Det finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om goda viner till olika pastarätter.
Själva pastan är ett oskrivet blad! Visserligen finns det klassiska val som passar till många pastarätter, som en Sangiovese från Toscana. Men pastan i sig är som ett tomt pappersark som inte får något innehåll eller uttryck innan någon börjar bearbeta det med penna eller pensel.
Det är alltså såsen, andra ingredienser, smakerna och kryddorna du skall tänka på när du skall välja vin till din pasta.
Du kan i teorin skräddarsy en pastarätt till all världens viner. Sen är det trevligt att förstärka den italienska atmosfären genom att välja ett italienskt vin. En bra grundförutsättning är att utgå från de viner du och dina gäster tycker mest om, oavsett ursprung.
Tänk på att tillfället gör drycken, Förutom det som finns på tallriken är det även yttre omständigheter som styr dryckesvalet. Är det till exempelvis en vardagsmåltid eller ett speciellt tillfälle med lite guldkant, som kräver mer omsorg vad det gäller vinet?
När man kombinerar mat och vin är grundregeln att möta matens smakrikedom med likvärdigt i drycken.
Det vill säga lätta viner till lätt mat och kraftiga viner till kraftig mat. Hur kraftig en pastaanrättning är påverkas av övriga ingredienser och det innebär att vinvalet kan bli allt från lätta vita viner till de mest kraftfulla röda.
När mat och vin inte alls kommer överens så beror det väldigt ofta på att grundsmakerna inte samspelar.
När det finns mycket syrlighet eller sälta i maten skall man välja ett vin med hög syra.
När det finns sötma och/eller kryddhetta i maten väljer man ett vin med tydlig fruktsötma.
Om man vill ta fram sträva röda viner ska man undvika söta och kryddheta smaker, medan man jublar över syrliga smaker, sälta, fett och krämiga konsistenser.
Tillfällig nyhet
Australien
159 kr
Ljust rosa färg med en nyans av koppar. Doft av fräsch röd frukt, jordgubbar, vita blommor, nektarinskal och inslag av stjärnanis. Torr frisk smak av vit stenfrukt, röda bär, jordgubbar och citrus. Pigg syra och fin längd.
Italien
155 kr
Doften i Villabella Morlongo Bardolino är fruktig och lätt blommig med inslag av körsbär, hallon, röda vinbär, körsbärsblom och en fläkt av kryddor. Smaken är lätt och elegant med fräsch syra och fina smaker av röda frukter samt en klädsam fläkt av kryddor och blommor.
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
USA
239 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
USA
499 kr
Ett exklusivt cabernet-vin med rika smaker av mörka bär, choklad och kryddor. Perfekt till lite kraftigare kötträtter eller utvalda ostar.
Pasta har funnits i Kina sen urminnes tider och resultat vid arkeologiska utgrävningar har visat att tillverkning har skett så tidigt som för 4000 år sedan.
Att Marco Polo tog med pastan från Kina till Italien i slutet av 1200-talet är en populär tes, men det har visat sig att pasta fanns på Sicilien och Sardinien redan i mitten av 1100-talet. Kanske kom den till öarna via araberna som redan på 400-talet sägs ha anpassat nudlar för långa resor (det vill säga torka dem).
Ordet pasta kommer från både grekiskan och latinet, och på italienska är betydelsen helt enkelt ”deg”. Det är ingen tvekan om att pasta är kraftigt förknippat med den italienska kulturen, och man konsumerar mest pasta i hela världen.
Italienarna får i sig 25 kg per person och år (att jämföra med Sverige som når upp till 9 kg). Dock hittar man lokala varianter av pasta i de flesta europeiska länder och det finns en rad exotiska släktingar i form av exempelvis nudlar, dumplings och ramen.
Det sägs finnas 600 olika sorters pasta i världen så valmöjligheter finns det ingen brist på.
Luciano Monosilio kallar sig för kungen av carbonara och det här är hans krämiga recept med många äggulor. Recept med vintips hittar du här.
Läs merSofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs merDen kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".
Läs merMed ett riktigt bra pastarecept i rockärmen kan du enkelt trolla fram en lyxmåltid på mindre än 20 minuter. Perfekt om man får middagsgäster man inte riktigt räknat med eller när orken är på noll men man ändå vill äta gott.
Läs merSofia Wood delar med sig av sitt bästa recept på rödvinspasta som innehåller en hel flaska rödvin. Det gör såsen förförisk, mustig och nästan köttig i tonen.
Läs merHär får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs merProva Linnéas variant på italienska Pasta Alfredo med kyckling, som får en härlig sötma från lök och fyllighet från soltorkade tomater.
Läs merKräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs merEtt umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Läs mer