Grillad lax med krossad potatis och örtsmör.
Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Det är inte bara vita viner som är självklara val till fisk, utan i många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin. Vår dryckesexpert Mats guidar i hur man ska tänka när man matchar fisk med vin och ger tips 5 tips på rött vin till fisk.
Rött vin kan reagera negativt och få en metallisk smak tillsammans med mat som är rik på den femte grundsmaken umami. Därför är det gemensamt för skaldjur och mollusker att vita viner i alla lägen är överlägsna röda viner. Vad det gäller fiskar så finns det mycket umami i tonfisk, lax och andra röda fiskar. Är fisken rå som i sashimi och sushi är det uteslutet med rött, men om man tillagar fisken och väljer rätt tillbehör så går det bra med ett mjukt och fint fruktigt rött vin till fisk. Fiskar med vitt fiskkött innehåller mindre umami och är därigenom lättare att kombinera med röda viner. Om man vill mildra umamismakens negativa effekter på vinet bör man tillföra rätten sälta, syra och något fett eller krämigt.
När man vill dricka rött vin till fisk ska man välja kraftigare tillagningar som stekning eller grillning och välja smakrika tillbehör. I stort sett kan man välja tillbehör som känns naturligt även till kött, det vill säga rotsaker, svamp och fläsk. Naturligtvis kan man smaksätta svampen med rödvin eller göra en rödvinssås så att det röda vinet blir ett självklart val.
De vanligaste rödvinerna till fisk är ganska lätta, mjuka och fruktiga, som exempelvis Pinot Noir och Gamay. Det är dock många som dricker ganska kraftigt och strävt rött vin till fisk. För att få en smakbalans är det då viktigt att fiskrätten är kraftig och att man tillför sälta, syrlighet och fett eller något krämigt, så att vinet inte blir för beskt och kärvt. Här kommer fem fiskrätter som passar som handen i handsken till röda viner. Servera gärna det röda vinerna något kallare än normalt, det vill säga mellan 14-16° C.
149,00 kr
Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.
152,00 kr
Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.
109,00 kr
En härlig fiskrätt med tydliga influenser från Italien. Vad kan då bli ett bättre rött vin till fisk än en välgjord Chianti från den tillförlitlige producenten Ruffino? Finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll
219,00 kr
Nyanserad, fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, choklad, kardemumma, jordgubbar, peppar och vanilj. Passar smaker som svamp och färska örter.
159,00 kr
En kaxig burgare som lirar riktigt bra tillsammans med en fruktdriven amerikansk Pinot Noir från Kalifornien och Robert Mondavi.
Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör för en fin yta och en gudagod smak! Såsen smaksätts med citron, hummerfond och stenbitsrom.
Läs mer »Sofia Henriksson, vinnaren från Sveriges Mästerkock, bjuder på sitt recept på crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Läs mer »En somrig och lättsam rätt på midsommarbordet är denna ljumma laxsallad tillsammans med dess goda rödlöksvinegrette.
Läs mer »Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.
Läs mer »Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.
Läs mer »Pumpa och blomkål är en perfekt kombination i ett mos. Och det passar ypperligt bra till en bit halstrad torsk med en mustig rödvinssås till.
Läs mer »