Rött vin till fisk - funkar det?

I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.

Rött vin till fisk

Det är inte bara vita viner som är självklara val till fisk, utan i många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin. Vår dryckesexpert Mats guidar i hur man ska tänka när man matchar fisk med vin och ger tips 5 tips på rött vin till fisk.

Var försiktig med umamirika fiskar och skaldjur

Rött vin kan reagera negativt och få en metallisk smak tillsammans med mat som är rik på den femte grundsmaken umami. Därför är det gemensamt för skaldjur och mollusker att vita viner i alla lägen är överlägsna röda viner. Vad det gäller fiskar så finns det mycket umami i tonfisk, lax och andra röda fiskar. Är fisken rå som i sashimi och sushi är det uteslutet med rött, men om man tillagar fisken och väljer rätt tillbehör så går det bra med ett mjukt och fint fruktigt rött vin till fisk. Fiskar med vitt fiskkött innehåller mindre umami och är därigenom lättare att kombinera med röda viner. Om man vill mildra umamismakens negativa effekter på vinet bör man tillföra rätten sälta, syra och något fett eller krämigt.

Tillagning och tillbehören styr dryckesvalet

När man vill dricka rött vin till fisk ska man välja kraftigare tillagningar som stekning eller grillning och välja smakrika tillbehör. I stort sett kan man välja tillbehör som känns naturligt även till kött, det vill säga rotsaker, svamp och fläsk. Naturligtvis kan man smaksätta svampen med rödvin eller göra en rödvinssås så att det röda vinet blir ett självklart val.

Salt och lite syrlighet kan åstadkomma underverk

De vanligaste rödvinerna till fisk är ganska lätta, mjuka och fruktiga, som exempelvis Pinot Noir och Gamay. Det är dock många som dricker ganska kraftigt och strävt rött vin till fisk. För att få en smakbalans är det då viktigt att fiskrätten är kraftig och att man tillför sälta, syrlighet och fett eller något krämigt, så att vinet inte blir för beskt och kärvt. Här kommer fem fiskrätter som passar som handen i handsken till röda viner. Servera gärna det röda vinerna något kallare än normalt, det vill säga mellan 14-16° C.

5 tips på rött vin till fisk:

Ugnsbakad torskrygg med bacon

Halstrad och ugnsbakad torskrygg med sidfläsk och potatispuré

Laroche Pinot Noir Réserve

149,00 kr


Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.

Grillad hälleflundra

Grillad hälleflundra på en bädd av bakade rotfrukter, stekt svart trumpetsvamp, rödvinssås samt en potatiskaka med Västerbottensost

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Grillad Sea Bream

Grillad Sea Bream med grillad citron, ugnsbakade tomater, svarta bönor, svarta oliver, och parmesan

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


En härlig fiskrätt med tydliga influenser från Italien. Vad kan då bli ett bättre rött vin till fisk än en välgjord Chianti från den tillförlitlige producenten Ruffino? Finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll

Stekt gösfilé med smörstekta gula kantareller

Stekt gösfilé med smörstekta gula kantareller och crème fraîche smaksatt med örter och lime

Rully En Rosey

219,00 kr


Nyanserad, fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, choklad, kardemumma, jordgubbar, peppar och vanilj. Passar smaker som svamp och färska örter.

Laxburgare

Laxburgare med bacon och cheddarost samt tryffelmajonnäs

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


En kaxig burgare som lirar riktigt bra tillsammans med en fruktdriven amerikansk Pinot Noir från Kalifornien och Robert Mondavi.

Flera goda fiskrätter med vintips: