegant maträtt tillsammans med det nyansrika vinet från Sydafrikas mest meriterade vinproducent. Verkligen en ljuv förening som ger en vink om livets mening.

Pannbiff med gräddsås och potatismos

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

92,00 kr


Använd helst blandfärs där det är fläskköttet som dominerar och snåla inte med smör och grädde i potatismoset. Tillsammans med denna argentinska chardonnay förgyller man vilken vardagskväll som helst. Sen gör det ju inte saken sämre att vinet både är ekologiskt och kommer i den miljövänliga PET-flaskan.