Fisksoppa med saffran och räkor.

Recept på en enkel och läcker fisksoppa med saffran, röd pesto och räkor. Soppan är smakrik, vacker och serveras med gott vitlöksbröd. 

Ett träbord med tre skålar med gul soppa och vitlöksbröd.
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

USA

Systembolaget nr:

82322

169,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

En skål solgul fisksoppa är alltid ett bra alternativ till middag om du frågar mig. Här har jag gett soppan smak av både saffran och lite röd pesto gjord på soltorkade tomater. En riktig smakhöjare som passar perfekt i min soppa. Räkorna tillsätter jag i efterhand, då jag tycker de lätt blir sega och överkokta om man lägger dom direkt i kastrullen. Då är det bättre att lägga lite i botten av skålen och sedan toppa soppan med några.

Recept på fisksoppa:

Ingredienser

  • 100 g schalottenlök

  • smör

  • 1/2 g saffran

  • 1 tsk pesto på soltorkade tomater

  • 400 g konserverade körsbärstomater

  • 3 dl vatten

  • 1 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning

  • 400 g lax

  • 3 dl grädde

  • 2 msk färsk gräslök

  • 2 msk färsk dill

  • salt

  • 80 g rom (jag föredrar löjrom, men ta det du gillar bäst)

  • 200 g skalade räkor

Gör så här

    1. Skala och skär schalottenlök i bitar. Fräs mjuka i en klick smör. Tillsätt saffran och soltorkade tomater. Låt detta steka på låg värme i en stund.

    2. Slå sedan på konserverade körsbärstomater, vatten, och fiskfond. Låt koka i cirka 15 minuter.

    3. Skär laxen i mindre bitar, ha i den och sjud i cirka 5 minuter.

    4. Vispa upp grädden tills den börjat tjockna något och ha i nästan allt, spar lite till dekoration.

    5. Tillsätt finhackad dill, gräslök och nästan all rom, smaka av med salt. Försök att inte röra för mycket i soppan så fiskbitarna går sönder.

    6. Lägg hälften av de skalade räkorna i botten på 4 skålar. Häll över soppan och toppa med resterande räkor, lite gräslök, dill, resterande mängd uppvispat grädde och rom.

    7. Servera med vitlöksbröd

Recept på vitlöksbröd:

Ingredienser

  • 4 skivor vitt bröd

  • olivolja

  • 2 vitöksklyftor

  • flingsalt

Gör så här

    1. Stek brödskivorna gyllene i lite olja i en stekpanna.

    2. Dela vitlökarna och skrubba snittytan mot bröden, det ger en fin vitlökssmak. Strö gärna över lite flingsalt.

    3. Klart!

Vintips till fisksoppa:

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

169,00 kr


Vi rekommenderar det här Chardonnayvinet från Robert Mondavi till fisksoppan. Det har en koncentrerad doft av citron, apelsinzest, persika samt vanilj och rökiga fattoner. Robert Mondavi Private Selection Chardonnay är torr med stor smak och balanserad syra, samt generös fruktighet med långt avslut.

Recept: Linnéa Seidel