Uttrycksfull och komplex doft med inslag av solmogna röda bär, skogsbär, röda vinbär, hallon, peppar, en diskret blommighet och fina eleganta mognadstoner. Medelfylligt och fruktigt i smaken, med välbalanserad fatkaraktär och harmonisk tanninstruktur. Lång elegent eftersmak.
Produktion
Vinstockarna är mellan 15-40 år gamla och växer på branta terrasser av granit. Jordmånen har inslag av kalksten i Côte Blonde och järnrik lerjord i Côte Brune. Druvorna avstjälkas för pressning och musten får sedan jäsa under kontrollerad temperatur.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter, exempelvis Ravioli Romana med gåslever och kantareller, lammsadel med ugnsrostade grönsaker eller ugnsbakad fisk med oliver.
Kul att veta
Côte Rôtie grundades av romarna under medeltiden och är ett av de äldsta vingårdslägena i Frankrike. Det sägs att Seigneur de Maugiron delade upp sina ägor mellan sina två döttrar, där den ena var ljushårig och den andra brunett, därav namnet Côte Blonde och Côte Brune.