Fisksoppa med saffran och räkor.
Recept på en enkel och läcker fisksoppa med saffran, röd pesto och räkor. Soppan är smakrik, vacker och serveras med gott vitlöksbröd.
En skål solgul fisksoppa är alltid ett bra alternativ till middag om du frågar mig. Här har jag gett soppan smak av både saffran och lite röd pesto gjord på soltorkade tomater. En riktig smakhöjare som passar perfekt i min soppa. Räkorna tillsätter jag i efterhand, då jag tycker de lätt blir sega och överkokta om man lägger dom direkt i kastrullen. Då är det bättre att lägga lite i botten av skålen och sedan toppa soppan med några. /Linnéa
Recept på fisksoppa:
Ingredienser
100 g schalottenlök
smör
1/2 g saffran
1 tsk pesto på soltorkade tomater
400 g konserverade körsbärstomater
3 dl vatten
1 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
400 g lax
3 dl grädde
2 msk färsk gräslök
2 msk färsk dill
salt
80 g rom (jag föredrar löjrom, men ta det du gillar bäst)
200 g skalade räkor
Gör så här
Skala och skär schalottenlök i bitar. Fräs mjuka i en klick smör. Tillsätt saffran och soltorkade tomater. Låt detta steka på låg värme i en stund.
Slå sedan på konserverade körsbärstomater, vatten, och fiskfond. Låt koka i cirka 15 minuter.
Skär laxen i mindre bitar, ha i den och sjud i cirka 5 minuter.
Vispa upp grädden tills den börjat tjockna något och ha i nästan allt, spar lite till dekoration.
Tillsätt finhackad dill, gräslök och nästan all rom, smaka av med salt. Försök att inte röra för mycket i soppan så fiskbitarna går sönder.
Lägg hälften av de skalade räkorna i botten på 4 skålar. Häll över soppan och toppa med resterande räkor, lite gräslök, dill, resterande mängd uppvispat grädde och rom.
Servera med vitlöksbröd
Recept på vitlöksbröd:
Ingredienser
4 skivor vitt bröd
olivolja
2 vitöksklyftor
flingsalt
Gör så här
Stek brödskivorna gyllene i lite olja i en stekpanna.
Dela vitlökarna och skrubba snittytan mot bröden, det ger en fin vitlökssmak. Strö gärna över lite flingsalt.
Klart!
Vintips till fisksoppa:
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay
157,00 kr
Vi rekommenderar det här Chardonnayvinet från Robert Mondavi till fisksoppan. Det har en koncentrerad doft av citron, apelsinzest, persika samt vanilj och rökiga fattoner. Robert Mondavi Private Selection Chardonnay är torr med stor smak och balanserad syra, samt generös fruktighet med långt avslut.
Robert Mondavi Winery – utsedd till Nordamerikas bästa vingårdsbesök.
World's Best Vineyards 2022 har utsett Robert Mondavi Winery i Napa Valley till Nordamerikas bästa vingårdbesök och det 7:e bästa i ett globalt perspektiv.
Läs mer »Pappa al Pomodoro - italiensk tomatsoppa från Toscana.
Pappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs mer »