Mousserande vin från Österrike - en oupptäckt skatt.

Österrikiska viner är populära i Sverige men de mousserande vinerna, Sekt på tyska, är nästan en oupptäckt skatt som förtjänar större uppmärksamhet.

Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling

Mousserande viner från Österrike - Sekt

De österrikiska, stilla vinerna får ganska stor uppmärksamhet på den svenska marknaden och bästsäljarna är utan tvekan de vita vinerna från druvorna Grüner Veltliner och Riesling. De röda ökar också i stadig takt, men de mousserande vinerna är ännu en nästan oupptäckt skatt. Det vill vi ändra på, och producenten Schlumberger har nästan blivit en synonym för mousserande viner i Österrike.

Det produceras cirka 12 miljoner flaskor mousserande vin per år i landet, men mindre än 10% går på export. Om man tittar på försäljningen av Österrikiska viner på Systembolaget de senaste 12 månaderna så stod de bubblande vinerna för endast 0,4%.

Stora kvalitetsförbättringar de senaste årtiondena

Österrike har en lång tradition av att likt Tyskland producera Sekt (tyska för mousserande vin) i stora mängder. Men sen vinskandalen 1985 har landet omstrukturerat sin vinindustri till att bli en av de mest transparenta, hållbara och kvalitetsinriktade i världen. De senaste 10 åren har det verkligen hänt mycket vad det gäller de mousserande vinerna.

År 2013 bildades Austrian Sekt committee som marknadsför landets mousserande viner och arbetar för att höja de mousserande vinernas kvalitet och status. Styrelseordförande är vinmakaren Herbert Jagersberger från producenten Schlumberger.

Kvalitetspyramiden för mousserande vin

Under 2015 inrättades en ny kvalitetspyramid i tre steg för mousserande viner med ursprungsbeteckning. Högst upp i pyramiden finner man Grosse Reserve där vinerna måste skördas och pressas inom en enskild kommun. Vinerna måste framställas enligt den traditionella metoden ( andra jäsning på flaska) och lagras minst 30 månader med jästfällningen. Sedan kommer Reserve som måste komma från en enskild region, vara tillverkade enligt den traditionella metoden och lagras minst 18 månader med jästen. Grosse Reserve eller Reserve får inte ha en sockerhalt som överstiger 12 gram/liter (det vill säga max Brut). Basen i pyramiden är Klassik där vinerna måste komma från en enskild region. Alla framställningsmetoder är tillåtna, men måste oavsett metod lagras minst 9 månader med jästfällning.

Kvalitetspyramiden för Österrikiska mousserande viner, Sekt

Schlumberger - den stora pionjären

Robert Alwin Schlumberger var den första som producerade Sekt i Österrike. Det var år 1842 och hans mousserande viner rönte så stor uppmärksamhet att han efter en tid blev hovleverantör till det Österrikiska/Ungerska kungahuset. År 1878 adlades han för sina insatser. Robert Alwin Schlumberger var en innovatör på många sätt och var bland annat den som introducerade de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot i de österrikiska vinodlingarna.

Tog med sig erfarenheter från Champagne

Robert Alwin Schlumberger föddes i Stuttgart 1814 och en stor del av sitt yrkesliv utspelade sig i Reims, där han bland annat hade en ledande position i Champagnehuset Ruinart. Hans kunskaper och erfarenhet var till stor nytta i det nya företaget och än idag produceras Schlumbergers viner enligt den traditionella metoden (andra jäsningen i flaskan, som i Champagne). Samtliga viner kommer från Österrikiska vinodlingar och flaskorna vilar med sin jästfällning i minst 2 år i de trehundraåriga källarna under huvudstaden Wien. Varumärket Golddeck är helt inriktat på druvan Grüner Veltliner.

Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling

100,00 kr


Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling har en fruktig doft med inslag av Tutti Frutti, ananas, melon och en lätt fläkt av havtorn. Smaken är torr med inslag av Tutti Frutti, päron och en fläkt av mandelmassa. 

God som aperitif, sällskapsvin eller till lätta samt medelkraftiga fisk och skaldjursrätter.