Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 1995

Årgång:

1995

Faustino I Gran Reserva 1995

Spanien


1479,00 kr

Systembolaget nr:

9365501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Faustino I Gran Reserva 1995 är intensiv, nyansrik och utvecklad med inslag av torkad frukt, läder, lagerblad, höstens skogsbacke, nougat, vanilj och cederträ. Smaken är mycket komplex och balanserad och med en elegans som för tankarna till mogen Bourgogne. Eftersmaken som fångar ditt fulla intresse har en ypperlig längd med inslag av fat, läder, torkad frukt, vanilj och höstens skogsbacke.

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa. Vingårdarna ligger mellan 450-550 meter över havet och ligger i Oyón and Laguardia. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras och denna ypperliga årgång lagras sedan 28 månader i fat av av fransk och amerikansk ek.

Passar till

Till medelkraftiga och eleganta kötträtter och utvalda ostar. Varför inte en kalvfilé med smörstekt stensopp, gräddkokt salladskål och mustig rödvinsky.

LammNötköttLabel: Ost

Kul att veta

Bodegan grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono. Hans sonson och dagens familjeöverhuvud, Don Julio Faustino Martinez, har gjort företaget till den största privata Bodegan i Rioja. Faustino producerar mera Reserva och Gran Reserva än någon annan Bodega i Rioja. Vinifieringsanläggningen är ultramodern. Vinet Faustino I lanserades 1968. Faustino befinner sig just nu i en medveten process för att höja kvaliteten ytterligare. Faustino Martinez använder traditionella metoder i fält och ultramoderna i tillverkningen. Totalt har man 35.000 fat i bruk varav ca 10.000 franska och Faustino har störst flasklager av alla i Rioja.


Ett fylligt vin med en viss mognad i sig, vilket inte är konstigt med tanke på att vinet har 28 år på nacken. Det är härlig mörk frukt där plommonen och björnbären har en tydlig roll. En fin och hög syra i vinet och en imponerande längd som håller i sig ett bra tag. Det är mjukt, elegant och välbalanserat. Klarar många år till i källaren.

- Vinbanken.se, Yozo Glavas, 19 januari 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

9365501

Volym

0,75 l

Varumärke

Grupo Faustino

Förslutning

Naturkork

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

2,2 g/liter

Lagring

Är en njutning att dricka idag, men kan även lagras ytterligare år om man så önskar.