Vin till tryffel - vad passar och inte?

Att använda tryffel i matlagningen är verkligen att sätta guldkant på tillvaron. Vi hjälper dig att välja vin till väldoftande tryffelrätter.

Svart tryffel på träbräda med olja i bakgrunden.

Flera olika svamparter som växer med fruktkroppar under jorden benämns som tryffel. De som kallas ”äkta tryffel” tillhör sporsäckssvamparna och hit hör bland annat ädeltryfflar i släktet ”Tuber” och stjärnhovstryffel. De ”falska tryfflarna” tillhör basidiesvamparna och anses ofta oätliga, eller så är de giftiga.

Det finns många olika varianter av äkta tryffel och de plockas med hjälp av grisar eller tryffelhundar. Tryffel finner man i många länders skogar och sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) växer vilt men odlas också på Gotland.

En mycket exklusiv och hyllad delikatess

Den mest exklusiva tryffelsorten är vit tryffel (Tuber magnatum) och när den kommer från Alba i Piemonte i Italien kan kilopriset vara över 50 000 kronor.

Även den svarta svart tryffeln (Tuber melanosporum) är mycket högt skattad och växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike.

Äkta tryffel används som matsvamp och som krydda. För att den ska komma till sin rätt bör den inte användas till rätter som är för kryddiga eller har för pikant karaktär. Det är vanligt att man river eller hyvlar tryffeln över risotto eller pasta.

Det finns även produkter som olja, salt, smör eller honung som är smaksatta med äkta tryffel. En stor del av dessa produkter är dock smaksatta med syntetiskt framställd tryffelarom.

Att välja vin till tryffel

Eftersom tryffel är en exklusiv och dyrbar råvara ska man utan tvekan även leta i de högre prisklasserna vad det gäller vinvalet. Det är också ett ypperligt tillfälle att ta fram vinerna med tydlig mognad.

Tryffel har en förfinad och intensiv doft och smak som man gärna möter med nyanserade röda viner eller generösa vita viner med väl integrerad fatkaraktär. Klassiska val är bland annat viner från druvan Pinot Noir eller Nebbiolo.

Här följer några viner som vi rekommenderar till tryffel:

Wongraven Barolo Orion

519,00 kr


Wongraven Barolo Orion har en stor, utvecklad, floral och fruktig doft. Smaken är fyllig, med en frisk, balanserad syra och strama, fina tanniner samt inslag av tobak, blommor och körsbär med intensiv och lång eftersmak. Vinet sitter som en smäck tillsammans med lite smakrikare anrättningar på rött kött och fågel.

Avnjutes med fördel till en gnocchi med väldoft och smak av färsk vit tryffel.

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières

231,00 kr


Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelleplommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor, lovikavante och kryddor.

Här möter vinets mogna aromer på bästa sätt en risotto som smaksatts med tryffelsalt och en grillad rödingfilé.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Varför inte servera en bräserad kalvkind med potatismos och tunt skivad svart tryffel?