Rött vin till fisk - funkar det?
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Det är inte bara vita viner som är självklara val till fisk, utan i många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin. Vår dryckesexpert Mats guidar i hur man ska tänka när man matchar fisk med vin och ger tips 5 tips på rött vin till fisk.
Var försiktig med umamirika fiskar och skaldjur
Rött vin kan reagera negativt och få en metallisk smak tillsammans med mat som är rik på den femte grundsmaken umami. Därför är det gemensamt för skaldjur och mollusker att vita viner i alla lägen är överlägsna röda viner. Vad det gäller fiskar så finns det mycket umami i tonfisk, lax och andra röda fiskar. Är fisken rå som i sashimi och sushi är det uteslutet med rött, men om man tillagar fisken och väljer rätt tillbehör så går det bra med ett mjukt och fint fruktigt rött vin till fisk. Fiskar med vitt fiskkött innehåller mindre umami och är därigenom lättare att kombinera med röda viner. Om man vill mildra umamismakens negativa effekter på vinet bör man tillföra rätten sälta, syra och något fett eller krämigt.
Tillagning och tillbehören styr dryckesvalet
När man vill dricka rött vin till fisk ska man välja kraftigare tillagningar som stekning eller grillning och välja smakrika tillbehör. I stort sett kan man välja tillbehör som känns naturligt även till kött, det vill säga rotsaker, svamp och fläsk. Naturligtvis kan man smaksätta svampen med rödvin eller göra en rödvinssås så att det röda vinet blir ett självklart val.
Salt och lite syrlighet kan åstadkomma underverk
De vanligaste rödvinerna till fisk är ganska lätta, mjuka och fruktiga, som exempelvis Pinot Noir och Gamay. Det är dock många som dricker ganska kraftigt och strävt rött vin till fisk. För att få en smakbalans är det då viktigt att fiskrätten är kraftig och att man tillför sälta, syrlighet och fett eller något krämigt, så att vinet inte blir för beskt och kärvt. Här kommer fem fiskrätter som passar som handen i handsken till röda viner. Servera gärna det röda vinerna något kallare än normalt, det vill säga mellan 14-16° C.
5 tips på rött vin till fisk:
Halstrad och ugnsbakad torskrygg med sidfläsk och potatispuré
La Petite Perrière Pinot Noir
109,00 kr
En mycket prisvärd Pinot Noir från Frankrike vars fruktighet och fräscha syra fint möter matens smaker och sältan från sidfläsket.
Grillad hälleflundra på en bädd av bakade rotfrukter, stekt svart trumpetsvamp, rödvinssås samt en potatiskaka med Västerbottensost
Domaine Tour Boisée Plantation 1905 EKO
151,00 kr
En kraftfull fiskrätt som samspelar på bästa sätt även med lite kraftigare rödviner. Detta vin har en ovanlig kombination av både muskler och elegans och tillsammans med fisken tillfredsställs alla dina sinnen på ett ytterst behagfullt sätt.
Grillad Sea Bream med grillad citron, ugnsbakade tomater, svarta bönor, svarta oliver, och parmesan
Ruffino Chianti Organic, 750ml
101,00 kr
En härlig fiskrätt med tydliga influenser från Italien. Vad kan då bli ett bättre rött vin till fisk än en välgjord Chianti från den tillförlitlige producenten Ruffino? Finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll
Stekt gösfilé med smörstekta gula kantareller och crème fraîche smaksatt med örter och lime
Reine Pédauque Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Rouge
201,00 kr
En välsmakande fiskrätt som för sig väl i sällskap med en välgjord röd Bourgogne. I vinet finner man fint rödfruktiga toner som paras med en elegant kryddighet. Ett trevligt rött vin till fisk.
Laxburgare med bacon och cheddarost samt tryffelmajonnäs
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir
155,00 kr
En kaxig burgare som lirar riktigt bra tillsammans med en fruktdriven amerikansk Pinot Noir från Kalifornien och Robert Mondavi.
Flera goda fiskrätter med vintips:
Grillad tonfisk med mango- och avokadosalsa.
Panerad rödspätta med citronsås och sommarprimörer.
Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör för en fin yta och en gudagod smak! Såsen smaksätts med citron, hummerfond och stenbitsrom.
Läs mer »Crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Ljummen laxsallad med sesam- och rödlöksvinägrett.
En somrig och lättsam rätt på midsommarbordet är denna ljumma laxsallad tillsammans med dess goda rödlöksvinegrette.
Läs mer »Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad.
Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och stekt pak choi.
Halstrad torskrygg med pumpa- och blomkålsmos och rödvinssås.
Pumpa och blomkål är en perfekt kombination i ett mos. Och det passar ypperligt bra till en bit halstrad torsk med en mustig rödvinssås till.
Läs mer »