Köpa vinkyl – detta ska du tänka på.

Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, inbyggnation, funktioner, design, märke med mera.

Vinkyl - det ska du tänka på inför ditt köp.

Att välja vinkyl är förenat med många beslut. Vilken temperatur ska vinkylen hålla? Hur många flaskor ska den rymma och vilken placering ska den ha? Inbyggd eller fristående? Vilket märke ska du välja, och hur ska den se ut? Och var ska du köpa? Vi hjälper dig fatta rätt beslut!

Vinkylar finns i flera olika varianter: serveringskylar som håller rätt serveringstemperatur och vinlagringsskåp som låter vinerna lagras och mogna naturligt. Det finns fristående, inbyggbara och integrerade vinkylar. Vilken sort du ska välja beror på vad vinkylen ska innehålla, vilka egenskaper den ska ha och var och hur mycket plats du har. Vi har listat de viktigaste frågorna för dig som ska investera i en vinkyl men som ännu inte bestämt dig för vilken sort du behöver.

1. Vilken temperatur ska vinet ha?

Temperaturen är det första du måste ta hänsyn till. Detta eftersom temperaturen på lagring respektive servering skiljer sig åt. Ett vin lagras som bekant bäst i 11–12 grader. Å andra sidan föredrar de flesta att dricka röda viner som är 16–18 grader. Den bästa serveringstemperaturen för de allra flesta vita viner, mousserande viner och dessertviner är 8–10 grader. Om du vill kyla både rött och vitt vin i samma vinkyl behöver du alltså minst två temperaturzoner. Om du dessutom vill lagra vin i samma vinskåp behöver du tre.

Har du önskemål på ännu fler temperaturer finns även stora skåp med upp till fyra zoner och mindre så kallade multizonskåp med temperaturer från 6 till 18 grader. Förutom att kylen ska hålla rätt temperaturer är det viktigt att temperaturen hålls jämn, inte minst när vinet ska lagras under många år.

2. Var ska vinkylen stå?

Välj en fristående vinkyl om du vet att den kommer stå fritt med några centimeters luftspalt runtomkring. Det är viktigt eftersom varmluften från kylen måste kunna cirkulera. Om du hellre vill ha en inbyggd vinkyl, intill andra möbler, inuti ett skåp eller under en köksbänk finns det gott om inbyggbara vinkylar med andra typer av luftutblås att välja bland. 

Många föredrar integrerade vinkylar, men de kräver ett större ingrepp. Passa på att skaffa en integrerad vinkyl om du ska renovera köket. Integrerade vinkylar har i de flesta fall utblåset diskret på baksidan. Tänk bara på att du måste spara lite luft baktill, mellan väggen och kylen. Det finns även integrerade vinkylar med luftutblås framtill för dig som har ont om utrymme. 

Om du ska bygga in vinkylen bör du välja en som fungerar med svenska kök, med dimensioner som går att anpassa till exempelvis Marbodals och Ikeas kök. 

De absolut flesta vinkylarna är avsedda för inomhusklimat. Om temperaturen understiger 15 grader fungerar de sämre. Om du vill ha din vinkyl eller ditt vinlagringsskåp i ett uthus, växthus eller garage bör du investera i ett skåp med vintersystem som fungerar bra ner till 0 grader.

3. En snygg eller funktionell vinkyl? 

Vinkylar är oftast stilrena, tidlösa och designade för att tillföra en lyxig touch till rummet där de står. Har du å andra sidan tänkt ställa skåpet i garaget eller i källaren finns det mer robusta vinlagringsskåp som passar bättre utanför blickfånget. Dessa, som oftast har en dörr av plåt, är absolut att föredra om flaskorna ska lagras i flera år.

Att vin ska lagras mörkt är, för vinsamlaren, viktigare än att du ska kunna se flaskorna genom en snygg glasdörr, även om den är av UV-skyddat glas. Om du vill ha en vinkyl med belysning, tänk på att det är LED-lampor som är mest skonsamma för vinet.  

4. Hur högt låter en vinkyl?

Precis som med andra vitvaror varierar ljudnivån på olika vinkylar. De tystaste kommer inte upp i en ljudnivå på mer än 40 dB när kompressorn arbetar för att pumpa ut varmluften. Det är att jämföra med ett stilla regn eller bruset från ett tyst ventilationssystem. Tänk bara på att det ska vara en vibrationsfri kompressor i kylen eftersom vibrationer påverkar vinet negativt på längre sikt. Även om de seriösa vinkylstillverkarna använder vibrationsfria kompressorer kan det vara klokt att satsa på hyllor av trä eftersom träet fångar upp eventuella vibrationer bättre än exempelvis stål. 

Vinkyl i köksö.
En vinkyl ger en lyxig känsla i köket och är ofta designad för detta.

5. Vilket märke på vinkyl ska man välja?

Det finns ett stort utbud av vinkylar vad gäller varumärken och modeller. Om du vill vara säker på att du köper en vinkyl av ett märke som håller hög kvalitet, börja med att titta på de märken som är specialiserade på just vinkylar. De har oftast koll på läget och säljer inte bara kylskåp som ser ut som vinkylar.

6. Lukt och fuktighet

Att fuktigheten är så viktig vid vinlagring beror på att korken inte får torka ut och börja släppa in luft. Optimal luftfuktighet för vinlagring är 50–75 procent. Om korken trots rätt luftfuktighet försämras med åren kan den släppa in luft och lukt. Lukten påverkar bouqueten, det vill säga de dofter som tillkommer eller utvecklas under tillverknings-, lagrings- och mognadsprocesserna i vinet. Därför är det också viktigt att vinlagringsskåpet är luktfritt vilket det kan bli tack vare antingen ett kolfilter eller en god cirkulation. 

7. Vilken storlek på vinkyl ska jag välja?

Storleken på en så kallad serveringskyl kan lätt uppskattas med hänsyn till din konsumtion och utrymme i köket. Det finns allt från ett par flaskor till flera hundra. Köper du istället en kyl för att lagra vin kommer du sannolikt behöva betydligt mer utrymme än du tror. Tänk på att det är spännande att lagra flera flaskor av samma sort för att kunna jämföra vinets utveckling. Tänk också på att somliga viner kan lagras i mer än tjugo år. De flesta samlare erfar att antalet flaskor snabbt blir fler än de hade räknat med. Ett tips är därför att gå upp i storlek på vinkyl om du har plats.

8.    Återförsäljare av vinkylar

Det finns många bra sajter för dig som vill köpa vinkyl eller vinlagringsskåp. Här är tre exempel på seriösa återförsäljare

  • Wineandbarrels A/S (wineandbarrels.se) är en dansk webbutik med en informativ sajt på svenska, ett stort utbud och ett smart filtreringssystem.

  • Vinlagring.se är pionjärer i Sverige inom vinkylar och lagringsskåp. De har ett brett sortiment, stort kunnande och ett showroom i Solna i en ELON-butik (Svetsarvägen 13).

  • Vinkylen.se har en bra och informativ webbplats. 

Viner som passar för lagring:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Den senaste årgången av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape är både fruktig och fräsch med balans, intensitet och elegans. Här finns toner av röda frukter och blommor. Smaken är intensiv, nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Ruffino Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG

599,00 kr


Ruffino Greppone Mazzi har en fin lagringspotential. Vinet har en stor tät doft av mörka torkade körsbär , multna höstlöv,  fat, tobak, nougat och kanel. Vinet är smakrikt med stadiga tanniner och fin smaklängd där man finner både röda och mörka frukter, tobak, kanel, fat och och torkade körsbär.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Mycket bra och komplex Rioja som tål att lagras. Oerhört drickvänlig redan nu men har möjlighet att utveckla sig under många år framöver.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft och går utmärkt att lagra i flera år.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Ett underbart dessertvin att dricka redan nu. Men om man vill så kan man lagra den upp till 5-7 år till och se hur det utvecklar sig.