Bröllopsexperten Johanna Kajson ger tips inför livets fest.

Bröllopsexperten Johanna Kajson har gjort maffiga kända och okända bröllop i snart tio år och delar med sig av sina bästa tips. 

Uppdukat bord för bröllopsmiddag

Bröllopskoordinatorernas bröllopskoordinator Johanna Kajson har gjort maffiga kända och okända bröllop i snart tio år samt utbildar och diplomerar numera andra bröllopskoordinatorer. folk o folk pratade med henne för att höra vilka tips och råd hon har nu när bröllopssäsongen drar igång.

Hur kommer man fram till vilken typ av bröllop man ska ha?

– Det första ni ska göra är att fundera ut vad NI har för typ av drömbröllop – det är olika för alla och detta gör ni alltid lättast genom en prioriteringslista där ni går igenom allt och funderar på var just ni vill lägga krutet och hur ni drömmer om att er dag ska se ut och kännas. Det är så lätt att tappa bort sig i bröllopsdjungeln och tro att man borde/ska göra på ett visst sätt. Våga kasta ut alla traditioner och kör ert eget race!

Hur lång tid innan ska man börja planera?

– I Sverige börjar lokaler, kyrkor och fotografer bokas upp ett till två år innan, så vill man ha goda valmöjligheter brukar jag rekommendera att man drar igång sin planering cirka 18–12 månader innan, MEN det går kan såklart få ihop ett fantastiskt bröllop på tre till fyra månader också. Skillnaden är då att man får vara lite mer flexibel i valen och det klurigaste är att få tag i rätt bröllopsklänning som kan ta cirka 6 månader att få fram.

Andra tips angående planering?

– Bestäm planeringskvällar tillsammans när ni ska gå igenom er checklista och ta beslut i stället för att smådutta och planera lite hela tiden – det blir roligare och mindre tjafs!

Någon vett- och etikett-regel eller tradition som man absolut inte bör bryta?

– Nej det tycker jag faktiskt inte, man får göra PRECIS som man vill.

Bröllopsklänning och brudbukett

Hur väljer man klänning? 

­­– Ett hett tips är att gå in i din garderob och kika på vad dina favoritklänningar har gemensamt, kanske har alla en liten ärm eller en ¾-ärm som du inser att du alltid känner dig finast i? Eller bär du alltid djup urringning i ryggen? Eller är tajta fodral din grej? Då kanske du inte ska ha en puffig prinsessklänning. Sen går du ut i butikerna och provar, provar och återigen provar – våga testa sånt som du kanske inte tror att du skulle passa i för att få en tydligare bild om hur just din drömklänning ska se ut.

Brudbuketten – några tips?

 – Välj blommor efter säsong så håller de bättre, är mer prisvärda och dessutom går de att få tag i år efter år när ni sen ska fira era bröllopsdagar. Oftast gillar man en viss stil och det finns många liknande alternativ så bolla med en florist för tips och råd kring vad som är i säsong när just ni gifter er.

Inbjudningslistan – hur gör man med ”trista” släktingar?

– Börja med att sätta er ner var och en för sig och gör varsin lista med alla de namn som du spontant känner att du skulle VILJA vara en del av er bröllopsdag. Utgå från hjärtat och magkänslan och synka sedan ihop listorna och diskutera – i dag kan man faktiskt skippa att bjuda de delar av släkten som man inte längre umgås med så utgå från er själva – det är faktiskt ERT bröllop.

Vad ska man tänka på vid val av festlokal?

– Ingår porslin? Ingår städ? Får ni vara kvar till 01 eller kan man köpa till extra öppettid till 03? Finns projektor och när får ni tillgång till lokalen? Frågorna man bör ställa är många och för att kunna jämföra offerter är det smart att ha med en sådan här lista.

Bordsplacering – Några tips för bättre/roligare fest och för att undvika misstag?

 – Våga mixa och blanda – ett bröllop handlar ju om att två familjer blir en. Bara man känner någon vid sitt bord brukar de flesta kunna känna sig bekväma och slappna av under middagen, så lägg krutet på att försöka hitta gemensamma nämnare som gästerna kan prata om som jobb, golf eller liknande.

I boken ”Planera ditt drömbröllop – med Johanna Kajson” finns checklistor och tips för planeringen, val av lokal med mera. Boken är också synkad med planeringsappen ”Drömbröllop med Great Weddings."

Johanna bloggar också och bloggen hittar du här.

4 tips på bubbel till bröllop och fest i olika prisklasser:

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Vill du servera en Champagne på bröllopet eller festen? Då rekommenderar vi den här eleganta champagnen med angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Ett elegant bubbel från Alsace. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut har en medelstor och insmickrande doft av päron, gröna äpplen, brioche och en fläkt av citron. Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron, och kex.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Det franska bubblet Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron och äpplen. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka men uppfriskande bubblor.

Pata Negra Cava Organic

92,00 kr


En privärd ekologisk Cava med torr och frisk smak med mjuka och behagliga bubblor samt inslag av äpple, citrus och bröd.