Risotto med rostad spetskål, hasselnötter och gremolata.

Härliga smaker samlas i denna krämiga risotto med spetskål och hasselnötter. Glöm inte att röra om ordentligt när du lagar risotton så att den inte kokar fast!

Risotto med spetskål till CAMP Syrah.
Camp Syrah

Camp Syrah

Chile

Systembolaget nr:

2140

95,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

En god risotto blir alltid uppskattad vid middagsbordet. Här har vi lagat en risotto med rostad spetskål, hasselnötter och en smakrik gremolata. Gör den vegetarisk genom att byta kycklingbuljong mot grönsaksbuljong.

Till risotton rekommenderar vi ett fruktigt vin av druvan Syrah som passar både till smakrika vegetariska rätter som denna, och till den grillade köttbiten.

Risotto med spetskål:

Ingredienser

  • 4 nävar risottoris (t.ex. avorio eller arborio)

  • 3 schalottenlökar

  • 0,5 spetskål

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1,5 dl vitt vin (torrt)

  • 6 dl kycklingbuljong

  • 1 rejäl klick smör

  • 1,5 dl riven parmesan

  • 1 kruka färsk persilja

  • 1 st citron

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1,5 dl olivolja

  • 1 dl hasselnötter

Gör så här

    1. Dela spetskålen i 5 klyftor och gnid in med olja. Lägg på plåt och rosta i ugnen på 200 C° tills den fått fin färg. Cirka 30 min.

    2. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjar få lite färg. Salta och häll i en skål. Spara till servering.

    3. Mixa persilja, olja och 1 vitlöksklyfta i en behållare för stavmixer. Rör i citronzest, citronjuice och lite salt.

    4. Skär lök och vitlök smått och lägg i kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så det får färg.

    5. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.

    6. Skär ner en av spetskålsklyftorna i munsstora bitar och blanda ner i risotton.

    7. Lägg upp risotton och toppa med spetskålsklyfta, gremolata och hasselnötter.

Vintips till risotton:

Camp Syrah

95,00 kr


Till denna fräscha risotto passar ett lättare rödvin som CAMP Syrah. Vinet har en fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Vinet kommer från Chile och finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »