Parellada är en grön druva som har sitt ursprung i Aragonien i nordöstra Spanien, men den övervägande arealen finns i grannregionen Katalonien. Det förkommer stilla viner men den är mest känd som en viktig komponent i de spanska mousserande Cava-vinerna
Spansk Cava tillverkas, liksom Champagne, genom den traditionella metoden med en andra kolsyreskapande jäsning på flaskan. Vinet lagras sedan med sin jästfällning under minst nio månader.
De tre huvudsakliga druvorna i Cava är macabeo, xarello och parellada där den senare står för lite mer än 19 procent av arealen inom ursprungsområdet DO Cava. Den ger viner som är aromatiska och delikata med moderat alkohol och de tillför fin fräschör och fruktighet till vinerna.
Nästan alla odlingar av parellada i Spanien finner vi i Katalonien. Ordet "cava" betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifik geografiskt ursprung och detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cava-producent.
Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i tio olika provinser (totalt 38.087 hektar). Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 95 procent av produktionen sker i Katalonien.
Nyhet
Spanien
130 kr
Codorníu Ecologica Brut är ett friskt och välbalanserat vin med toner av gröna äpplen, lime, mineraler, viss blommighet och en hint av mandel.
Spanien
89 kr
Perfekt som apéritif innan maten! En Cava med torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Spanien
229 kr
Servera Jaume Serra Magnum Cava Brut Nature Reserva till skaldjur, fiskrätter, lättare sallader och som aperitif. Perfekt när ni blir många! Smaken är frisk, sprudlande och balanserad med inslag av mogna frukter och mineraler, samt en lång och behaglig eftersmak.
Spanien
87 kr
89 kr
Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
17.02.2025
De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.
Läs merDen spanska druvan xarello (eller xarel·lo som det också stavas) är en högkvalitativ druvsort med stark personlighet. Den har sitt ursprung i området Penedés i Katalonien och är en av de huvudsakliga druvorna i de mousserande Cava-vinerna
Läs merI denna blomstertid passar roscavan Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut perfekt som gå-bort-present.
Läs merVarför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..
Läs mer