Planerar du att laga Moules Marinières eller Moules Frites? Kanske är du sugen på ugnsgratinerade musslor eller en läcker skaldjurspasta? Många musselrätter gör sig fint med ett glas vin till – men vilket man bör välja är inte alltid glasklart. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats Claësson några tips på goda viner till musslor.
Musslor är smakrika och när de används som tillbehör eller i ensam majestät så har det en smakförhöjande effekt. Det krävs därför i regel lite smakrikare vita eller mousserande viner.
Lämpliga aspiranter kan vara viner från druvorna chardonnay, riesling, godello, Muscadet sur lie eller viner från Champagne. Här kommer några ypperliga viner till anrättningar med musslor.
Vin till musslor:
Louis Roederer Collection 244
Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.
Dopff Grand Cru Schoenenbourg Riesling
Aromatisk och flörtig doft med inslag av gula frukter och mineral. Läckert smakrik med fokus på citrus, gula äpplen och mogen persika med en frisk saltig finish.
Georg Breuer Riesling Sauvage
Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.
Montagny Premier Cru Les Coères
Till exempelvis pilgrimsmusslor med Sandefjordssås passar det vita bourgognevinet Montagny Premier Cru Les Coères perfekt. Smaken är torr och fruktig med viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner man toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.
...och några goda musselrecept: