Älgrostbiff med ugnsrostade morötter.

På gränsen mellan vår och vinter lagar Linnéa rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico.

Viltrostbiff på älg
logo

4

Äntligen har vi tassat in i den första av vårmånaderna (även om mars kan innebära en hel del snö och minusgrader). Men man vet liksom att nu finns det ingen risk att den snö som faller stannar i flera månader. Nu är det ju faktiskt ljust både när jag åker till och från jobbet, och bara att ljuset återvänt gör att jag blir sugen på lite annan slags matlagning.

Man glömmer att det nyss var så gott med mustiga grytor och långkok, istället känns det mer lockande med lite enklare matlagning. Därför har jag den här veckan skapat ett recept som liksom balanserar sådär på kanten mellan vinter och vår.

En rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico. Är du av den där riktgt hungriga sorten (vem är inte det förresten), ja då skulle det passa fint med en härlig potatisgratäng till. Tror du inte?

Älgrostbiff

Ingredienser

  • ca 1 kg rostbiff av älg

  • salt

  • svartpeppar

  • smör

Gör så här

    1. Klappa in salt och svartpeppar runt om älgsteken och bryn den hastigt i en klick smör.

    2. Stick i en ugnstermometer och ställ in rostbiffen i en 125°C varm ugn.

    3. Låt steka tills innertemperaturen håller 55°C. Det tar cirka 1 1/2-2 timmar och du kan med fördel göra iordning köttet kvällen innan.

Ugnsrostade morötter

Ingredienser

  • 2 knippen minimorötter (eller 5 större morötter, delade i stavar)

  • salt & svartpeppar

  • olivolja

Gör så här

    1. Lägg morötterna i en ugnsfast form.

    2. Strö över salt och svartpeppar.

    3. Ringla rikligt med olivolja över.

    4. Ugnsrosta i 225°C i cirka 40 minuter.

Potatisgratäng

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 1 kg potatis

  • 2 vitlöksklyftor

  • 4 dl grädde

  • salt & peppar

  • 1 dl lagrad, riven ost

Gör så här

    1. Hacka löken och stek den mjuk i en stekpanna med smör.

    2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.

    3. Lägg ett lager potatis i en ugnsfast form. Strö ett lager lök över. Lägg på ett lager potatis till och strö över löken. Avsluta med ett sista lager potatis.

    4. Pressa vitlöken och blanda den tillsammans med salt, peppar och grädde. Slå detta över potatisen.

    5. Grädda i 225°C i cirka 45 minuter. När det återstår ca 10 minuter, ta ut gratängen och strö över osten. Ställ tillbaka gratängformen och låt osten få lite färg.

Tillbehör

Ingredienser

  • ruccola

  • parmesan

  • balsamico

Gör så här

    1. Lägg upp de ugnsrostade morötterna på ett fat, strö över ruccolablad.

    2. Skär rostbiffen av älg i tunna skivor och rulla ihop till små rullar. Placera ut över morötterna.

    3. Hyvla fina skivor parmesan och strö över köttet. Avsluta med att ringla en god balsamico över allt. Servera potatisgratängen vid sidan av.

Recept: Linnéa Seidel