Vin till kalkon.

Vår dryckesexpert hjälper dig att välja de rätta vinerna till kalkon, så det helt enkelt blir kanon i stället för kalkon.

Rostad kalkon med potatis och rosmarin

Kalkon är ett ljust kött och en lätt köttråvara, dock något smakrikare än kyckling. Vilka viner som passar bäst beror till största delen på hur du tillagar, kryddar och smaksätter kalkonen. Den vanligaste rekommendationen är ganska smakrika vita viner, rosé eller lättare röda viner. Men det finns ett brett spektrum av goda viner till kalkon. Här får du vinrekommendationer till några olika typer av kalkonrätter.

Stekt och grillad kalkon

Om man steker eller grillar exempelvis kalkonbröst och använder sig av kraftiga tillbehör som stekt svamp, rotfrukter och såser baserade på rödvin, så välj med fördel ett glas rött vin i glaset. Några förslag på viner som ger mersmak:

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Även är här ett vin baserat på druvan grenache och nu signerat den mycket innovativa och erkända vinmakaren Xavier Vignon.

Rökt kalkon

Rökt kalkon är ett vanligt pålägg, men används också till många kalla rätter, sallader och bufféer. Här väljer man med fördel vita viner eller rosé.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic

79,00 kr


Med siciliansk charm möter detta vin en kall tallrik med rökt kalkon, mimosasallad och diverse grönsaker på bästa sätt.

Milda och lättare anrättningar av kalkon

Om kalkonköttet är kokt eller stekt med ljusa såser och tillbehör är det bästa valet ett medelkraftigt vitt vin.

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett vin som umgås på ett belevat sätt tillsammans med kalkon med en ljus sås smaksatt med vittvin och gröna kryddörter.

Buffébord på thanksgivning

Helstekt kalkon till Thanksgiving

Under Thanksgiving som firas den sista torsdagen i november bjuds det på helstekt kalkon i de flesta amerikanska hem. Det finns säkert lika många recept som det finns familjer, men det är vanligt att kalkonen fylls med bröd, men också frukter, citron, färska örter, köttfärs, och nötter. Det brukar vara rikligt med tillbehör såsom potatis- eller sötpotatismos, olika varianter av grönsaker och också frukter. Pumpa är vanligt och för många är tranbärssåsen helig.

Här tycker vi att man självklart ska välja amerikanska viner. Oavsett om man väljer ett smakrikt vitt eller ett rött vin är det viktigt att vinerna är fruktiga, och att de röda vinerna inte är för sträva.

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

155,00 kr

171,00 kr


Här väljer man med fördel att göra en grädd- eller skysås till kalkonen och ha gärna stekt svamp, rostad pumpa och potatismos som tillbehör.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Här har vi en fruktig och välgjord pinot noir som gifter sig väl med kalkonen och dess tillbehör, och den klarar även tranbärssåsen.

Till indiska och asiatiska rätter med kryddhetta och sötma

Kyckling är flitigt förekommande både i det indiska och i många asiatiska kök. Men om du har färsk kalkon hemma kan det mycket väl ersätta kycklingen i receptet. Det finns många rätter som har både tydlig sötma och ordentlig chilihetta. Då behöver vi ett aromatiskt vin med tydlig sötma. Här lämpar sig druvan riesling extra väl.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

Kalkonrätt till Orangevin

Vår dryckesexpert Mats har skräddarsytt ett recept till orangevinet från Domaine Jones. Råvaran var då kyckling, men det går lika bra med kalkon. Här finner du receptet.

Domaine Jones Orange Macabeu

229,00 kr


Ett härligt vin och en ypperlig introduktion in i de orangea vinerna värld. Smaken är rik och torr med vaxig textur, viss strävhet och en lång fin eftersmak där man finner torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.

Gustave Lorentz QUI L’EÛT CRU?, Orangevin

185,00 kr


Vill ni prova ytterligare ett orangevin kommer detta fina vin från den tillförlitliga Alsaceproducenten Gustave Lorentz. Smaken är torr och ganska smakrik med inslag av mandarinskal, blommor, torkad aprikos och i slutet en lätt förnimbar sälta.