Parellada – druvan som ger fräschör och frukt till Cava.

Parellada är en grön druva som har sitt ursprung i Aragonien i nordöstra Spanien, men den övervägande arealen finns i grannregionen Katalonien. Det förkommer stilla viner men den är mest känd som en viktig komponent i de spanska mousserande Cava-vinerna

Parellada - gröna druvor som används i Cava.

Spansk Cava tillverkas, liksom Champagne, genom den traditionella metoden med en andra kolsyreskapande jäsning på flaskan. Vinet lagras sedan med sin jästfällning under minst nio månader.

De tre huvudsakliga druvorna i Cava är macabeo, xarello och parellada där den senare står för lite mer än 19 procent av arealen inom ursprungsområdet DO Cava. Den ger viner som är aromatiska och delikata med moderat alkohol och de tillför fin fräschör och fruktighet till vinerna.

Parellada i Katalonien

Nästan alla odlingar av parellada i Spanien finner vi i Katalonien. Ordet "cava" betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifik geografiskt ursprung och detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cava-producent.

Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i tio olika provinser (totalt 38.087 hektar). Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 95 procent av produktionen sker i Katalonien.

Cava med parellada:

17.02.2025

Ett glas cava med en vingård i bakgrundenCava - Spaniens svar på Champagne.

De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.

Läs mer
Xarello - en av de viktigaste druvorna i Cava.Xarello – en druva med stor personlighet.

Den spanska druvan xarello (eller xarel·lo som det också stavas) är en högkvalitativ druvsort med stark personlighet. Den har sitt ursprung i området Penedés i Katalonien och är en av de huvudsakliga druvorna i de mousserande Cava-vinerna

Läs mer
Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut​Säg det med rosor – Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut.

I denna blomstertid passar roscavan Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut perfekt som gå-bort-present.

Läs mer
2 glas med mousserande vin som cava eller prosecco på ett träbord.Mousserande vin: Skillnaden mellan Prosecco, Cava, Crémant, Champagne och andra bubbel.

Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..

Läs mer