Thanksgiving – 6 maträtter till USA:s största tradition.
Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.
Läs mer »Vår dryckesexpert hjälper dig att välja de rätta vinerna till kalkon, så det helt enkelt blir kanon i stället för kalkon.
Kalkon är ett ljust kött och en lätt köttråvara, dock något smakrikare än kyckling. Vilka viner som passar bäst beror till största delen på hur du tillagar, kryddar och smaksätter kalkonen. Den vanligaste rekommendationen är ganska smakrika vita viner, rosé eller lättare röda viner. Men det finns ett brett spektrum av goda viner till kalkon. Här får du vinrekommendationer till några olika typer av kalkonrätter.
Om man steker eller grillar exempelvis kalkonbröst och använder sig av kraftiga tillbehör som stekt svamp, rotfrukter och såser baserade på rödvin, så välj med fördel ett glas rött vin i glaset. Några förslag på viner som ger mersmak:
219,00 kr
Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.
125,00 kr
Även är här ett vin baserat på druvan grenache och nu signerat den mycket innovativa och erkända vinmakaren Xavier Vignon.
Rökt kalkon är ett vanligt pålägg, men används också till många kalla rätter, sallader och bufféer. Här väljer man med fördel vita viner eller rosé.
79,00 kr
Med siciliansk charm möter detta vin en kall tallrik med rökt kalkon, mimosasallad och diverse grönsaker på bästa sätt.
Om kalkonköttet är kokt eller stekt med ljusa såser och tillbehör är det bästa valet ett medelkraftigt vitt vin.
119,00 kr
Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.
Under Thanksgiving som firas den sista torsdagen i november bjuds det på helstekt kalkon i de flesta amerikanska hem. Det finns säkert lika många recept som det finns familjer, men det är vanligt att kalkonen fylls med bröd, men också frukter, citron, färska örter, köttfärs, och nötter. Det brukar vara rikligt med tillbehör såsom potatis- eller sötpotatismos, olika varianter av grönsaker och också frukter. Pumpa är vanligt och för många är tranbärssåsen helig.
Här tycker vi att man självklart ska välja amerikanska viner. Oavsett om man väljer ett smakrikt vitt eller ett rött vin är det viktigt att vinerna är fruktiga, och att de röda vinerna inte är för sträva.
139,00 kr
Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.
159,00 kr
Här har vi en fruktig och välgjord pinot noir som gifter sig väl med kalkonen och dess tillbehör, och den klarar även tranbärssåsen.
Kyckling är flitigt förekommande både i det indiska och i många asiatiska kök. Men om du har färsk kalkon hemma kan det mycket väl ersätta kycklingen i receptet. Det finns många rätter som har både tydlig sötma och ordentlig chilihetta. Då behöver vi ett aromatiskt vin med tydlig sötma. Här lämpar sig druvan riesling extra väl.
119,00 kr
Ljusgul färg med en grön nyans. Fruktig doft med inslag av päron, vita vinbär, persika, färska örter och lime. Fruktig, och mycket frisk smak med liten sötma.
269,00 kr
Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Vinets sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.
Vår dryckesexpert Mats har skräddarsytt ett recept till orangevinet från Domaine Jones. Råvaran var då kyckling, men det går lika bra med kalkon. Här finner du receptet.
249,00 kr
Ett härligt vin och en ypperlig introduktion in i de orangea vinerna värld. Smaken är rik och torr med vaxig textur, viss strävhet och en lång fin eftersmak där man finner torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.
121,00 kr
Semento Avesso Orange är aromatiskt och medelfylligt med en liten strävhet på slutet, vilket gör att det passar perfekt till lätta eller medelkraftiga kötträtter, vegetariska rätter, charkuterier, ost och fet fisk.
Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.
Läs mer »Linnéa bjuder på vad som kanske kan vara världens bästa kalkonrecept.
Läs mer »Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.
Läs mer »Ett måste till kalkonen. Tranbär hittar du i frysdisken, men om de skulle vara svåra att få tag på kan du använda frysta lingon för en svensk touch.
Läs mer »