Vinho Verde - de fräscha gröna vinerna.

Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska men det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga.

Vinho Verde - de fräscha gröna vinerna

Upplev de fräscha och friska vinerna från Portugals nordliga kustområde – Vinho Verde. Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska, men det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga.

Vinho Verde är ett vinområde som ligger i landskapet Minho i nordvästra Portugal. Det är Portugals största DOP (högre ursprungsområde motsvarande AOC/AOP i Frankrike). Den norra gränsen går vid floden Minho som också är den Portugisiska gränsen mot Spanien. Vinområdet följer sedan kusten ända fram till staden Porto. Där går området över floden Douro och sträcker sig cirka 30 km snett inåt landet.

Det finns nio subregioner inom Vinho Verde som har namngetts efter floder eller städer: Monção e Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa och Paiva. Klimatet påverkas kraftigt från Atlanten med kalla vindar, mycket regn och mestadels har vingårdarna en granitrik jordmån.

Stora kvalitetsförbättringar i Vinho Verde

Historiskt sett har vinerna från området varit rustika viner för den inhemska marknaden. Efter jäsningen i lagares (öppna jäsningskar av sten) fördes vinet över till fat där den malolaktiska jäsningen bildade kolsyra och en lätt pärlande karaktär. Det har skett enorma kvalitetsförbättringar sedan 1980-talet, både vad det gäller vitikultur och vinframställning.

De traditionella vinodlingarna bestod av Pergola-system som bars upp av fyra meter höga granitpelare. Eftersom vingårdarna var mycket små var det ett sätt att nyttja marken maximalt genom att odla andra grödor under pergolan. Numera är vingårdarna mestadels planterade enligt moderna metoder, som tillåter både mekanisering och ger mognare och friskare druvor. 

Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska men det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga. Så ett bra svensk ord med samma betydelse skulle kunna vara gröngöling. Många viner har fortfarande en lätt pärlande ton av kolsyra som numera fås genom att tillsätta lite kolsyra innan buteljeringen.

De vita fräscha och friska vinerna dominerar

Fram till 1980-talet var de röda Vinho Verde vinerna dominerande i en frisk, mycket torr och lätt pärlande stil. Sedan dess har de vita vinerna helt tagit över och står nu för 87% av produktionen (2019). Rosévinerna når upp till 7% och de röda 5%.

DOC Vinho Verde tillåter även mousserande viner sedan 1999 (espumante). De tillverkas enligt den traditionella metoden (kolsyrebildande andra jäsning i flaskan) och måste lagras minst 9 månader med jästfällningen. Dock är det än så länge en ganska blygsam produktion som står för 0,5% av den totala vinproduktionen.

Det är även väl värt är att prova brandy från den här delen av Portugal som håller en mycket hög internationell klass.

Vinho Verde - Vingård hos Aveleda

Hemvist för trendruvan Alvarinho

Den gröna druvan Alvarinho, eller Albariño som den heter i Spanien, har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig, och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.

De bästa vinerna från Alvarinho finner vi också i den norra delen av Vinho Verde, i subregionen Monção e Melgaço, där druvan har sin hemvist. Vinerna kan vara allt från lätta och pärlande till fylligare viner med en oljig textur. Du finner ofta inslag av persika, aprikos, grapefrukt, citron och mandarin samt mineral. 

Inhemska gröna druvor med karaktär och personlighet 

Förutom Alvarinho finns det en rad intressanta druvsorter. 

  • Loureiro ger en blommig ton till vinerna och är mest dominerande i subregionen Lima.

  • Trajadura, som ger toner av äpple, päron, persika och ibland citrus, är av hög kvalitet men används på grund av sin naturligt låga syra främst i blandningar. 

  • Arinto, som lokalt heter Pedernã, ger viner med frisk syra, bra lagringspotential och tydliga toner av färsk citron och melon.

  • Azal ger viner med mycket hög syra och smaker av citron och gröna äpplen.

  • Avesso har sitt ursprung i Vinho Verde området och ger viner med bra kropp, frisk syra och toner av stenfrukt, grapefrukt och ibland nästan tropiska frukttoner.

Lunch i vingården hos Aveleda

Aveleda - en vacker egendom i Vinho Verde

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Den vackra egendomen Quinta da Aveleda har anor sen 1600-talet och ligger i orten Penafiel, cirka 25 kilometer från staden Porto och kusten. Man har sin bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat verksamheten och är nu aktiva även i regionerna Douro, Barraida och Algarve. Att ha ett sinne för detaljer, bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt och att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Vilket bland annat visar sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 och 50001.

Avelda står bakom Casal Garcia som är världens mest sålda Vinho Verde och också det mest sålda vita portugisiska vinet i Sverige

Välsmakande Vinho Verde-viner:

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

Semente Avesso Orange

121,00 kr


Semento Avesso Orange är aromatiskt och medelfylligt med en liten strävhet på slutet, vilket gör att det passar perfekt till lätta eller medelkraftiga kötträtter, vegetariska rätter, charkuterier, ost och fet fisk.

13.04.2021